ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Deze dodelijke bacterie leeft in de bek van jouw hond en/of kat

De bek van honden is een broeihaard voor microben. Eén daarvan is voor mensen bijzonder gevaarlijk.
door Tsenne Kikke - woensdag 24 januari 2024 17:23

Honden worden vaak de beste vriend van de mens genoemd. Ze bieden veel voordelen zoals beveiliging, gezelschap en een beter lichamelijk en geestelijk welzijn. Vooral oudere baasjes moeten zich echter bewust zijn van potentieel levensbedreigende infecties die ze door hun trouwe metgezel kunnen oplopen. De bek van honden is namelijk een broeihaard voor microben. Hoewel de meeste van deze microben onschadelijk zijn, zijn er enkele die levensbedreigende infecties kunnen veroorzaken. Het rabiësvirus is een bekend voorbeeld, maar de kans om hiermee besmet te raken in Nederland of België is gelukkig klein.

Voor de bacterie Capnocytophaga canimorsus is het wel nog steeds opletten geblazen. Het komt van nature voor in de mondholte van gezonde honden en katten. Maar wanneer we door een hond of kat gebeten worden, kan deze bacterie zich in ons lichaam vermenigvuldigen en ons ziek maken. De symptomen verschijnen binnen drie tot vijf dagen na de beet en omvatten lokale ontsteking in de vorm van blaren, roodheid en zwelling, maar ook koorts, braken en hoofdpijn. Deze infecties verlopen snel en kunnen leiden tot bloedvergiftiging, en indien onbehandeld zelfs tot de dood. De afwezigheid van lokale ontsteking kan echter een enorme uitdaging vormen voor de diagnose van de infectie. Infecties door C. canimorsus zijn naar verluidt dodelijk in veertig procent van de gevallen. Ze vormen niet alleen een bedreiging voor ouderen, maar ook voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of reeds bestaande aandoeningen, zoals splenectomie of een beschadigde lever.

Om dergelijke infecties te voorkomen, wordt geadviseerd om na een beet door een hond of een kat de wonde onmiddellijk te wassen met water en zeep. Ook is het cruciaal om jouw arts te raadplegen, zelfs als er geen symptomen zijn. Enkel als de diagnose vroeg genoeg wordt gesteld, kunnen dit soort infecties worden behandeld met antibiotica.

C. canimorsus is aangepast om te kunnen overleven in ons lichaam. Hiervoor beschikt C. canimorsus over genetische factoren om de nodige voedingsstoffen te onttrekken aan ons lichaam. Verder kan de microbe het immuunsysteem omzeilen dankzij een speciale beschermlaag. Deze ‘capsule’, die bestaat uit complexe koolhydraten, helpt C. canimorsus te voorkomen dat ons afweersysteem de bacterie herkent en elimineert.

Aan de Universiteit van Namen doet het team van prof. Guy Cornelis en dr. Francesco Renzi onderzoek naar deze ziekteverwekker. Recent ontdekten ze dat alleen bacteriën met een bepaald type capsule (serovar type A, B en C) verantwoordelijk zijn voor ongeveer 98 procent van de infecties bij mensen. Deze informatie helpt niet alleen bij een snellere diagnose, maar duidt de capsules van deze ziekteverwekker ook aan als potentiële vaccindoelwitten.

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht