ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Suiker, een natuurlijk middel in de wondzorg

Een mogelijk alternatief verbandmiddel voor chronische wonden is suiker...
door Tsenne Kikke - woensdag 15 oktober 2025 18:24

Het is vaak lastig om diepere wonden te genezen. Wanneer een wonde niet reageert op antibiotica, wordt er vaak teruggegrepen naar een van de natuurlijke middelen. Deze werken nog altijd en hebben zelfs een goed resultaat op de heling van wonden. Zo is suiker een relatief onbekend natuurlijk middel in de gezondheidszorg, maar het mag zeker niet vergeten worden.

Suiker

Suiker is afkomstig van verschillende planten zoals rietsuiker, suikerbiet en dadels. Het suikersap is uit de planten gewonnen om dan verhit te worden en tot suikerkristallen gevormd te worden. Deze suikerkristallen kunnen nog verder omgevormd worden tot tabletten, poedervorm, siroop of andere vormen. Suiker wordt al eeuwen gebruikt. Het wordt - net zoals honing - al tijdens de tijd van de Egyptenaren gebruikt om wonden te helen. Ze wisten in die periode nog niet waarom de suiker zo goed werkte, maar wel dat het voor een snellere wondgenezing zorgde. In de 18e eeuw werd pas ontdekt dat suiker een antibacteriële werking heeft.

Tijdens de opmars van de antibiotica zijn de natuurlijke middelen wat naar de achtergrond verschoven. Nu dat meer en meer duidelijk wordt dat antibiotica niet alles kan bestrijden, komen deze middeltjes weer meer op de voorgrond. Suiker is een van die middeltjes. Ook wordt er nog altijd verder onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van suiker en in welke wonden dit allemaal toegepast kan worden.

Eigenschappen

Suiker heeft een unieke eigenschap. Net als honing wordt het daarom gebruikt in de wondzorg. Suiker heeft een lage pH. Door de lage pH komt zuurstof makkelijker vrij. Dit is goed voor het wondmilieu en zal de wond sneller laten helen. Bovendien houdt het water heel goed vast. Deze twee eigenschappen zorgen ervoor dat het moeilijk wordt voor bacteriën om in de wonden te overleven. Nieuwe bacteriën worden ontmoedigd om de wond te bereiken en te woekeren.

Suikerpasta

Suikerpasta is suiker die vermengd wordt met isobethadinegel. Meestal wordt hier poedersuiker voor gebruikt. De gel wordt enkel gebruikt om de suiker een andere textuur te geven. Zo blijft die beter in de wond kleven. Op het vlak van het bestrijden van bacteriën is de suiker op zich minstens zo effectief als de isobethadine zelf. De isobethadine is op zich een ontsmettingsmiddel en doodt dus ook bacteriën. Omdat de suiker dit ook al doet, zal de isobethadine hier niet nog eens extra voor zorgen. In deze context dient de isobethadine om de suiker in de wond te houden.

Voor- en nadelen

- Een voordeel van suiker is dat het een heel goedkoop product is. Daarom wordt er graag gebruik van gemaakt in de wondzorg. De meeste wondzorgproducten zijn namelijk redelijk duur voor de patiënt, zelfs met gedeeltelijke terugbetaling. Een ander voordeel van suiker is dat de wond zich meestal sluit zonder littekenvorming. Dit is bij veel andere manieren om wonden te verzorgen niet mogelijk. Bovendien is jouw huid na genezing minder kwetsbaar.

- Een nadeel van suiker is dat het moeilijk hanteerbaar is. Het loopt ook makkelijk uit heel vochtige wonden uit. Net daardoor is er een suikerpasta ontwikkeld. Deze houdt de suiker mooi in de wond en zorgt voor een snellere werking.

Nevenwerkingen

Omdat suiker een natuurlijk product is, heeft het weinig nevenwerkingen. Het is wel mogelijk dat men een branderig gevoel krijgt wanneer de suiker op de wond wordt aangebracht. Gelukkig is dit te verhelpen met een dun laagje Xylocainegel. Deze gel zal de wond een beetje verdoven zodat het branderige gevoel verdwijnt. Toch kan er altijd een allergische reactie ontstaan. Hierbij moet je letten op de klassieke symptomen zoals pijn, jeuk of in erge en uitzonderlijke gevallen shock.

Gebruik geen kristalsuiker die je in elke supermarkt kan kopen. Deze suiker is niet steriel en kan toevoegingen bevatten. Zo worden aan suiker in pakken vaak stoffen toegevoegd zodat deze niet gaat klonteren. Door deze suiker te gebruiken in je wond, kan je de wond schaden. Overleg daarom eerst met de arts voor je suiker in je wond smeert.

Soorten wonden

Diepe wonden

Suikerpasta wordt veel gebruikt bij diepe wonden. Er wordt een wiek in de suikerpasta gelegd zodat de suiker eraan blijft kleven. Deze wiek is een dun gaas dat afgemeten wordt aan de hand van de diepte van de wond. Dan wordt deze wiek in de diepe wond bevestigd. Op die manier komt de suiker in elk niveau van de wond terug. Het voordeel van de suiker is dat het ervoor zal zorgen dat het overtollige wondvocht wordt opgenomen. Daardoor neemt de voedingsbodem voor bacteriën af. Door de lage pH zal de wond meer zuurstof krijgen waardoor vanuit de diepte een granulatie zal ontstaan. Deze granulatie is nodig om de wonde te laten genezen. Bovendien wordt, doordat de suiker ook aan de oppervlakte van de wonde zit, de kans kleiner dat er nieuwe bacteriën in de wond terechtkomen. Het is belangrijk om de wiek dagelijks te vervangen. De wond zal hierdoor sneller genezen. Wanneer de wond is genezen, zal ook gemerkt worden dat er bijna geen litteken zichtbaar is. De huid is daardoor ook minder kwetsbaar voor factoren van buitenaf, zoals de zon.

Ulcera

Een ulcus (meervoud 'ulcera') ziet er ongeveer hetzelfde uit als een diepe wond, met het verschil dat een ulcus op kratervorming lijkt. Bovendien heeft de wond een ontstoken uitzicht en is er vaak afgestorven weefsel in aanwezig. Wat ook typisch is voor een ulcus is dat het heel moeilijk is om deze te sluiten. Dit duurt meestal maanden tot jaren. Wanneer een ulcus gesloten is, moet men er extra op bedacht zijn dat deze terug kan komen. Controle is dus zeer belangrijk.

Net zoals bij een diepe wond zal er gewerkt worden met een wiek die gedrenkt is in de suikerpasta. Op die manier komt de suiker helemaal tot aan de bodem van de wond. Dit is belangrijk omdat op de bodem vaak het meeste vocht aanwezig is en dus ook de bacteriën woekeren. De suiker zal dit vocht opnemen en tegelijk de wond beschermen tegen de aanvallen van de bacteriën. Door dagelijks deze wiek te verversen krijgen de bacteriën geen kans kom zich te vermenigvuldigen. Wanneer het overtollige wondvocht weg is, zal je merken dat je wond al veel aangenamer ruikt. De suiker zal het dode weefsel dat in je wond zit ook doen verweken. Als het dode weefsel zacht genoeg is kan het makkelijker verwijdert worden door een verpleegkundige. Wanneer er geen dood weefsel en wondvocht meer aanwezig is, hebben bacteriën niet zoveel zin om nog in je wond te blijven. Hierna blijft de suiker gebruikt worden om de granulatie te bevorderen. Dit door de lage pH, wat voor een goed wondmilieu zorgt, en het stimuleren van de genezing. Langzaam zal de wond vanuit de diepte granuleren.

Denk er wel aan dat suiker het wondproces kan versnellen, maar dat je het vaak toch tijd moet geven. Een wond zoals een ulcus is moeilijk te behandelen. Ook na het sluiten van de wond dient men de oorspronkelijke plaats van de wond in de gaten te houden. Wanneer je iets verdachts opmerkt, is het best om zo snel mogelijk je arts te contacteren.

Brandwonden

Suikerpasta wordt ook gebruikt bij brandwonden. Dit omdat brandwonden vaak een verstoord wondmilieu hebben. Door suiker in de wond te doen, zal de wond de juiste hoeveelheid vocht krijgen. Daardoor kan de wond goed genezen. Verder krijgt de wonde meer zuurstof, wat bij brandwonden heel belangrijk is. Een andere grote reden waarom suiker wordt gebruikt bij brandwonden is dat een brandwond na jaren nog voor een groot oneven litteken kan zorgen. Door suiker te gebruiken zal het litteken sneller vervagen en minder zichtbaar zijn voor anderen. Dit is toch belangrijk als het om delicate plaatsen gaat zoals je gezicht of je handen.

Bron: Vakbladthuiszorg.nl

Een studie over het gebruik van bloemsuikerpasta

Deze studie werd goedgekeurd door het ethisch comité van het universitair ziekenhuis Gent. Alle participanten werden daarom minstens 12 weken en maximaal 15 weken opgevolgd. De gemiddelde leeftijd bedroeg 69 jaar. Aan participanten werd toestemming gevraagd om foto’s te nemen van hun wonde en of deze foto’s gebruikt mochten worden voor de studie.

Bij de geobserveerde 15 wonden bij 14 participanten, werd in 5 gevallen  (33,3%) de follow-up gestopt omwille van positieve effecten van de behandeling. Dit betekent dat de wonde ofwel volledig geheeld was, of dat de wondheling in die mate gevorderd was dat er niet langer een indicatie was voor behandeling met bloemsuikerpasta. In 1 geval (6,7%) werd de behandeling met bloemsuikerpasta gestopt ten gevolge van negatieve resultaten. Bij de overige 9 gevallen (60%) werd de wonde na de volledige follow-up periode nog steeds verder behandeld met bloemsuikerpasta.

Conclusie

Deze studie volgde 15 chronische wonden bij 14 participanten op die met bloemsuikerpasta werden behandeld. Er werden 3 diabetische voetulcera, 3 decubituswonden en 9 veneuze ulcera beoordeeld. Patiënten werden minstens 12 en maximum 15 weken opgevolgd. Er werden significante verschillen gevonden tussen de initiële situatie in deze op het einde van het onderzoek voor wat betreft oppervlakte, diepte en epithelialisatie van de wonde. Patiënten rapporteerden zelden pijn bij gebruik van bloemsuikerpasta. Door de kleine onderzoekspopulatie en de lage validiteit moeten de resultaten van deze studie met voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.

Verder onderzoek is nodig om de evidentie rond het gebruik van bloemsuikerpasta bij chronische wonden te versterken. Gerandomiseerde gecontroleerde studies zijn hiervoor de gewenste onderzoeksopzet, maar dit is niet evident. Deze paper wil een verdere aanzet geven tot het uitvoeren van experimenteel onderzoek naar de effecten van bloemsuikerpasta.

Zo zal eerst en vooral een vergunning voor vervaardiging van bloemsuikerpasta moeten worden bekomen vooraleer experimenteel onderzoek mogelijk wordt. Wanneer meer evidentie beschikbaar is, kan tevens een kosteneffectiviteitsanalyse worden uitgevoerd om de economische meerwaarde van bloemsuikerpasta na te gaan. 

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten!

laugh Hieronder enkele sponsors sinds 2021... (rijk werd de website er niet van, hé!) frown

Hopelijk snap je, beste bezoeker, waarom we verplicht waren om ons vooral op de eclectici te concentreren...

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 700-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht