ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vasten

Originele titel: Fasten

Anselm Grün

Vasten Type: Hardcover
Uitgever: Ten Have
Gewicht: 205 gram
Aantal Pagina's: 96
ISBN: 90-259-5531-2
ISBN-13: 978-90-259-5531-1
Categorie: Christendom
Richtprijs: € 13,5

Korte Inhoud


"Wie met een chagrijnig gezicht vast, zal ervaren dat het vasten zijn levendigheid wegvreet en hem hard en liefdeloos maakt. Vasten moet vriendelijker en barmhartiger mensen van ons maken," schrijft Anselm Grün.

De kerkelijke praktijk van het vasten is vaak nogal formeel en spreekt velen niet meer aan. Tegelijkertijd hebben medici de heilzame werking van vasten opnieuw ontdekt. Wat was de oorspronkelijke zin van het vasten? Anselm Grün ontdekte achter de uiterlijke vormen een spirituele weg tot innerlijke en lichamelijke reiniging: vasten als uitdrukking van geloof. Grün grijpt daarbij terug op de ervaringen van de vroege kerk. De teksten van kerkvaders en oude kloosterlingen zetten ons weer op het spoor van een gezonde, heilzame manier van vasten. Hij besluit zijn boek met een voorbeeld hoe je een vastenweek kunt inrichten.

Uittreksel


Blz. 72: Alleen diegene die zonder angst vast doet dat op de juiste, gezonde manier. Wie slechts vast uit angst om iets te eten wat de gezondheid schaadt, heeft daar geen enkele baat bij; voor zo iemand wordt het vasten tot een dwang. En hij heeft ook geen enkele baat bij rein en gifvrij voedsel, hoe zorgvuldig ook geselecteerd. In een gezond lichaam zijn altijd voldoende afweerstoffen aanwezig tegen eventuele vergiften in de voedingsmiddelen. Maar wie uit louter angst voor vergiften alleen maar zuiver voedsel wil eten, wordt door zijn angst pas echt vatbaar voor de vergiften die hij ondanks alle zorgvuldigheid in zich opneemt. Het komt steeds aan op de gezonde maat. We zijn aan onszelf verplicht om bewuster met ons eten om te gaan. Maar bij hem, die teveel energie in het uitzoeken van zijn levensmiddelen steekt, is er geen sprake meer van een goede balans. Gezonde en vrome gedachten zouden meer bijdragen tot zijn gezondheid dan zorgelijk getob en het met zichzelf bezig zijn.

In elke beweging in de samenleving sluipen overdrijvingen en misverstanden binnen, dat geldt ook voor de vastenbeweging. Maar dat mag ons niet beletten om verstandig en zinvol te vasten.

Recensie

door Tsenne Kikke
Als je dit boekje leest, in samenspraak met jouw geweten, dan zul je er vele dingen in herkennen dat je diep in jezelf reeds wist, maar misschien nog in een sluimerende toestand verkeert. De inhoud frist jouw archetypische geheugen op en blaast er opnieuw leven in. Dit werk doe je er aan herinneren wat de ware bedoeling was, en nog altijd is, van het periodieke vasten. Het is dan ook een waardevolle aanvulling voor eenieder die zich momenteel op de weg van zelfkennis bevindt.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht