ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat kan het 'goddelijke' eventueel met stoelgangstransplantatie te maken hebben?

Stoelgangstransplantatie biedt hoop voor de ziekte van Parkinson…
door Tsenne Kikke - maandag 8 april 2024 15:40

Gurdjieff: "God and microbe are the same system, the only difference is in the number of centres.”

Een bacteriële samenleving kan worden aangetast, bijvoorbeeld door een intensieve antibioticakuur, met langdurige klachten als gevolg. Bij een poeptransplantatie krijgen mensen met speciale darmaandoeningen ontlasting van een donor met een gezonde darmmicrobiota om te trachten de balans in de darmen te herstellen.

Een baanbrekende linische studie door onderzoekers van UZ Gent, VIB, en UGent toonde nu onlangs aan dat stoelgangstransplantatie van gezonde darmbacteriën de symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen verminderen. Het is een veel voorkomende neurodegeneratieve aandoening die alleen al in België meer dan 40.000 mensen treft.

Symptomen van de ziekte omvatten zowel motorische als niet-motorische klachten. De motorische symptomen, zoals evenwichtsproblemen, stijfheid en de typische tremor zijn het best bekend en bijna altijd de aanleiding voor de uiteindelijke diagnose. De niet-motorische symptomen, zoals reukverlies, constipatie en REM-slaapstoornissen, blijken zich echter vaak reeds tot 20 jaar voor deze diagnose te ontwikkelen bij een groot aantal mensen met de ziekte.

De rol van het microbioom

Bij de ziekte van Parkinson vouwt een eiwit, alpha-synucleïne genaamd, zich abnormaal op en klontert samen. Deze klonters beschadigen vervolgens dopamine producerende zenuwcellen in de hersenen, wat leidt tot de typische Parkinson-symptomen. De huidige behandelingen, voornamelijk medicijnen die dopamine vervangen, hebben vaak bijwerkingen en verliezen na verloop van tijd hun werking.

De eiwitklonters worden vermoedelijk in een zeer vroege fase van de ziekte in de darmwand  gevormd waarna ze via de vaguszenuw, die de darm en de hersenen verbindt, de hersencellen bereiken. Dit proces kan beïnvloed worden door darmbacteriën.

Nieuw onderzoek suggereerde inderdaad een verrassende link tussen Parkinson en het darmmicrobioom, de biljoenen bacteriën die in onze darmen leven. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak een verstoord darmmicrobioom vergeleken met gezonde individuen. Naast deze wijzigingen, vertonen ze ook vaker (darm)ontstekingen en een verstoorde darmwandbarrière.

Daarom heeft de afdeling neurologie in het UZ Gent onder leiding van Prof. Patrick Santens de krachten gebundeld met Prof. Debby Laukens van UGent en het team van Prof. Roosmarijn Vandenbroucke van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek. Het team wou onderzoeken of een stoelgangstransplantatie van gezonde darmbacteriën van een donor een betekenisvolle impact kon hebben op de evolutie van de symptomen van de ziekte van Parkinson gedurende één jaar. De klinische studie toonde aan dat na 12 maanden de actief behandelde groep significant meer verbetering vertoonde van de motorische symptomen in vergelijking met de placebo groep.

Via de neus naar de dunne darm

De klinische studie, die de naam Gut-Parfect kreeg, rekruteerde deelnemers met de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium, alsook gezonde donoren die hun ontlasting doneerden aan de Gentse Stoelgangbank. Alle deelnemers met de ziekte van Parkinson ontvingen de ontlasting door een sonde die via de neus werd ingebracht en tot in de dunne darm werd opgeschoven om zo het mengsel daarin rechtstreeks toe te dienen.

De verbetering van de motorische symptomen werd tussen de zesde en twaalfde maand na de transplantatie nog meer uitgesproken, wat wijst op een mogelijk langdurig effect. Bovendien hadden de deelnemers minder last van constipatie, een veelvoorkomende en lastige klacht voor veel mensen met de ziekte van Parkinson. Meer onderzoek is nodig om te weten of deze behandeling ook de progressie van de ziekte vertraagt.

Bron: www.ugent.be

Zo Boven, zo Beneden - Zo Binnen, zo Buiten

Tweederde van het leven op aarde bestaat uit micro-organismen. Ze vormden het eerste leven op aarde. Zonder hen zou het leven hier niet mogelijk zijn.

Een micro-organisme, of microbe, is een wezen dat veel té klein is om met het blote oog te worden gezien. Een bacterie, bijvoorbeeld, één van de kleinste microben, past meer dan één miljoen keer op de punt van een naald. Naast bacteriën behoren onder andere schimmels, microalgen en archaea tot die micro-organismen.

De microwereld is misschien onzichtbaar en raadselachtig, ze is ook onmisbaar. Microben zijn essentieel op aarde én in ons lichaam. Microalgen in de oceaan produceren de helft van alle zuurstof in onze atmosfeer. Schimmels en bacteriën zetten het organisch materiaal van dode dieren en planten om in nieuwe grondstoffen. En, darmbacteriën helpen jouw voedsel te verteren. Kortom: zonder hen is er geen leven op aarde mogelijk.

Het is niet dat mensen iets lezen dat ze het ook kunnen begrijpen. Sterker zelfs: de mens die niet aan ware Zelfkennis doet, kan de meeste zaken onmogelijk begrijpen en dan ook niet in het dagdagelijkse leven toepassen. Zo stond er in een vorige blog, getiteld Dossier Zelfkennis: "Hoe kan je in godsnaam niet in (een) God geloven?" - weliswaar aan eclectici gericht - het volgende...

Nor is knowledge for Gurdjieff the only ponderable imponderable; “everything in the Universe is material”: “the Absolute is as material, as weighable and measurable, as the moon, or as man. If the Absolute is God it means that God can be weighed and measured, resolved into component elements, ‘calculated’, and expressed in the form of a definite formula…. Therefore the Great Knowledge is more materialistic than materialism…. I repeat: everything in the Universe is material. Ponder these words and you will understand, at least to some degree, why I used the expression ‘more materialistic than materialism’…. God and microbe are the same system, the only difference is in the number of centres.”

Of ik ditmaal met deze tekst één iemand heb kunnen bereiken?...

'k Zou het écht niet weten - maar, vanuit mijn weten/zijn/begrijpen hoeft het dan ook niet. :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht