ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vasten

Vasten kan men doen vanuit religieuze overtuigingen, maar men kan zich voor een bepaalde periode geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken, gewoonweg omdat men nu eenmaal voor een vastenkuur heeft gekozen.

Tijdens de vastenperiode wordt de mens, bijvoorbeeld, meer bewust van zijn lichaam, met inbegrip van bepaalde symptomen. Dit kan inderdaad samengaan met hoofdpijn, flauwte, huiduitslag, een beslagen tong, slechte adem of sterk ruikende urine.

Men kan vasten om zichzelf geestelijk te reinigen. Minderen op lichamelijk vlak kan ruimte scheppen op geestelijk niveau. Het tempo van leven wordt verlaagd, er is meer rust - met als gevolg, dat de kans groot is dat men zich veel beter zal kunnen concentreren op de wezenlijke dingen van het leven. De geest wordt helder en spanningen, die zich over een periode van tijd hebben opgehoopt, kunnen misschien verdwijnen. Het kan zelfs een tijd van bezinning worden, onder andere in een periode van rouw..

Men kan vasten door alleen maar water te drinken en zich volledig van voedsel te onthouden om zowel het lichaam evenals de geest te reinigen,, maar in de vorm van een hongerstaking is vasten een chantagemiddel om van anderen iets af te dwingen. Vasten kan ook noodzakelijk zijn op medisch voorschrift, maar tevens is het leegmaken van de darmen ter voorbereiding op een chirurgische ingreep een noodzakelijk iets. 

In de natuurgeneeskunde wordt gezondheidsvasten gezien als een manier om het lichaam te zuiveren van gifstoffen, van dood of ziek weefsel, en een manier om het maagdarmstelsel enige tijd rust te geven. Dergelijke vastenkuren duren vaak een week of langer en maken deel uit van een zuiveringskuur, waarbij de darmen ook gespoeld worden door het innemen van bitterzout of door het uitvoeren van klysma's.

Er bestaan verschillende vormen van vasten, waaronder:

In een sapvastenkuur wordt circa een liter groentesap per dag gedronken, met daarnaast vaak ook vruchtensap. De sappen kunnen zelf geperst worden met een sapcentrifuge, maar kunnen ook kant-en-klaar aangekocht worden. Groentesappen, die een melkzuurfermentatie hebben ondergaan, hebben de voorkeur gezien de positieve invloed op de darmflora.

Bij theevasten wordt niets gegeten en niets anders gedronken dan dagelijks enkele liters thee van verschillende kruiden, gedurende meestal één week. De kruiden waarvan thee getrokken wordt, stimuleren de uitscheidingsfuncties van het lichaam. Dit is een van de strengste vormen van vasten, die het beste onder deskundige begeleiding kan worden gedaan.

Tijdens een fruitvastenkuur wordt, bijvoorbeeld, driemaal daags een portie van 200-300 gram fruit gegeten, tussendoor wordt kruidenthee of water gedronken. Extra aandacht is voor het goed kauwen en langzaam eten van het fruit. Doordat er toch enig gevoel van verzadiging optreedt, is deze vorm van vasten gemakkelijker vol te houden.

Rijstvasten komt oorspronkelijk uit China en Japan, en is een onderdeel van de macrobiotiek; een systeem, dat in de jaren '50 van vorige eeuw in het westen werd geïntroduceerd door de Japanner Nyoichi Sakurazawa, beter gekend onder de naam Georges Ohsawa, de ontwikkelaar van de macrobiotiek. In de oorspronkelijke versie wordt daarbij één kopje zilvervliesrijst met twee kopjes water gaargekookt met toevoeging van ongeraffineerd zeezout en mag men - eventueel verdeeld over de dag - ervan eten; in principe: zoveel men maar wil. Iedere rijstkorrel moet wel degelijk lang genoeg gekauwd worden tot deze vloeibaar wordt. Voor de vochtbehoefte wordt 'Bancha' - Japanse driejarenthee, gemaakt van drie jaar oude blaadjes - genomen. In een meer aangepaste versie gebruikt men één kop rijst per dag, en mag men ook water of kruidenthee drinken.

Sportvasten is dan weer een combinatie van een vastenkuur én sporten. Hier is het de bedoeling om gezonder, slanker en vitaler te worden. Door een training van een dag of tien worden de spieren en de lever geoefend in het verbruiken van vet in plaats van suiker. Het overschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding heet ‘Metabolic Switch’.

Bron: Wikipedia

Organisaties gespecialiseerd in vasten


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in vasten op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!

Boeken over vasten


Het 2 dagendieet kookboek
Het 2 dagendieet kookboek
Dr. Michelle Harvie & Prof. Tony Howell
10/10
Het 5:2 dieet
Het 5:2 dieet
Kate Harrison
10/10
Vasten
Vasten
Anselm Grün
10/10
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht