ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De voordelen van een diepe slaap voor de hersenen - en hoe je er meer kunt uithalen

Maak kennis met Dan Gartenberg's 'delta wave sound sequence'…
door Tsenne Kikke - vrijdag 24 september 2021 16:58

De mens brengt een groot deel van zijn leven in slaap door. Anderzijds gaat er niets boven een goede nachtrust, nietwaar? Maar, wat als technologie ons zou helpen er meer uit te halen? Dr. Dan Gartenberg werkt aan een technologie die de diepe slaap stimuleert, de meest regeneratieve fase die ons zou kunnen helpen ons geheugen te consolideren en onze persoonlijkheid te vormen. Lees meer over hoe het afspelen van geluiden kan leiden tot een diepere slaap én over de mogelijke voordelen voor onze gezondheid, ons geheugen en leervermogen - of, bekijk het filmpje.

Dan Gartenberg : "Wat als jij jouw slaap efficiënter kon maken? Deze vraag heeft mij, als slaapwetenschapper, tien jaar lang in zijn greep gehad. Want, hoewel de gloeilamp en technologie hebben gezorgd voor een wereld waarin men 24 uur per dag productief is, gaat dit ten koste van ons natuurlijke circadiaan ritme en onze lichamelijke behoefte aan slaap.

Dit ritme bepaalt ons energieniveau gedurende de dag, en nog maar kort geleden zijn we hierop een wereldwijd experiment gaan uitvoeren dat onze slaapgezondheid en uiteindelijk ook onze kwaliteit van leven in gevaar brengt. En hierdoor slapen we niet genoeg. De gemiddelde Amerikaan slaapt maar liefst een uur minder dan in 1940.

Om de een of andere reden, zien we het functioneren op weinig slaap als een hele prestatie. Alles bij elkaar vormt dit een echte gezondheidscrisis. De meesten van ons weten dat slecht slapen is gekoppeld aan ziekten zoals Alzheimer en hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes. Als je een slaapstoornisn, zoals slaapapneu, niet behandelt, heb je een grotere kans op deze ziektes. Maar wist je dat slaap ook jouw mentale toestand beïnvloedt? Slechte slaap zorgt ervoor dat we risicovol en onbesuisd gaan handelen en het vermindert ons empathisch vermogen enorm. Als slaapgebrek ons gevoeliger maakt voor onze eigen pijn, verwondert het niet dat we de omgang met anderen lastig vinden en ook om, in algemene zin, een goede en gezonde persoon te zijn, als we niet genoeg slapen.

Wetenschappers beginnen nu te begrijpen hoe niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit van slaap onze gezondheid beïnvloedt. Mijn onderzoek richt zich op wat veel wetenschappers zien als de meest herstellende fase van slaap: de diepe slaap. We weten nu dat er in het algemeen drie fasen van slaap zijn: de lichte slaap, Rapid Eye Movement- of REM-slaap en diepe slaap. We meten deze stadia door elektroden aan de hoofdhuid, kin en borst vast te maken. In de lichte slaap en de REM lijken onze hersengolven erg op die wanneer we wakker zijn. Maar in onze diepe slaap ontstaan langdurige hersengolven die sterk verschillen van onze hersengolven in waaktoestand. Die langdurige golven noemen we delta-golven. Krijgen we niet de nodige slaap, dan beperkt dat ons leervermogen en het herstelvermogen van ons lichaam. De diepe slaap is de fase waarin alles wat we meemaken gedurende de dag, wordt omgezet in ons langetermijngeheugen en onze karakters. Naarmate we ouder worden, wordt de kans groter dat we deze herstellende delta-golven verliezen. De diepe slaap en delta-golven zijn in zekere zin een teken van biologische jeugd.

Vanzelfsprekend wilde ik zorgen voor meer diepe slaap voor mijzelf en ik heb letterlijk bijna elk gadget en trucje dat daarvoor bestaat geprobeerd voor de consument, voor medici, enzovoorts. Het heeft me veel inzichten gegeven. Zo blijkt dat ik, zoals de meesten, echt 8 uur slaap nodig heb. Ik paste zelfs mijn circadiane ritme aan door mijn maaltijden, beweging en blootstelling aan licht te veranderen, maar toch lukte het me niet 's nachts dieper in slaap te komen ... tot ik Dr. Dmitry Gerashchenko ontmoette, van Harvard Medical School.

Dmitry vertelde me over een nieuwe bevinding in de literatuur. Een Duits laboratorium liet zien dat als je bepaalde geluiden afspeelde op het juiste moment in iemands slaap, je daarmee de slaap dieper en efficiënter kon maken. Daarnaast toonde het laboratorium aan dat je geheugen daags erna beter presteerde met dit geluid. Dmitry en ik gingen samenwerken aan een manier om deze technologie te maken. Samen met collega's van het Penn State laboratorium ontwierpen we experimenten om ons systeem te valideren. Daarna ontvingen we subsidie van de National Science Foundation en het National Institute of Health om deze technologie verder te ontwikkelen. Het werkt als volgt. Mensen kwamen naar het lab en wij sloten hen aan op verschillende apparaten, waarvan ik er twee nu draag -- geen fashion statement.

(Gelach)

Zodra we detecteerden dat ze in diepe slaap waren, speelden we de geluiden af waarvan was aangetoond dat ze mensen dieper deden slapen. Ik ga jullie dit geluid nu laten horen.

(Herhalend geluid van golven)

Best vreemd, nietwaar?

(Gelach)

Dat geluid weerspiegelt de frequentie van je hersengolven wanneer je in diepe slaap bent. Daardoor stimuleert dat patroon als het ware jouw geest meer van deze herstellende delta-golven te genereren. Toen we de deelnemers achteraf naar de geluiden vroegen, bleken ze zich niet bewust te zijn van het afspelen daarvan, toch reageerden hun hersenen erop, door meer delta-golven te produceren.

Hier zie je de hersengolven van iemand uit het onderzoek. Zie je het onderste gedeelte? Hier zie je het geluid dat afgespeeld werd op die hoge frequentie. Kijk nu naar de hersengolven in het bovenste gedeelte. De grafiek laat zien dat het geluid daadwerkelijk meer delta-golven veroorzaakt. We hebben geleerd dat we slaap nauwkeurig in beeld kunnen brengen zonder het gebruik van elektroden, en ervoor kunnen zorgen dat mensen dieper slapen. We gaan door met het ontwikkelen van de juiste geluidsomgeving en slaaphabitat om de slaapgezondheid te verbeteren.

Onze slaap is minder regenererend dan hij zou kunnen zijn, maar in de nabije toekomst kunnen we, door het dragen van een klein apparaatje, meer uit onze slaap halen.

Dank jullie wel."

(Applaus)

Dan Gartenberg's 'delta wave sound sequence'. De totale speelduur is ongeveer 7,5 uur, net zo lang als iemand zou moeten slapen.

Hieronder legt Dr. Daniel Gartenberg goe je SleepSpace kunt gebruiken...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht