ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Niet Atlantis, maar duizenden kilometers groot verloren continent ontdekt…

Maak kennis met Argoland.
door Tsenne Kikke - vrijdag 3 november 2023 16:13

Verdwenen continenten zijn helemaal niet zo speciaal. Het is feitelijk hoe platentektoniek werkt: ergens scheurt er een stuk van een continent af. Dat drijft weg, en vindt ergens anders weer aansluiting of verdwijnt in zee. Zo ligt er mogelijk een stuk van Colombia onder Alaska en ligt er voor de kust van Ierland ook een nog niet in kaart gebrachte landmassa. Zo mythisch en mysterieus als Atlantis wordt het meestal niet, maar het blijft een interessante tak van onderzoek.

Naast het eilandenrijk Atlantis, dat misschien een mythe is, waar sommige mensen nog steeds naar zoeken, is er ook nog een ander verzonken land. En dat is nu wél gevonden, namelijk: Argoland.

Het is misschien niet zo beroemd of spectaculair als Atlantis, maar daar staat dan tegenover dat het wel echt bestaat. Op de bodem van de Indische Oceaan zijn de versplinterde overblijfselen ontdekt van een landmassa, die ooit zo groot was als de Verenigde Staten. Dit 155 miljoen jaar oude continent blijkt voor de kust van Zuidoost-Azië te liggen. “Het was een uitdaging om Argoland te vinden”, schreven de geologen in hun paper. “Het heeft zeven jaar geduurd voordat we de puzzel hadden opgelost.”

Gat achtergelaten

In het late Jura, toen de Brachiosaurus en de Stegosaurus de dienst uitmaakten op Aarde, is Argoland waarschijnlijk afgescheurd van Australië. Gedurende duizenden jaren dreef het stuk land langzaam richting Zuidoost-Azië, waarna het uiteindelijk compleet verdween. Er is altijd wel het vermoeden geweest dat het continent moest hebben bestaan, omdat het een gat heeft achtergelaten, dat nu de 'Argo Abyssal Plain' wordt genoemd; een diepte, in het noordwesten van Australië. Maar waar het land dan was gebleven, was tot nu toe een raadsel.

“Als continenten compleet in de aardmantel kunnen verdwijnen zonder een spoor achter te laten op het aardoppervlak dan zouden we geen idee hebben van hoe de Aarde er in het verleden uitzag”, vertelde onderzoeker Douwe van Hinsbergen, hoogleraar Mondiale Tektoniek en Paleogeografie aan de Universiteit Utrecht.

Een boel kleine eilandjes

Maar dat was gelukkig niet zo. Eindelijk zijn de rotsachtige resten waargenomen op de zeebodem. De Nederlandse geologen wisten sporen van de verloren landmassa te detecteren in de vorm van tektonische ‘mega-units’, die zich verspreid over de oceaanbodem bevonden, en deel uitmaakten van kleine eilanden.

Delen van het continent, dat ooit bijna 5.000 kilometer groot was, lagen “verborgen onder de jungle van grote delen van Indonesië en Myanmar”, vertelden de onderzoekers. Met behulp van deze overblijfselen konden de geologen exact in kaart brengen hoe Argoland langzaam ten onder ging. Dat hebben ze vervolgens gereconstrueerd in onderstaande video. Het lijkt erop dat Argoland uiteen is gevallen in een eilandengroep in het late Trias. Delen daarvan zijn later in zee verdwenen.

Zeelandia en Groot-Adrië

Het is niet het eerste verloren continent dat op deze manier aan zijn einde kwam. Zo heb je ook Zeelandia, een onder water gelegen landmassa bij Australië, waarvan alleen Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië boven het water uitsteken. En er is ook Groot-Adrië; een continent, dat ooit in de Middellandse Zee lag. Puglia, de hak van Italië, is een van de laatste overgebleven stukjes daarvan. Het scheurde zo’n 240 miljoen jaar geleden van Noord-Afrika af.

Het is niet zomaar een leuke hobby om verloren gewaande continenten op te sporen (al is het natuurlijk wel een avontuurlijke bezigheid). Onderzoek naar het ontstaan en uiteenvallen van continenten is “vitaal voor onze kennis van processen, zoals de evolutie van de biodiversiteit en het klimaat of voor het vinden van grondstoffen”, stelden de onderzoekers. “En op een fundamenteler niveau is het interessant, omdat we dan beter begrijpen hoe bergen zijn gevormd, of hoe de drijvende krachten achter plaattektoniek werken.”

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht