ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het vijfde inzicht

Originele titel: The Fifth Agreement

Don Miguel Ruiz & Don José Ruiz

Het vijfde inzicht Type: Paperback
Uitgever: Ankh-Hermes
Gewicht: 210 gram
Aantal Pagina's: 187
ISBN: 90-202-0432-7
ISBN-13: 978-90-202-0432-2
Categorie: Sjamanisme
Richtprijs: € 19,9

Korte Inhoud


In 'Het vijfde inzicht' schrijven Don Miguel Ruiz en zijn zoon Don Jose Ruiz voor het eerst samen en belichten ze niet alleen de vier inzichten opnieuw, maar introduceren ze tevens een krachtig vijfde inzicht.

Dit vijfde inzicht zorgt ervoor dat je door middel van transformatie bij jouw hogere zelf komt. Hierdoor bereik je een dieper niveau van bewustzijn en word je teruggebracht naar de authenticiteit waarmee we geboren worden.

Door het vijfde inzicht te trainen leer je jezelf volledig accepteren. We worden zo herinnerd aan het mooiste cadeau dat we onszelf kunnen geven, namelijk: de vrijheid om echt onszelf te zijn.

Uittreksel


Bladzijde 95: DE KRACHT VAN DE TWIJFEL

Het Vijfde Inzicht: Wees Kritisch, Maar Leer te Luisteren

Het vijfde inzicht is: Wees kritisch, maar leer te luisteren. Wees kritisch omdat het meeste van wat je hoort niet waar is. We weten dat mensen zich uiten met behulp van symbolen, en dat die symbolen niet congruent zijn met de waarheid.

Symbolen vertegenwoordigen voor ons alleen maar de waarheid omdat we dat zo met elkaar hebben afgesproken - dus niet omdat ze echt de waarheid zijn. Maar de tweede helft van dit inzicht luidt 'leer te luisteren', en de reden van dat advies is heel eenvoudig. Als je namelijk leert luisteren, begrijp je de betekenis van de symbolen die mensen gebruiken: je begrijpt hun verhaal en daardoor wordt de communicatie beter. En dat zal ertoe bijdragen dat er - in plaats van alle verwarring die er tussen de mensen die deze aarde bewonen heerst - ooit duidelijkheid en begrip zal zijn.

Als je eenmaal beseft dat bijna niets van wat je via symbolen hebt geleerd waar is, krijgt het advies 'wees kritisch' een veel grotere betekenis. Wees kritisch heeft gezag omdat het gebruik maakt van de macht en kracht van twijfel om de waarheid te onderscheiden. Vraag je, altijd wanneer je jezelf of een andere droomkunstenaar iets hoort zeggen, gewoon even af: Is dit de waarheid of is dit niet de waarheid? Is dit de werkelijkheid of is het een virtuele werkelijkheid? Twijfel voert je naar het gebied achter de symbolen en maakt je verantwoordelijk voor elke boodschap die je geeft of ontvangt. En waarom zou je geloof hechten aan een boodschap die niet waar is - of die nu van jouzelf of van een ander afkomstig is? Door kritisch te zijn geloof je niet alles wat er wordt gezegd door jouzelf en anderen. Je hecht geen geloof aan louter symbolen en als dat niet langer het geval is, heb je geloof in jezelf.

Als geloof dan 'geloven zonder twijfel' betekent en twijfelen `niet geloven', wees dan kritisch. Geloof dan niet. En wat moet je niet geloven? Wel, hecht geen geloof aan alle verhalen die wij droomkunstenaars met onze kennis creëren. Je weet nu dat de meeste zogenaamde kennis die we hebben vergaard niet waar is - en datzelfde geldt voor de hele symboliek - dus geloof mij niet, geloof jezelf niet en geloof niemand anders. De waarheid heeft jouw geloof erin niet nodig - de waarheid is gewoon en bestaat en zal voortbestaan, of jij haar nou gelooft of niet. Voor leugens geldt echter het tegenovergestelde: zij worden pas 'waar' als jij ze gelooft. Als je leugens niet langer gelooft, zullen ze je scepsis, je kritiek, niet overleven en gewoon verdwijnen.

Maar kritiek kan twee kanten opgaan. Je kunt bijvoorbeeld doen alsof je kritisch bent omdat je denkt dat je te slim bent om
beetgenomen te worden. 'Kijk mij eens sceptisch zijn, kijk eens hoe intelligent ik ben. Ik geloof niks.' Maar dat is geen waar scepticisme. Sceptisch, kritisch zijn betekent niet alles geloven wat je hoort, en je gelooft bepaalde dingen niet omdat ze niet de waarheid zijn. Zo eenvoudig ligt dat. Echt sceptisch zijn wil zeggen dat je je ervan bewust bent dat de hele mensheid in leugens gelooft. Je weet dat wij mensen de waarheid verdraaien omdat we dromen en onze droom is niet meer dan een reflectie van de waarheid en dus per definitie - net als je spiegelbeeld - vertekend.

Iedere kunstenaar vertekent de waarheid, maar dat betekent niet dat je een oordeel moet hebben over wat iemand zegt of iemand voor leugenaar moet uitmaken. Allemaal vertellen we op de een of andere manier leugens en dat is niet omdat we zo graag liegen. De oorzaak ervan ligt in wat we geloven, in de symbolen die we hebben geleerd en de manier waarop we die toepassen. Wanneer je je hier eenmaal bewust van bent, zal de betekenis van het vijfde inzicht je duidelijk worden en je leven ingrijpend veranderen.

Je komt in contact met mensen die jou hun persoonlijke verhaal vertellen... Ze zullen je hun zienswijze vertellen - een zienswijze die volgens hen de waarheid is. Maar jij moet daar niet over oordelen op grond van de vraag of die zienswijze de waarheid is of niet. Je oordeelt niet, maar respecteert gewoon. Je luistert naar de wijze waarop andere mensen hun symbolen uiten, wetend dat alles wat ze zeggen vertekend is door hun overtuigingen. Je weet dat wat ze vertellen niet meer dan een verhaal is, en je weet dat omdat je dat kunt voelen. Je weet het gewoon. Maar je weet ook wanneer hun woorden uit waarheid voortkomen - dat weet je dan zonder woorden, en dat is het punt waar het om gaat.

Waarheid of fictie, je hoeft niet het verhaal van wie dan ook te geloven. Je hoeft je geen mening te vormen over wat iemand zegt. En als je dat wél doet, hoef je jouw eigen mening niet te uiten.

Recensie

door Tsenne Kikke
- Don Miguel Ruiz is de auteur van internationale bestsellers als 'De vier inzichten', 'Meesterschap in liefde' en 'The Voice of Knowledge'. Miljoenen exemplaren van zijn boeken zijn over de hele wereld verkocht - ze zijn in tientallen talen vertaald. Al bijna dertig jaar lang deelt don Miguel zijn unieke, met hedendaags bewustzijn vermengde oude wijsheid met anderen, door middel van lezingen, workshops en reizen naar heilige plaatsen over de hele wereld.

- Don Jose Ruiz is opgegroeid in een wereld waarin alles mogelijk was. Vanaf het moment dat hij leerde spreken, werd hij een leerling van zijn nagual (sjamaan)vader, don Miguel Ruiz, en zijn curandera (heler)grootmoeder, Moeder Sarita. Als tiener reisde hij naar India om daar bij vrienden van zijn vader te studeren en op zijn drieëntwintigste werd hij de 'troonopvolger' van het Eagle Knight-geslacht. In de voetsporen van zijn voorouders heeft don Jose zijn leven gewijd aan het onderrichten van de oude Tolteekse wijsheid. De laatste zeven jaar heeft hij op vele plaatsen in de Verenigde Staten en op heilige plekken over de hele wereld lezingen gegeven en cursussen geleid.


De titel 'Het vijfde inzicht' doet je misschien denken aan de inzichten, beschreven in de 'Celestijnse belofte', en in wezen gelijken ze er sterk op, doch indien dié inhoud jou aansprak, is dit boekje een echte aanrader. Nu maar hopen dat je het allemaal ook in je dagelijkse leven kunt toepassen, maar dit geldt dan ook voor alle boeken in dit genre.

Nochtans is de Nederlandse titel niet zo goed gekozen. Toch niet indien je die vergelijkt met de Engelstalige, zijnde: 'The Fifth Agreement'. Een 'overeenkomst' is wel iets geheel anders dan een 'inzicht'. Maar we gaan nu niet muggenziften, want de titel beïnvloedt niet de kwaliteit van de inhoud. Om jou iets daarvan te laten proeven, hebben we de inleiding tot die vijfde inzicht hierboven afgedrukt. Hopelijk kun je ervan, net als ikzelf, snoepen...

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht