ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Was nooit rauwe kip onder de kraan !

Was je kip soms ook onder de kraan ?
door Tsenne Kikke - zondag 20 juli 2014 4:48

Je kent het misschien wel: even de rauwe kip onder de kraan, het beest goed uitspoelen, wat afdrogen en dan de oven in...

Geen goed idee, vindt de Britse Food Standards Agency (FSA). Want het wassen van kip zou rechtstreeks aan de basis liggen van duizenden gevallen van besmetting met de campylobacter, een bacterie die bloederige diarree, heftige buikkrampen en koorts veroorzaakt. In zeldzame gevallen ligt de campylobacter ook aan de basis van het syndroom van Guillain-Barré, een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, die kan leiden tot verlamming.

De campylobacter  is bij kippen een normale darmbacterie. Maar bij de mens kan ze gevaarlijk zijn, zeker bij ouderen en jonge kinderen. De bacterie wordt gedood bij goed bakken, of koken. De meest courante besmetting gebeurt dan ook via rauwe kip. Wie rauwe kip in zijn handen heeft gehad, kan beter de handen wassen vooraleer ander voedsel of ander keukengerei aan te raken.

Idem met het werkvlak waarop kip wordt klaargemaakt. Dat mag niet gebruikt worden voor ander voedsel. Maar aan het water, waarmee de kip gespoeld wordt, had niemand tot nog toe gedacht. Volgens de FSA zou 44% van de Britten kip wassen voor het bakken. Daardoor komt de bacterie in het water terecht. Een paar spetters op het aanrecht zijn naar het schijnt reeds voldoende om zo voor een besmetting te zorgen.

Daarom is de FSA een grote campagne opgestart en heeft ze ook de televisiekoks gevraagd om mee te doen. Grote voedselproducenten hebben alvast hun medewerking toegezegd en de FSA heeft contact opgenomen met de kippenkwekerijen om programma's uit te werken waardoor besmetting beter kan vermeden worden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht