ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Microben en hersengezondheid onder de loep tijdens Mind, Mood & Microbes Congres

Welke invloed hebben darmbacteriën op onze hersenen?…
door Tsenne Kikke - donderdag 1 december 2016 15:31

Zo boven, zo beneden... Microkosmos is gelijk aan macrokosmos. Wat zich in het grofstoffelijke afspeelt, geschiedt ook in de atomaire en subatomaire wereld. En, indien we de mens als een macrokosmos aanschouwen, maken bacteriën deel uit van zijn microkosmos...

Reeds eerder schreef ik meer dan eens (lees, bijvoorbeeld, 'Bacteriën houden ons in leven' uit 2013), dat we de mens gerust in drie verdiepingen kunnen verdelen, zijnde: een beneden-, een midden- en een bovenverdiep, en dat menstype-1 door dat benedenverdiep wordt geregeerd. Daar waar Gurdjieff dit reeds 100 jaar geleden aan ons uitgebreid trachtte uit te leggen, beginnen wetenschappers en professoren zich er meer en meer in te verdiepen.

Bekijk voor het filmpje geheel onderaan en aanhoor wat dr. John F Cryan te vertellen heeft over de ongelooflijk kleine wezentjes die ons brein beïnvloeden, en daarmee ook onze gevoelens, ons gedrag, ons onderbuikgevoel, en zo meer.

Mind, Mood & Microbes Congres

Circa 250 vooraanstaande wetenschappers en medisch specialisten vanuit de gehele wereld komen op 1 en 2 december 2016 samen in het 'Koninklijk Instituut voor de Tropen' (KIT) in Amsterdam om te praten over de invloed van darmbacteriën op de hersenen. Het enorme enthousiasme voor het Mind, Mood & Microbes Congres laat zien dat darm-hersen-communicatie onder specialisten en wetenschappers een hot item is.

Een menselijk lichaam bevat meer bacteriële dan menselijke cellen. Dankzij moderne technieken zijn we steeds beter in staat om te bepalen welke soorten bacteriën zich in de darm bevinden en welk effect ze hebben op het lijf en de hersenen.

Neurofarmacoloog Prof. dr. John F Cryan van het University College in Ierland, geeft tijdens het Mind, Mood & Microbes congres een lezing over de invloed van deze darmbacteriën - ook wel darmmicrobiota genoemd - op onze hersenen. De samenstelling van de darmmicrobiota, en hoe die via verschillende stofjes/hormonen de hersenen beïnvloeden, wordt volgens de professor bepaald door verschillende factoren, zoals: of je bent geboren via een keizersnede of op een natuurlijke manier, stress, antibioticagebruik, en ook verschillende omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol.

De afgelopen tien jaar is er een enorme toename in fundamenteel onderzoek op dit vakgebied. Volgens Cryan kunnen jouw hersenen niet zonder je darmmicrobiota. Uit muizenstudies blijkt bijvoorbeeld dat steriele muizen (zonder darmbacteriën) abnormaal gedrag vertonen; ze zijn angstig, minder sociaal en zelfs autistisch-achtig. Ze hebben bovendien verschillende structurele veranderingen in hun hersenen die wijzen op het belang van bacteriën in de darmen. Het leert ons dat micro-organismen nodig zijn voor de normale ontwikkeling van de hersenen. Een verstoring in de darmmicrobiota staat mogelijk in verband met bepaalde hersenaandoeningen. Hoe darmbacteriën precies de hersenen van mensen beïnvloeden wordt nu veel onderzoek naar verricht: de communicatie lijkt, onder andere, via neuronen en boodschapstofjes te verlopen.

Uit recent onderzoek blijkt dat patiënten met verschillende hersenaandoeningen een andere samenstelling van de darmbacteriën hebben dan gezonde mensen. Professor Cryan ziet potentie in het inzetten van goede bacteriën (ofwel probiotica) voor de hersengezondheid. Door middel van klinisch onderzoek willen we nu te weten komen welke bacteriën voor wie het gewenste effect hebben.

Door tijdens het Mind, Mood & Microbes congres een brug te slaan tussen fundamenteel onderzoek en de klinische praktijk, zal dit in de toekomst mogelijk leiden tot nieuwe en gerichte therapieën. Zogenoemde ‘psychobiotica’ zouden een rol kunnen spelen bij de behandeling van verschillende neurologische en psychiatrische aandoeningen zoals; depressie, angststoornissen, ADHD, agressie, Parkinson, schizofrenie, autisme en Alzheimer. aandoeningen De eerste resultaten in mensen zijn gepubliceerd in angst, depressie en schizofrenie. Sommige van deze specifieke probiotica zijn al op de markt.

Het internationale Mind, Mood, Microbes congres duurt  twee dagen en start op donderdag om 8:30 met lezingen van Prof. dr. Cryan en hoogleraar psychiatrie Iris Sommer. Er zijn tevens andere belangrijke sprekers zoals Prof Dr. Jane Foster (Mc Master University Canada), Prof. dr. Ted Dinan (Cork, Ireland), Dr. Francisco Quintana (Harvard, Amerika) en nog vele anderen.

Meer informatie over het congres kunt u vinden op: www.mindmoodmicrobes.org

Food for thought: How gut microbes change your mind

De kans is dus groot dat, indien je de kwaliteit van jouw bacteriën verhoogt, je je véél gelukkiger zult gaan voelen dan vandaag de dag... :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht