ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Françoise Hardy op 80-jarige leeftijd overleden

Ze leed al jarenlang aan keelkanker.
door Tsenne Kikke - woensdag 12 juni 2024 16:14

De Franse zangeres Françoise Hardy had grote hits, ook in België en Nederland, met onder meer 'Tous les garçons et les filles' uit 1962 en 'Comment te dire adieu' uit 1968. Op de ranglijst van de 200 beste zangers aller tijden van het Amerikaanse tijdschrift 'Rolling Stone' in 2023 nam ze de 162e plek in, en was op die lijst de enige artiest uit Frankrijk.

Hardy, in 1944 in Parijs geboren, brak kort na haar eindexamen in 1962 door met het nummer ‘Tous les garçons et les filles’, dat ze zelf had geschreven en waarvan er twee miljoen exemplaren werden verkocht. Met haar melancholische ballads werd ze de bekendste figuur van de yé-yé, de Franse variant van de Britse beatmuziek uit die tijd.

Niet alleen haar stem, ook haar looks - met haar lange haren en gekleed in jeans of mini-jurk - bekoorden velen. Internationale sterren als Bob Dylan, Mick Jagger en David Bowie waren haar bewonderaars. In 1963 nam ze voor Monaco deel aan het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘L’Amour s’en va’. Ze werd vijfde.

Hardy brak ook door in de filmwereld, onder meer met rollen in 'Château en Suède' (1963) en 'Une balle au cœur' (1966). En met haar dromerige blik en ranke figuur werd ze een muze voor modeontwerpers als André Courrèges, Yves Saint Laurent en Paco Rabanne.

Françoise Hardy leed al jarenlang aan keelkanker. In 2015 zette ze een punt achter haar carrière, toen ze al meer dan tien jaar tegen lymfeklierkanker vocht. In 2018 werd ook nog eens strottenhoofdkanker bij haar vastgesteld.

In de Franse media vertelde Hardy openhartig over de gevolgen van de talrijke kankerbehandelingen die ze moest ondergaan. In een interview met 'Paris Match' eind vorig jaar getuigde ze dat ze een “nachtmerrie” beleefde en hoopte om snel en pijnloos te sterven. Ook in het verleden sprak ze zich al uit voor de mogelijkheid van euthanasie, maar dat lag gevoelig in Frankrijk, dat een strengere wetgeving heeft dan België. “Radiotherapie heeft misschien mijn leven gered," zei ze, "maar ze heeft er een absolute nachtmerrie van gemaakt. En het stopt maar niet. Ik had niet gedacht dat ik zo’n moeilijk levenseinde zou meemaken.”

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht