ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wie was eerst: het ei of de kip?

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
vrijdag 19 april 2024 18:13

In dit geval kwam de kip eerst. Maar, in vergelijking met andere landbouwdieren is er maar weinig bekend over de domesticatie en de oorspronkelijke verspreiding van de kip. Nieuw onderzoek laat twee routes zien waarlangs de kip zich vanuit Zuidoost-Azië over de rest van Azië en Europa verspreidde.

Er zijn vandaag meer kippen op aarde dan mensen; een feit, dat laat zien hoe belangrijk de kip als landbouwdier wel is. Maar het verleden ervan blijft duister. "We weten dat de domesticatie van de kip in Zuidoost-Azië plaatsvond,’ vertelde Robert Sprengler, verbonden aan het Max Planck Instituut. "Maar hoe het dier zich daarna verspreidde over Eurazië is minder duidelijk. Daar zijn verschillende redenen voor. Kippenbeenderen zijn klein en broos, en blijven minder goed bewaard dan bijvoorbeeld de resten van runderen. En, er zijn heel wat andere, wilde vogels met soortgelijke botten en eieren, wat identificatie bemoeilijkt. Er is ook nog niet veel koolstofdatering gebeurd op archeologische vondsten van kippen."

Spengler is eigenlijk archeobotanist en bestudeert zaden en sporen van planten in stalen van archeologische sites. "In die stalen stootte ik ook vaak op hele kleine fragmenten van eierschalen. Die ben ik door de jaren heen gaan verzamelen. Tot voor kort bestond er echter geen methode om met zekerheid te weten of het om kippeneieren ging of niet. Met behulp van proteomica, een nieuwe methode om eiwitprofielen vast te stellen, konden we de eierschaalfragmenten vergelijken met die van hedendaagse kippen. Zo wisten we zeker dat het wel degelijk op kippeneieren ging."

Het onderzoek van Sprengler en zijn team richt zich niet op de domesticatie van de kip, maar op de verspreiding ervan, aldus Sprengler. "Het lijkt erop dat de kip zich vanuit Zuidoost-Azië verspreidde langs twee belangrijke handelsroutes uit die periode. Enerzijds de Zijderoute, die China met Europa verbond. Maar er is ook een tweede pad waarlangs de kip als landbouwdier de Middellandse Zee bereikte. De zogenoemde Wierookroute, die de kustregio’s van Zuidoost-Azië via de Rode Zee met de Mediterrane wereld linkte."

Hedendaagse kippen leggen het hele jaar door eieren. De voorouders van de kip echter niet. Net zoals andere vogels legden die enkele eieren in een specifieke periode van het jaar. Ook de rode kamhoen, de voorouder van de moderne kip, legde maar een paar eieren per jaar. Op een gegeven moment is de eigenschap ontstaan dat kippen ook buiten hun natuurlijke legperiode eieren produceerden. "Vooraleer kippen zoveel eieren legden, hield men ze voor het vlees of als siervogel. Zo’n 2.500 jaar geleden begon de kip aan een snelle opmars. Op enkele eeuwen tijd dook ze op in delen van China, het Middellandse Zeegebied en in Groot-Brittannië. Het vermogen om gedurende lange periodes van het jaar eieren te leggen moet een sleutelrol hebben gespeeld in het plotse succes van de kip."

Bron: EOS wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht