ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Koning Filip benoemde Bart De Wever officieel tot formateur

Nu kunnen de onderhandelingen voor een federale regering van start gaan…
door Tsenne Kikke - woensdag 10 juli 2024 17:59

Politiek interesseert me niet zozeer, maar wel de acteurs, zijnde: mensen die aan de touwtjes trachten te trekken. Het is nu eenmaal een feit dat iedereen van zichzelf denkt alles beter te weten, en - zoals in dit geval - de nodige veranderingen zal kunnen aanbrengen. Nochtans zal alles op een manier gebeuren waarop het niet anders had kunnen geschieden. Anders gezegd: die betweters hangen zelf aan onzichtbare draadjes...

Zo heeft koning Filip deze voormiddag Bart De Wever aangesteld tot formateur en dat was dan meteen ook het startsignaal voor regeringsonderhandelingen tussen N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés.

Vier van de vijf partijen waren duidelijke verkiezingsoverwinnaars. Op de CD&V na, die haar slechtste score ooit behaalde, blaakt de rest van zelfvertrouwen. Maar zonder die partij kwam men niet aan de nodige meerderheid. Sammy Mahdi mag dus van geluk spreken.

De Wever was de voorbije twee weken preformateur en moest het pad effenen voor een federale coalitie tussen de zogenaamde vijf Arizona-partijen. Het ziet ernaar uit dat hij er in is geslaagd om iedereen naar zijn hand te zetten. Eigenlijk was dat niet zo moeilijk omdat iedereen er dolgraag wilde bij horen.

Nadat gisterenavond ook het partijbureau van Vooruit het licht op groen zette voor onderhandelingen met de vier andere partijen kan het grote werk voor Bart De Wever nu beginnen.

Lang duurde de audiëntie bij de vorst dan ook niet. Na amper 40 minuten volgde de mededeling van het Paleis al. De Wever moet binnen twee weken, op 24 juli, bij de koning verslag uitbrengen over de vordering van de onderhandelingen.

Als ze succesvol verlopen dan is de kans groot dat Bart De Wever de volgende bewoner wordt van de Wetstraat 16 - de ambtswoning van de premier. Vooruit-kopstuk Conner Rousseau zei eerder deze ochtend dat dat "logisch" zou zijn als hij premier wordt en ook MR-voorzitter zou "het volledig legitiem" vinden.

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi en Les Engagés-voorzitter willen De Wever ook niks in de weg leggen voor het premierschap, maar benadrukten wel dat hij dan de premier moet zijn "voor alle Belgen". "Er is nog een zekere operatie nodig om iedereen daarin mee te krijgen", klonk het bij Mahdi.

Nu komt het er nog voor Bart de Wever op aan om te definiëren wat een 'Belg' is en dat aan de anderen met hand en tand uit te leggen...

In het eerste artikel van de N-VA beginselverklaring staat dat de partij voorstander van een ‘onafhankelijk Vlaanderen’ is; dit, als ‘lidstaat van de Europese Unie’. De partij zegt al een lange tijd dat het confederalisme het middel is als de opstap naar de gedroomde onafhankelijkheid, en zo meer. Enerzijds had Bart de Wever indertijd de deur voor Vlaams Belang op een kier staan, maar uiteindelijk gaf hij de kiezers zijn woord dat hij met die meest extreme partij niet zal samenwerken. Maar, zijn haring braadde niet. Welke haring?

Wel, hij gaf daarbij te kennen dat elke stem die naar Vlaams Belang zou gaan een verloren stem was. Daarmee hoopte hij dat veel Vlaams Belangers op de N-VA zouden stemmen - want, Bart mikte op een grandioze meerderheid van zetels... Hij is namelijk een alleenheerser, en met deze eigenschap zullen vooral Conner Rousseau en Georges-Louis Bouchez binnenkort te maken krijgen.

Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober heeft hij een plan, zo vertelde hij gisteren aan de Antwerpse televisiezender ATV: "Ik zal de lijst trekken en ik blijf sowieso burgemeester. In een bepaald geval zou dat titelvoerend kunnen zijn, maar ik zal Antwerpen nooit loslaten, nooit."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht