ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Juwelier uit Oostakker, die 6 jaar geleden overvaller doodschoot, is in beroep vrijgesproken

… wegens onweerstaanbare dwang.
door Tsenne Kikke - dinsdag 25 juni 2024 14:18

Deze zaak is een mooi voorbeeld van hoe de hersenen het lichaam op een instinctieve manier besturen. Tenslotte is dat lichaam slechts het verlengde van het brein. Anders gezegd: hoe jij in onderstaand geval zou reageren, weet je nu niet (al denk je misschien van wel)...

Zo heeft het hof van beroep in Gent een 56-jarige juwelier vrijgesproken van uitgelokte doodslag op een overvaller. Het hof aanvaardde dat hij handelde door een onweerstaanbare dwang. In een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in Gent was de juwelier veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden met uitstel.

De feiten vonden 6 jaar geleden plaats. Twee mannen overvielen zijn juwelierswinkel in Oostakker. Ze bedreigden hem, zijn zus en zijn ondertussen overleden vader. Na de overval vluchtten de overvallers op hun bromfiets met hun buit weg. Hij liep hen achterna, met een Heckler & Koch-pistool dat hij snel uit een kluis was gaan halen, en vuurde driemaal. De jongste overvaller van 23 jaar, een zekere Hasan L., een Gentenaar met Marokkaanse roots, bleek zwaargewond en twee kilometer verder viel hij dood neer. Zijn 33-jarige kompaan kon vluchten, maar werd enkele dagen later opgepakt.

Kennissen van de neergeschoten twintiger vreesden een wraakactie op de juwelier die het dodelijke schot loste. “We wisten meteen dat Hasan bij de overval betrokken was toen we het nieuws hoorden”, klonk het. “Hij pleegde in het verleden al zware feiten, en dit paste perfect in het plaatje. Een deel van zijn familie heeft een strafblad van hier tot ginder, en zal zich zeker willen wreken voor de dood van Hasan.”

Die vrees bleek te kloppen, want de juwelier kreeg doodsbedreigingen van de familie van de doodgeschoten overvaller. Daarop werd beslist om hem en zijn familie extra politiebescherming te geven.

Volgens die juwelier gebeurde alles op automatische piloot. Door het brute geweld was hij zichzelf niet. De raadkamer wou hem eerst niet vervolgen, maar na beroep volgde een proces voor uitgelokte doodslag.Volgens hem gebeurde alles op automatische piloot. Door het brute geweld was hij zichzelf niet.

De rechtbank van eerste aanleg in Gent veroordeelde hem toen tot 10 maanden gevangenisstraf met uitstel en 800 euro boete, wegens uitgelokte doodslag. Het argument van wettige zelfverdediging en onweerstaanbare dwang vond de rechtbank onvoldoende bewezen.

De juwelier ging daartegen in beroep en dat hof sprak hem nu wel vrij op grond van de onweerstaanbare dwang. "Er is sprake van morele overmacht wanneer het voor de dader psychologisch onmogelijk is om het plegen van strafbare feiten te vermijden."

Het hof hield er rekening mee dat de overval zeer brutaal en gewelddadig was. De juwelier had er een trauma aan overgehouden. "Het hof acht het zeer aannemelijk dat de juwelier op de wegrijdende overvallers schoot omdat dit acuut psychotrauma zijn vrije wil en rationeel denkvermogen uitschakelde. Alle handelingen van de juwelier hadden tot doel zich te verweren tegen de acute doodsbedreiging."

Nawoord, gericht tot de eclectici...

- De hoofdvraag is: "Welke gedachten spoorden die juwelier aan om achteraf in een flits van een seconde instinctief tot dat handelen over te gaan en naar dat wapen te grijpen?". Meerdere antwoorden zijn natuurlijk mogelijk... :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht