ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Principieel bekeken zijn jouw hersenen in wezen lui

Geef jouw brein positieve schokken om het ingesleten denken te ontwrichten…
door Tsenne Kikke - donderdag 20 april 2023 12:23

Jouw brein is geëvolueerd om zo efficiënt mogelijk te zijn voor wat het uitvoert - en, omdat het aan energiebehoud doet, verspilt het dan ook niet graag energie. Dat betekent dat het binnenwegen neemt wanneer het maar kan. Dat kan zowel een goede als een minder goede zaak zijn.

Eerst het minder goede...

Omdat jouw hersenen graag kortere wegen nemen - of, noem het 'de weg van de minste weerstand' - ben je van nature geneigd om dingen te zien en te denken zoals je dat altijd deed. Het gebeurt gewoon, automatisch. Bijvoorbeeld: bedenk hoe makkelijk het kan zijn om een verkeerd gespeld woord over het hoofd te zien...

Want, jouw hersenen zijn zo gewend de woorden in de juiste spelling te lezen, dat ze geneigd zijn een (kleine) tikfout over het hoofd te zien.

Met andere woorden: jouw ingebakken verwachtingen (zijnde: de correcte spelling van de woorden die je meestal ziet) zorgen ervoor dat de informatie die in strijd is met die verwachtingen (<-- d.w.z. de tikfout) wordt weggefilterd.

Dit is slechts één voorbeeld van hoe jouw hersenen van nature geneigd zijn de dingen te zien zoals ze die op grond van vroegere ervaringen verwachten. Zulke alledaagse waarnemingen kosten gewoonweg de minste energie om te verwerken, en voelen het meest comfortabel aan.

Een ander voorbeeld zijn fantoompijnen. Het is alsof het brein niet beseft dat een lichaamsdeel, dat geamputeerd werd, er niet meer is.

Maar je ziet waarschijnlijk in hoe deze krachtige biologische mechanismen ook een blokkade kunnen opwerpen wanneer je vastzit in een sleur en dingen wilt veranderen. Ze maken het extreem moeilijk om dingen anders te zien en anders te denken dan je gewend bent... zelfs als je er erg je best voor doet.

Bijvoorbeeld: je hebt misschien populaire benaderingen geprobeerd, zoals affirmaties en visualisaties. Maar hetzelfde 'efficiëntie principe' kan ook hier in de weg zitten...

- Wanneer je jouw hersenen herhaaldelijk dezelfde impuls voorlegt - zoals een herhaalde bevestiging of visualisatie - wordt de neurale respons van jouw hersenen daarop steeds kleiner. Jouw hersenen worden gewoonweg steeds minder gevoelig voor de impuls, totdat het helemaal geen verschil meer maakt. In de neurowetenschap wordt dit fenomeen soms 'herhalingsonderdrukking' genoemd. En ondertussen is de manier waarop je dingen ziet en denkt nog steeds hetzelfde - dit, ondanks al jouw eventuele inspanningen.

Kortom: de sluiproutes van jouw hersenen besparen energie en hebben daardoor ook de neiging om jouw denken te behouden zoals het was. En dat soort automatisch denken vernietigt jouw vermogen om uit een put of hamsterwiel te geraken en iets nieuws te verzinnen of te creëren.

Dus, hoe dwing je jouw hersenen uit hun ingesleten patronen en zorg je ervoor dat ze zichzelf opnieuw bedraden opdat je anders begint te denken of dingen op een totaal andere manier bekijkt?

Nieuwigheid

De zekerste manier is om jouw hersenen te confronteren met dingen die ze nog nooit zijn tegengekomen. En het mooie daarvan is dat alleen al de blootstelling aan nieuwe dingen voor jouw hersenen voldoende kan zijn om automatisch de ketenen van vroegere ervaringen los te laten en gloednieuwe oordelen en verbanden te leggen.

Je hoeft dus niet te vechten tegen de natuur om nieuwe overtuigingen af te dwingen: je laat jouw hersenen het gewoon uit zichzelf doen. En, je het kan op een heel eenvoudige manier laten gebeuren.

Enkele voorbeelden:

Verlaat de omgeving waarin je je comfortabel bent gaan voelen..., al is het maar voor een kort periode. Eén manier daarvan is om in jouw werk- en leefomgeving dingen te wijzigen. Trek er, bijvoorbeeld, eens op uit. Bezoek nieuwe plaatsen, en hoe drastischer de verandering van omgeving, hoe groter het effect.

Zoals Mark Twain zei: "Een brede, gezonde, liefdadige kijk op mensen en dingen krijg je niet door jouw hele leven in een klein hoekje van de aarde te blijven."

En dat 'klein hoekje' kan meer zijn dan alleen een letterlijke plaats, en zich ook uitstrekken tot andere gebieden - te beginnen met... nieuwe kennissen.

Andere mensen zullen je vaak hun meningen en ideeën lenen, wat genoeg kan zijn om de vertrouwde patronen van jouw hersenen te destabiliseren. Praat dus met mensen, vooral met mensen met een andere mening, en luister gewoon naar wat ze te zeggen hebben. Je hoeft het niet met ze eens te zijn, sta gewoon open en wees nieuwsgierig naar hun opvattingen.
 
En ten derde...: nieuwe informatie en gezichtspunten. Want, verse stukjes informatie, gebaseerd op verschillende gezichtspunten, kunnen de aandachtsystemen van jouw hersenen wakker schudden en zowel jouw perceptie als jouw verbeelding opnieuw configureren.

Je hoeft er niet eens een doel van te maken om jouw gezichtspunt te veranderen - zorg gewoonweg voor verschillende input van tot nu toe onbekende onderwerpen en gezichtspunten, en laat het dan maar bovenaan volop gisten en broeien.

Lees boeken over onderwerpen die je niet gewoon bent... Bekijk of beluister onbekende podcasts... Onderzoek enkele alternatieve informatiebronnen... Waarom zelfs geen nieuwe hobby uitproberen?

Kortom:

- Wanneer je geconfronteerd wordt met mensen die je niet kent, met plaatsen die je nog nooit eerder hebt bezocht en met dingen die je nooit eerder hebt gezien, zullen oude vertrouwde patronen zich automatisch losmaken en jou niet meer hinderen. En, hoe radicaler en nieuwer de verandering, hoe groter het effect.

- Jouw hersenen zullen oude ideeën gaan vermengen met nieuwe beelden, nieuwe inzichten creëren en zichzelf daardoor 'herbedraden'. En als gevolg daarvan zal jouw denken vanzelfsprekend verbeteren.

Neem de proef op de som en ontdek het voor jezelf.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht