ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Als mens-machine zijn we meer microbe dan mens

Bacteriën bestaan hoogstwaarschijnlijk reeds enkele miljarden jaren en zorgen ervoor dat we in leven blijven. Gurdjieff sprak over mensmachines. Nu hebben we het over bacteriële lichamen.
door Tsenne Kikke - maandag 20 juli 2020 1:45

In verschillende opzichten kent geen mens zichzelf. Nu heb ik het ditmaal niet over het feit dat elk menselijk lichaam door diverse persoonlijkheden en honderdtallen ikjes wordt geregeerd; ikjes, die elkaar om de minuut kunnen verdringen. Wel over het feit dat er, zowel op als in ons lichaam, tien- tot twintigmaal meer bacteriële cellen zijn dan menselijke lichaamscellen.

Anders gezegd: voor elke cel staan ongeveer 20 bacteriën. In wezen zijn we dan ook meer microbe dan mens. Nog beter uitgedrukt: eigenlijk zijn we voor 99,99% bacterieel. Je bent dus niet één, maar twee, en dat lichaam waarover je tijdelijk beschikt leeft in symbiose met die microben. Niet dat de mens zal beseffen wat dit voor hem allemaal betekent, maar het onderstaande YouTube-filmpje, gebracht door Bonnie Bassler, zal deze uitspraken alleszins bevestigen.

Van al het genetisch materiaal dat we met ons meedragen, is minder dan 1% van menselijke aard. De rest is voornamelijk afkomstig van de bacteriën, die massaal in onze darmen leven, maar nogmaals: ook op ons lichaam. Het is een soort van microscopisch kleine mierenstaat, dat ervoor zorgt dat ons voedsel wordt verteerd, dat vitaminen worden aangemaakt, dat vreemde bacteriën van buitenaf onszelf niet kunnen binnendringen, et cetera, et cetera. Kortom: ze zorgen ervoor dat we zowel gezond als in leven blijven. Wees ze dus dankbaar, indien je maar wist 'hoe?'.

Wat bacteriën betreft, wordt er wereldwijd al jarenlang een metagenoomstudie uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers, onder wie Jeroen Raes van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en de Vrije Universiteit Brussel. Deze techniek, die bekend staat als 'metagenomics', levert een massa informatie op, die met krachtige computers wordt geanalyseerd.

De hoeveelheid verwerkte informatie - 576,6 miljard letters genetische code - is 55 maal groter dan de totale inhoud van Wikipedia. Het internationale toptijdschrift 'Nature' pakt regelmatig uit met de verkregen resultaten.

Tot op heden toont onderzoek bijvoorbeeld aan dat de menselijke darmen tot 1.150 verschillende soorten bacteriën herbergen - waarvan nog vele onbekend voor de wetenschap. In één menselijk lichaam leven namelijk ongeveer 100.000 miljard bacteriën: tien keer meer dan het aantal menselijke cellen, en allen tezamen wegen ze meer dan 1 kilo. Hoeveel meer? Wel, wat is jouw droog gewicht? Ik bedoel: indien je eerst al het water uit jouw lichaam wegneemt. 10% ervan is gelijk aan het gewicht van al jouw bacteriën... Maak de berekening voor jezelf: je weegt 'droogweg' 70 kilogram? Dan heb je voor ongeveer 7 kilogram aan bacteriën op en in jouw lichaam, naar het schijnt.

De darmflora speelt een cruciale rol in de bescherming van de gezondheid. Bacteriën helpen mee om voedsel om te zetten in energie en beschermen ons tegen aanvallen van ziekteverwekkers. Maar micro-organismen in onze darmen beïnvloeden ook de opname van medicijnen. Dit is belangrijk te weten, omdat ze de basis kunnen vormen voor gepersonaliseerde therapieën. Zo kunnen - toekomstig gezien - behandelingen en dosissen, bijvoorbeeld, worden afgestemd op het darmtype van de patiënt.

Maar, het omgekeerde is ook waar: geneesmiddelen kunnen broodnodige, gezonde bacteriën in ons lichaam verminken, doden zelfs. Gedood worden - indien dat niet teveel gebeurt - is niet zo schadelijk, want de overblijvende bacteriën zullen, dankzij celdeling, in staat zijn het bevolkingsaantal terug op peil te brengen. Het zijn de verminkingen die schadelijk zijn: goedaardige bacteriën kunnen zich nu ontpoppen tot kwaadaardige, en als die mutanten zich gaan delen ... (vul zelf maar in).

Zo bestaat de menselijke darmflora uit twee delen. Eerst is er de zogenaamde kern. Die is bij iedereen ongeveer gelijk en staat in voor het goed functioneren van de darm.

"Maar er is ook een deel dat sterk verschilt tussen mensen," zei Jeroen Raes. "Het is uit dat variabel deel dat we hopen om de verklaring te vinden waarom sommige mensen darmziekten krijgen, of aanleg hebben tot obesitas. Nu al zien we dat er een relatie bestaat tussen een afwijkende darmflora en bepaalde darmziekten, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. We hopen dat dit onderzoek kan leiden tot een verbeterd inzicht in darmziekten, of tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen."

Naast die kern is er dus een tweede deel dat in drie types darmflora uiteenvalt. Raes onderzocht het verband tussen de micro-organismen in onze darmen en bepaalde eigenschappen, zoals de Body Mass Index (BMI). Die drie totaal van elkaar verschillende levensgemeenschappen van bacteriën, vergelijkbaar met de ecosystemen waarmee we meer vertrouwd zijn, kunnen worden onderverdeeld in drie duidelijk te onderscheiden groepen, namelijk: Bacteroides, Prevotella en Ruminococcus; genoemd, naar de bacterie die dominant is.

De wetenschappers stelden onder meer eveneens vast dat mensen met in de darm micro-organismen die efficiënt energie uit voedsel kunnen halen, vaker een hogere BMI hebben. Volgens de onderzoekers zouden bepaalde bacterie-genen daardoor kunnen dienen als merker voor het risico op obesitas, een hypothese die op dit moment nog verder wordt onderzocht.

De bacteriegemeenschappen blijken ook de vitamineproductie sterk te beïnvloeden. De Bacteroidesgemeenschap bevat meer bacteriën die vitamine C, B2, B5 en H aanmaken, terwijl de Prevotellagroep vooral goed is in de productie van B1 en foliumzuur.

Het bestuderen van de micro-organismen in onze darmen is altijd lastig geweest, omdat ze moeilijk te kweken zijn in het lab. Om die reden werd de techniek 'metagenomics' ontwikkeld, en elk jaar komt men meer en meer aan de weet over de rol en eigenschappen van de bacteriën in ons lichaam. Niet alleen wetenschappers, maar ook de mens in het algemeen, heeft geen klare kijk op hoe de zogenaamde 'mensmachine' van vlees en bloed in elkaar steekt.

Op zichzelf is één bacterie zo onooglijk klein, dat het - als individu op zichzelf - onmogelijk impact kan hebben op zijn omgeving. Aanhoor in bovenstaand filmpje wat er gezegd wordt over lichtgevende bacteriën, en je verkrijgt een beter idee van hetgeen ik tracht te bedoelen.

Uiteindelijk komt het er op neer, dat bacteriën met elkaar 'spreken' dankzij gebruikmaking van een chemische taal, bestaande uit 'chemische woorden'. De moleculen, die door elke bacterie wordt uitgezonden, werken net als hormonen, en van zodra alle bacteriën dezelfde moleculen aanmaken, ontstaat synchroniciteit, en verkrijgen ze het gewenste resultaat, welke die ook mag zijn.

Zo verkrijg je een idee van het communicatiesysteem van al die 100.000 miljard inwoners. Deense onderzoekers stelden dus vast dat bacteriën via elektrische verbindingen met elkaar in contact staan en afstanden bereiken die 20.000 maal langer zijn dan hun eigen lengte.

Wij, mensen, extraheren energie uit voedsel door het met de zuurstof, die we inademen, te verbranden. Tijdens dit proces worden de elektronen van het voedsel in zuurstof omgezet. Bacteriën kunnen energie verkrijgen door hetzelfde proces toe te passen. Ze zetten voedsel om in de vorm van organische substanties en waterstofsulfide. Hun ecosystemen komen overeen met die op Aarde van zo'n 650 miljoen tot 2,5 miljard jaar geleden. Daarom vermoeden de onderzoekers dat de microben rechtstreeks afstammen van de eerste levensvormen op Aarde. De elektronen worden dan via een netwerk van draden naar elkaar verstuurd; een netwerk dat hoogstwaarschijnlijk door de bacteriën zelf werd gecreëerd. Dit netwerk strekt zich naar andere bacteriën uit, die op hun beurt ervoor zorgen dat de elektronen op de zuurstof reageren.

Zo kan, bijvoorbeeld, worden gezegd dat een groep van bacteriën voor de gehele samenleving 'voedsel in zich opneemt', en dat een andere groep voor de gehele samenleving 'inademt'. Indien we dit beeld tot één geheel maken, kunnen we zeggen dat alle bacteriën hun energie halen uit deze elektrische symbiose.

Voor de alternatieven: besef dus dat er in en op jouw lichaam als het ware miljarden draden liggen waardoor elektrische signalen worden verstuurd. Elke draad is vergelijkbaar met een keten van bacteriën die met elkaar zijn verbonden. Dit besef kan jouw aanname over aura's, of energieleer in het algemeen, een stevige deuk geven, maar tegelijkertijd de dingen ietwat rechtzetten. Maar, dit is dan weeral een onderwerp dat eerder past in onze rubriek 'Eclecticus'.

Dezelfde 'taal' wordt dus ook gebruikt door de gemuteerde, kwaadaardige bacteriën. Eén bacterie dringt jouw lichaam binnen en heeft op zichzelf geen macht. Maar het zal zich gaan delen, en over een periode van tijd is het aantal zó sterk gegroeid dat ze 'weten' dat ze de aanval kunnen aanvatten om de gastheer in hun macht te krijgen. Nogmaals, indien je het nog niet deed: bekijk het YouTube-filmpje.

Het vreemde is, dat - door de gastheer te doden, dat ze zélf ook sterven... Het zijn dus in wezen kamikazepiloten, of noem ze 'extremistische terroristen'.

Dus, indien je nog eens vreemdgaat, wees dan ook bereid om niet enkel en alleen energieën met elkaar uit te wisselen, lichaamssappen, maar ook bacteriën... Neem dus een sterke elektronenmicroscoop met je mee.

Over verantwoordelijkheidszin gesproken ... Besef dan ook, dat van zodra je terug 'thuiskomt' dat je er jouw partner mee 'besmet'. Is dit dan misschien dé reden dat sommige mensen, vrouwen vooral, intuïtief aanvoelen dat de partner een vreemd bed heeft bezocht? Ik weet het niet. Jij misschien wel?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht