ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe groot is de migratie naar België?

Over mensen die moeten gehuisvest worden…
door Tsenne Kikke - donderdag 29 februari 2024 17:40

En hoeveel niet-Belgen zijn er? Dit zeggen de cijfers...

22 procent van de Vlamingen vindt migratie het grootste probleem van ons land, leert het grootschalige opinieonderzoek De Stemming. Maar hoe groot is de instroom in ons land eigenlijk? En hoe is het gesteld met de diversiteit? Enkele cijfers...

1. Hoe zit het met de instroom?

In 2022, het meest recente jaar waarover de statistische dienst van de overheid Statbel cijfers heeft, stond de instroom wel degelijk op recordhoogte: in 2022 telden we 233.629 immigraties. Dat zijn alleen binnenkomers, dus zonder de vertrekkers. Dat is veel meer dan in andere jaren. In 2021 waren het er bijvoorbeeld nog 165.534. Trek je de vertrekkers af van die 233.629 binnenkomers, dan kom je uit op een migratiesaldo van 116.544 mensen in 2022.

Opgelet: de groep mensen die volgens Statbel tot de 233.629 internationale immigranten wordt gerekend, is heel ruim en divers. Het, gaat om mensen van binnen en buiten de EU. Er zitten Belgen bij die na een aantal jaren als expat terugkeren naar ons land, maar ook kinderen die in België geboren zijn van ouders met een andere nationaliteit. Ook migranten die maar voor een korte tijd hier verblijven en herinschrijvingen van migranten die een tijd weg zijn geweest, worden meegerekend.  

Dat hoge immigratiecijfer wordt in 2022 trouwens vooral verklaard door de instroom aan Oekraïeners, die dat jaar voor een kwart van alle immigranten stonden.

Haal je die uit de cijfers, dan kom je uit op een instroom van 65.096 niet-EU-migranten, zo'n 10 procent meer dan vóór corona. De belangrijkste herkomstlanden van de derdelanders (buiten Oekraïne) waren in 2022 Marokko, Turkije, India en Afghanistan.

2. Wie krijgt een verblijfsvergunning en waarom?

In 2022 leverde de Dienst Vreemdelingenzaken 171.405 verblijfsvergunningen af aan mensen van binnen en buiten de EU. Maar ook in die cijfers zitten veel Oekraïense vluchtelingen. Als je die eruit haalt, kom je op 119.684 verblijfsvergunningen.

Meer dan de helft gaat naar EU-migranten. Ook 57.574 niet-EU-migranten kregen in 2022 een verblijfsvergunning, een stijging van 16 procent in vergelijking met 2019.

In de meeste gevallen komt die verblijfsvergunning er wegens arbeidsmigratie (80 procent van de arbeidsmigranten zijn trouwens EU-burgers) of gezinshereniging (in de meeste gevallen gaat het om gezinshereniging bij arbeidsmigranten). Ook studenten maken een grote groep uit. Erkende vluchtelingen - lees: asielzoekers die een positieve beslissing kregen - vormen slechts 7 procent van alle afgegeven verblijfsvergunningen.

3. Hoe groot is de toestroom van asielzoekers?

De Vlamingen die in De Stemming migratie als een groot probleem bestempelen, wijzen dan wel eens naar "de toestroom van asielzoekers". Dat zijn dus mensen die in België internationale bescherming zoeken. Het is interessant die cijfers er apart even uit te lichten.

In 2023 heeft ons land 29.589 asielaanvragen gekregen. Dat zijn er 2.360 minder dan het jaar daarvoor. Tijdens de piek van de asielcrisis van 2015 waren er nog 39.064 aanvragen, tijdens de asielcrisis van 2000 46.855.

In vergelijking met de voorbije jaren zijn dat dus geen recordcijfers, maar liggen ze wel relatief hoog. Maar als je vergelijkt met het totale immigratiecijfer in ons land vormt de instroom van asielzoekers eigenlijk maar een zeer kleine fractie.

De meeste aanvragen kwamen het voorbije jaar van asielzoekers uit Syrië (4.009), Palestina (2.963), Afghanistan (2.534), Turkije (2.402) en Eritrea (2.138). Ongeveer de helft van de aanvragen die ontvankelijk zijn verklaard (52 procent), zijn goedgekeurd. Dat percentage is min of meer stabiel in vergelijking met de voorbije jaren.

4. Zorgen vluchtelingen voor een nieuwe toestroom, door gebruik te maken van gezinshereniging?

Gezinshereniging is in ons land een van de belangrijkste argumenten om een immigrant een verblijfsvergunning te geven, zo zag je hierboven al. Maar de stelling dat vooral erkende vluchtelingen daarvoor instaan, klopt niet.

Van de 40.867 mensen die in 2022 via gezinshereniging ons land binnenkwamen, waren er 23.445 niet-EU-burgers. De rest (17.422) kwam van binnen de EU. Slechts 3.564 familieleden (9 procent) kregen een verblijfsvergunning via een erkende vluchteling.

Gezinshereniging is sinds 2011 al fel verstrengd in ons land (je moet onder meer voldoende bestaansmiddelen en een fatsoenlijke huisvesting hebben). Voor erkende vluchtelingen is er een uitzonderingsjaar voor die voorwaarden, maar in de praktijk is een jaar vaak te kort om het dossier volledig in orde te krijgen.

5. Hoeveel mensen met een migratieachtergrond zijn er nu eigenlijk in België?

Dat 22 procent van de Vlamingen "migratie" als het grootste probleem ziet, kan natuurlijk ook een uiting zijn van een algemeen gevoel van vervreemding. Want België wordt nu eenmaal diverser, zo leren de cijfers. Volgens Statbel telt België (volgens cijfers van 2023) zo'n 2,2 miljoen mensen die in het buitenland geboren zijn. Dat is zowat 19 procent van onze totale bevolking. 11 procent is buiten de EU geboren, 8 procent binnen de EU.  

Ter vergelijking: 10 jaar geleden (in 2013) waren er zo'n 1,7 miljoen migranten. Dat was toen zo'n 15 procent van de Belgische bevolking. 20 jaar geleden (in 2003) waren er 1,2 miljoen migranten. Dat was toen 11 procent van de Belgische bevolking.

65,5 procent van de Belgische bevolking is een "Belg met Belgische achtergrond". 20 jaar geleden was dat nog een dikke 80 procent. 21 procent is "Belg met een buitenlandse achtergrond". Belangrijk om te weten hier: iedereen die op z'n minst 1 ouder met een andere nationaliteit heeft (dus ook pakweg een Nederlandse moeder), wordt bij de "Belgen met een buitenlandse achtergrond" gerekend.

13,4 procent van de bevolking is niet-Belg. 20 jaar geleden was dat 8,2 procent. Het aandeel niet-Belgen in het Vlaams en het Waals gewest ligt rond de 11 procent. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat 37 procent.

Als we de Belgen met een migratieachtergrond en de niet-Belgen samennemen, dan heeft 53 procent van die groep roots buiten de EU en 47 procent roots binnen de EU. Van die laatste groep heeft overigens 19 procent een Nederlandse, Franse, Luxemburgse of Duitse origine.

Bron: VRT

Cijfers op 1 januari 2023

- Belgen met Belgische achtergrond: 7.665.100
- Belgen met buitenlandse achtergrond: 2.459.184
- Niet-Belgen: 1.573.273

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht