ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sjamanisme

Iemand die sjamanisme beoefent is een sjamaan.

Sjamanisme is een overkoepelend begrip voor traditionele geloven en praktijken uit verschillende culturen. Kenmerkend is, dat de beoefenaars contact hebben met 'een andere werkelijkheid', geesten of natuurgoden. Zij zetten dat contact onder meer in bij het genezen van zieken, maar soms ook om menselijk lijden te veroorzaken.De beoefenaar ervan wordt sjamaan genoemd, maar ook wel 'medicijnman'. Er worden nog andere termen gebruikt, waaronder: priester, ritueel-specialist, heler, medium, orakel, kruidendokter, heks of tovenaar. De lokale benaming voor de 'sjamaan' verschilt van gebied tot gebied.

In zekere zin is het sjamanisme een religie, maar dan wel zonder een godheid. Er worden dus geen goden aanbeden, wel natuurgeesten. Sjamanisme is gebaseerd op de vooronderstelling dat de zichtbare wereld met onzichtbare krachten of geesten is doordrongen die het leven van de levenden beïnvloeden. In tegenstelling tot animisme en animatisme is er voor sjamanisme wel degelijk gespecialiseerde kennis of bepaalde capaciteiten vereist. Sjamanen zijn echter niet georganiseerd in fulltime rituele of geestelijke verenigingen, zoals priesters, en werken dus meestal op zichzelf.

Het meest kenmerkende aspect van sjamanisme is dat er direct contact gemaakt wordt met de geestenwereld door in een diepe slaap, oftewel in trance te geraken.

Tijdens ons waakbewustzijn is onze waarneming anders dan wanneer we in een 'trancetoestand' verkeren. Tijdens de trancetoestand zenden onze hersenen alfa- en theta -golven uit en komt men dus in een lagere bewustzijnstoestand eigen aan de slaap. Anders gezegd: in de droom- en verbeeldingswereld.

Om in een trancetoestand te geraken kunnen verschillende methoden of hulpmiddelen worden toegepast, waaronder ritmisch drummen of ratelen, dans, gebed, zang, muziek, sensorische deprivatie, zoals: duisternis, vasten, het innemen van drugs, het gebruik van Ayahuasca thee, enzovoorts.

Kortom: Sjamanisme is een leerstelling, waarbij de methode van trance-inductie, journeying, genezing, extase, en zo meer, waaronder vooral drugs, gebruikt wordt.

Organisaties gespecialiseerd in sjamanisme


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in sjamanisme op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!

Boeken over sjamanisme


Het vijfde inzicht
Het vijfde inzicht
Don Miguel Ruiz & Don José Ruiz
10/10
De sjamanistische weg van verlichting
De sjamanistische weg van verlichting
Albert Villoldo
10/10
Tekens van het universum
Tekens van het universum
Denise Linn
5/10
De geheimen van space clearing
De geheimen van space clearing
Denise Linn
10/10
De huizen van de ziel
De huizen van de ziel
Rosemary Altea
8/10
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht