ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zit het leven tegen? Dan verandert dat jouw hersenen voorgoed

Grote tegenslagen veranderen de structuur en het functioneren van het menselijk brein permanent.
door Tsenne Kikke - maandag 28 augustus 2023 16:40

(Tussen haakjes: eigenlijk is dit een aanvulling op de vorige blog...)

Ons brein is geen statisch orgaan: het verandert voortdurend. Bijvoorbeeld als je iets nieuws leert. “Als je een nieuwe vaardigheid leert – bijvoorbeeld als je leert om te jongleren – kun je dat zien in de hersenen,” vertelde onderzoeker André Marquand, verbonden aan het Radboud UMC. En de verandering die daardoor in de hersenen optreedt, is ook permanent. Maar in het blad 'Nature Neuroscience' tonen Marquand en collega’s nu aan dat ook tegenslagen hun zichtbare sporen in het brein achterlaten én dat die sporen ook blijvend zijn.

Tegenslag

De onderzoekers baseren hun conclusie op een onderzoek onder 170 mensen. Van hen was een grote hoeveelheid data voorhanden, omdat gedurende hun leven allerlei gegevens over hen verzameld waren. Zo wisten de onderzoekers bijvoorbeeld dat sommige mensen fikse tegenslagen hadden gehad in het leven, waarvan bekend is dat ze een negatief effect hebben op de ontwikkeling. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan complicaties tijdens hun geboorte, misbruik of een groot ongeluk.

Het onderzoek

De onderzoekers bepaalden – met behulp van scans – van al deze mensen de hersenstructuur. Dat deden ze op twee momenten: wanneer de proefpersonen 25 en 35 jaar oud waren. Vervolgens zochten ze – geholpen door kunstmatige intelligentie – naar een verband tussen (afwijkende) patronen in de hersenen en tegenslagen die mensen hadden meegemaakt. “Er zijn subtiele verschillen in de hersenen die heel persoonsgebonden zijn – net zoals een vingerafdruk,” vertelde Marquand. “Wij hebben AI-technieken gebruikt om in kaart te brengen hoe tegenslagen in het verleden dit soort verschillen in hersenstructuur beïnvloeden. En we hebben uiteindelijk een patroon gevonden dat eigenlijk best verspreid is door het brein. Ik zie dat patroon als een normale reactie op tegenslagen.” En die reactie is dus blijvend. Want onderzoekers zagen die op beide leeftijden terug in het brein. “Het is heel verrassend dat we signalen kunnen zien in het brein die het gevolg zijn van gebeurtenissen die tientallen jaren in het verleden plaatsvonden.”

Toepassingen

Het onderzoek benadrukt niet alleen – opnieuw – hoe plastisch ons brein is, maar biedt wetenschappers wellicht ook de mogelijkheid om in de toekomst te voorspellen welke mensen een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van psychiatrische problemen. In dit onderzoek is namelijk vastgesteld hoe een ‘normale’ reactie van het brein op tegenslagen eruitziet. Dat betekent dat onderzoekers nu dus ook kunnen vaststellen wanneer een reactie op tegenslag afwijkend is. “En we zagen dat zo’n afwijkend patroon verband hield met angstklachten.” En aangezien angstklachten vaak weer een grote rol spelen in psychiatrische aandoeningen, kan zo’n afwijkende reactie op tegenslag er dus op hinten dat mensen een grotere kans lopen om psychiatrische problemen te ondervinden. En als je dat weet, kun je die mensen eerder (preventieve) zorg bieden.

Vervolgonderzoek

“We zijn daar nog niet,” benadrukte Marquand over deze interessante toepassing. “Maar het is wel zo dat als je informatie hebt over hoe de hersenen van een bepaalde persoon reageren op tegenslagen, je eigenlijk ook informatie hebt over wat er in de toekomst misschien kan gebeuren.” Meer onderzoek is echter nodig om uit te zoeken hoe groot de voorspellende waarde van zo’n afwijkende reactie op tegenslag nu precies is. Daartoe zijn wetenschappers nu onder meer de hersenstructuur van mensen met psychiatrische aandoeningen aan het bekijken.

Maar, er zijn meer vragen die beantwoord moeten worden alvorens wetenschappers hersenstructuren kunnen gaan gebruiken om te voorspellen of mensen een verhoogde kans op psychiatrische aandoeningen hebben, stelde Marquand. “Bijvoorbeeld, als jij een voorspelling van een slechte uitkomst had, zou jij dat dan eigenlijk willen weten?”

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht