ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ruimtetelescoop Euclid deelde zijn eerste kleurenfoto’s van de kosmos

Euclid zal in totaal miljarden sterrenstelsels waarnemen…
door Tsenne Kikke - donderdag 9 november 2023 5:10

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de eerste kleurenfoto’s van haar ruimtetelescoop Euclid vrijgegeven. Het gaat om vijf foto’s, waaronder een beroemde nevel en prachtige sterrenstelsels. Deze telescoop heeft als uiteindelijke doel om de donkere componenten van ons universum – donkere materie en donkere energie – beter te leren begrijpen.

Euclid werd op 1 juli 2023 gelanceerd. Hij bevindt zich nu op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Tot nog toe had de telescoop alleen testbeelden vrijgegeven. Verwacht wordt dat het de komende zes jaar ongeveer een derde van de hemel in beeld zal brengen. Dat zal de meest gedetailleerde 3D-kaart van de kosmos opleveren die ooit is gemaakt.

Donker heelal

Deze 3D-kaart zal astronomen meer informatie geven over de grootschalige structuur van het heelal. In het bijzonder zal het onderzoek helpen om het gedrag van donkere materie en donkere energie beter te begrijpen. Het kan ook onthullen of en hoe deze donkere componenten afwijken van onze huidige theorieën over het heelal.

Donkere materie en donkere energie dragen beide de naam ‘donker’ omdat we ze niet kunnen zien. De enige manier om te achterhalen waar ze zitten en hoe ze hun omgeving beïnvloeden, is door hun effect op zichtbare objecten in kaart te brengen. Daarvan heeft Euclid er nu een aantal op de gevoelige plaat vastgelegd. Tijdens zijn zesjarige missie zal Euclid in totaal miljarden sterrenstelsels waarnemen.

Paardenkopnevel

De Paardenkopnevel bevindt zich  in het sterrenbeeld Orion op 1375 lichtjaar van onze aarde. Deze nevel is beroemd en volop bestudeerd, maar dankzij het ongelooflijke detail in deze Euclid-afbeelding kunnen astronomen misschien nog nieuwe sterren en zelfs jonge planeten in de nevel ontdekken.

Sterrenhoop

Deze glitterende sterrenhoop, NGC 6397 genaamd, bestaat uit honderdduizenden sterren. Omdat sterrenhopen als deze erg groot zijn, is het moeilijk om ze in detail vast te leggen zonder veel verschillende waarnemingen te doen. De camera’s van Euclid hebben echter een bijzonder groot gezichtsveld.  Daardoor wist de telescoop dit kiekje te maken. Onderzoekers weten niet zeker of bolvormige sterrenhopen zijn omringd door donkere materie. De beelden van Euclid kunnen deze vraag helpen te beantwoorden.

Spiraalstelsel

Bovenstaande foto toont het spiraalstelsel IC 342. Het heeft als bijnaam ‘het verborgen sterrenstelsel’, omdat het ten opzichte van de aarde aan de andere kant van de schijf van de Melkweg ligt. Het is moeilijk te zien door alle sterren, gas en stof die tussen ons en dit stelsel in zit. IC 342 bevat veel bolvormige sterrenhopen en lijkt erg op ons eigen sterrenstelsel. Dat maakt het een uitstekende kandidaat om te toetsen of de Melkweg normaal of ongebruikelijk is.

Onregelmatig sterrenstelsel

Ook het onregelmatige sterrenstelsel NGC 6822 is door Euclid op de foto gezet. Dit stelsel, dat een minder duidelijke structuur heeft, is representatief voor het type sterrenstelsel dat veel voorkwam in het vroege heelal. Veel van deze kleinere sterrenstelsels zijn in de loop der tijd samengesmolten tot grotere stelsels, zoals de Melkweg , of IC 342 hierboven.

Honderdduizend sterrenstelsels

En dan tot slot: dit is geen onregelmatig sterrenstelsel of een sterrenhoop zoals in de vorige plaatjes. Op die beeld zijn meer dan honderdduizend sterrenstelsels te zien. Ongeveer duizend daarvan, op de voorgrond van de afbeelding, zijn onderdeel van het Perseus-cluster.

Veel van de sterrenstelsels op deze foto zijn nog nooit eerder waargenomen. Omdat donkere materie op deze schaal een flinke vinger in de pap heeft bij het vormen van kosmische structuren, zijn waarnemingen zoals deze cruciaal om de donkere delen van het heelal te doorgronden.

Bron: New Scientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht