ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Leren mediteren: verschillende meditatiesoorten uit de Spirituele Supermarkt

Enkele meditatie-technieken waaruit je kunt kiezen… :-)
door Tsenne Kikke - woensdag 13 juli 2022 20:59

Oeroude wijnsoorten in nieuwe zakken

Meditatie bestaat hoogstwaarschijnlijk al iets meer dan 100.000 jaar. De kans is groot dat het reeds door de Neanderthalers werd beoefend. Anders gezegd: voordat de moderne mens op het toneel verscheen. Soms lees ik graag wat er aan mensen daarover vandaag de dag zoal wordt voorgeschoteld... :-)

Zo stond er in Knack Weekend het volgende te lezen...

De hamvraag is natuurlijk: wat is meditatie precies en welke soorten bestaan er? Hieronder een beknopte handleiding voor wie door de bomen het bos niet meer ziet en wel van mensen die denken er alles over te weten.

"Een geestelijke oefening," is de breedste definitie van meditatie die je zult vinden. "Stoppen en kijken," vulde psychiater en mindfulnesspionier Edel Maex aan. Zowel spirituele zen-meditatie als een eenvoudige bodyscan kunnen onder die noemer vallen. "Met meditatie is het een beetje zoals met sport," schreef Steven Laureys. Net zoals er verschillende manieren zijn om jouw lichaam te trainen, is meditatie een verzamelterm voor de manieren waarop je jouw brein kunt trainen.

Er zijn verschillende stijlen meditatie die binnen verschillende tradities of methodes passen, en ook verschillende meditatietechnieken...

Spirituele meditatie

We denken meteen aan boeddhisme als het over meditatie gaat. Dat is niet onlogisch, omdat de praktijk een essentieel onderdeel van de boeddhistische leer is. Maar meditatie is ook belangrijk bij het taoïsme en het hindoeïsme en komt eigenlijk in bijna elke religie voor. De geestelijke oefening is binnen een godsdienst niet alleen een kwestie van naar binnen kijken om op te merken wat er bij jezelf aan de gang is, maar ook een manier om een connectie te maken met de wereld om je heen en de eventuele godheid waarin je gelooft.

Binnen het boeddhisme heb je verschillende methodes. 'Zen' is Japans voor meditatie, 'Zazen' is hoe de praktijk van meditatie heet die zich focust op aandacht voor gedachten, gevoelens en het lichaam. Vippasana-meditatie past binnen de Indische boeddhistische traditie en betekent: ‘dingen zien zoals ze zijn’. Het is een van de oudste technieken en wordt ook wel inzichts-meditatie genoemd. Ook binnen het joods-christelijk geloof en de islam heeft meditatie als manier om bewustzijn te stimuleren en een connectie met God te vinden zijn plaats, al heet het daar soms gewoon bidden of retraite. Ook Gregoriaanse gezangen of het reciteren van de Thora of de Koran zijn een vorm van meditatie.

Mindfulness

Bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder te oordelen. Dat is de definitie van mindfulness volgens Jon Kabat-Zin, de Amerikaanse psychiater die mindfulness als seculiere meditatie-techniek vormgaf in het Westen. Kort samengevat: de man wist dat meditatie goed voor ons was en wilde het voor de gebruiksvriendelijkheid losmaken van zijn spirituele link. Hij ontwikkelde een acht weken durende training, 'Mindfulness Based Stress Reduction', om patiënten met chronische pijn te helpen. Vandaag worden zijn methodes bij een veelvoud aan klachten gebruikt.

Andere artsen ontwikkelden Mindfulness Based Cognitive Therapy door er therapeutische elementen aan toe te voegen. Bij dit soort aandachttraining ligt de nadruk niet alleen op aandacht en observatie, maar ook op mildheid en het zonder oordeel kijken naar wat er aan de hand is. Tijdens mindfulnesstraining leer je verschillende meditatietechnieken aan, van ademgerichte-meditatie over bodyscans tot open monitoring oefeningen en yoga-meditatie.

Gerichte aandacht-meditatie

Een object, een mantra, je ademhaling, een stuk muziek of je lichaamsdeel: als je je aandacht tijdens het mediteren op een ding richt, heet dat gerichte-aandacht-meditatie. Uiteraard zal je aandacht afdwalen, en bedoeling van deze meditatie is dat je dat vaststelt en dan je focus weer op je aandachtspunt brengt. Focussen op je ademhaling is een van de meest gebruikte technieken, net als focussen op een mantra: een steeds herhaald woord of geluid.

Transcendente meditatie is eigenlijk een vorm van gerichte-aandacht-meditatie. Je focust je op een mantra dat je steeds herhaalt, bij voorkeur eentje dat je duurbetaalde leraar speciaal voor jou gekozen heeft. Een bodyscan, waarbij je je hele lichaam overloopt, is ook een voorbeeld, net als de Chinese theerituelen. Een van de bekendste oefeningen is het eten van bijvoorbeeld een rozijn met complete aandacht voor de verschrompelde druif. Gerichte aandacht-meditatie is ideaal voor beginners.

Open monitoring meditatie

Dit is je brein open stellen en bewust alle prikkels die binnenkomen opmerken, zonder er dieper op in te gaan. Het verschilt van gerichte aandacht-meditatie omdat je niet op een ding focust, maar alles wat in je lichaam, brein en omgeving gebeurt registreert zonder te reageren. Het is de techniek waar je zintuigen een belangrijke rol in spelen, en ook iets waar mensen met wat meer ervaring vaak naar grijpen.

Compassie meditatie

Deze techniek gebruikt zowel focus als open aandacht, maar de bedoeling is om vriendelijkheid, medeleven en zelfs liefde te ontwikkelen voor jezelf en je omgeving. Bedoeling is om negatieve zaken die binnenkomen te registreren, met mildheid te reageren en te beseffen dat lijden deel is van het leven.

Visualisatie meditatie

Een vorm van gerichte aandacht-meditatie waarbij je je aandacht focust op een bepaald beeld. De eenvoudigste vorm is je een beeld voor ogen halen dat voor jou iets betekent. Dat kan een bergmeer of een zonsondergang zijn, maar ook een familiefoto bijvoorbeeld. Een veel gebruikte oefening is je inbeelden dat je gevoelens en emoties bladeren zijn die met een stroom meedrijven. Een beeld kan helpen om de stroom van gewaarwordingen in te tomen en een gevoel van rust te brengen. Binnen de Tibetaanse boeddhistische traditie focust men op een beeld van een mandala. Christelijke meditatie-oefeningen focussen op een beeld uit de bijbel.

Geleide meditatie

Een meditatie waarbij je bij het spreekwoordelijke handje genomen wordt. Heel wat meditatie-oefeningen kunnen geleid worden, live, via apps, podcasts of andere geluidsbestanden. Een van de populairste is de bodyscan.

Bewegende meditatie

Stilzitten en observeren is cruciaal voor heel wat meditatieoefeningen, maar je kunt ook mediteren terwijl je beweegt. Boeddhistische monniken maken van dagelijkse taken een meditatieve oefening, maar je hoeft geen geestelijke te zijn om bewegend te mediteren. Een van de populairste technieken is de wandelmeditatie. Dat kan zowel met gerichte aandacht als met open monitoring. Focus op wat er in je voeten en benen of met je ademhaling gebeurt tijdens het wandelen, of registreer de omgeving, geuren, kleuren en geluiden. Neem een tijdje heel bewuste, trage stappen of focus op je gedachten en emoties. Het Japanse idee van bosbaden gebruikt heel wat wandelmeditatietechnieken. Ook tai chi, gi qong en meditatieve yoga zijn vormen van bewegingsmeditatie. De zonnegroet is een van de populairste oefeningen voor meditatie.

Bron: Knack Weekend

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht