ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is de functie van slaap?…

Antwoord: naar het schijnt weet niemand het voor 100% …
door Tsenne Kikke - vrijdag 19 januari 2024 4:29

Lichaam en hersenen hebben slaap nodig om te herstellen van de activiteiten die je overdag doet. Al slapend worden jouw energie en mentale focus aangevuld, maar ook de cellen zelf herstellen zich. Korter slapen dan zes uur per nacht wordt op de lange termijn geassocieerd met een verhoogd risico op gezondheidsschade en een kortere levensduur, maar langer slapen dan acht à negen uur ook.

Bij een slaaptekort komt het herstel in de knel en stapelt cellulaire schade zich op, wat vatbaarder maakt voor ziekte. Zo wordt het althans altijd begrepen. "Intuïtief ben ik het er helemaal mee eens", zei hoogleraar slaapstoornissen Gert Jan Lammers, verbonden aan het Leiden UMC. "Ik kan niet zeggen dat het niet waar is, maar het zou best te simpel kunnen zijn. We weten nog niet goed wat de functie van slaap is."

Regelmatig slaappatroon

Bij een gezonde leefstijl denken we in eerste instantie aan gezond eten, veel bewegen en stress vermijden - niet direct aan slaap, volgens Lammers. Onterecht. Slaap is een onmisbaar onderdeel. "Je kunt slaap niet los zien van de rest", zei hij. "Bij mensen met veel stress of een verstoord metabolisme, denk aan diabetes, zie je bijvoorbeeld dat de slaap verstoord raakt." Andersom gaat ook op. Slaaptekort kan ertoe leiden dat mensen te veel eten en meer van het stresshormoon cortisol aanmaken. "Deze systemen zijn in de evolutie met elkaar vervlochten geraakt."

Of slaap, net als voeding en lichaamsbeweging, kan ingrijpen op het verouderingsproces, en dus invloed heeft op jouw biologische leeftijd, is niet eenduidig. Vermoedelijk wel. Welke slaaproutine zou het beste werken om jezelf jong te slapen en zo lang mogelijk te leven? "Regelmaat is belangrijk", zei Lammers. "Houd vaste tijden aan waarop je naar bed gaat en opstaat, en probeer enigszins de licht-donker-cyclus van de aarde aan te houden. Daar zijn we evolutionair op ingericht."

Weinig energieverbruik

Of langer slapen dan acht uur per nacht later in het leven een voorspeller is voor gezondheidsschade, daar twijfelde Lammers aan. Lang slapen kan als ongunstig uit de bus komen in studies, doordat mensen met allerlei aandoeningen doorgaans veel slapen. "Het zijn waarschijnlijk deze aandoeningen, of nog weer andere oorzaken, die voor de beperktere levensduur zorgen, niet het lange slapen."

Lammers vermoedt dat een lange nachtrust evolutionair gezien zelfs een voordeel bood. "In het grootste deel van de menselijke geschiedenis hadden we te maken met voedselschaarste. Om zo’n periode door te komen, was het waarschijnlijk voordelig om met weinig energie toe te kunnen. In slaap is het energieverbruik laag, lager nog dan wanneer je alleen rust."

Bron: NEMO Kennislink

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht