ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Egyptenaren klagen over de zwarte Cleopatra

Netflix pookte de discussie over huidskleur Cleopatra alsmaar op.
door Tsenne Kikke - zaterdag 22 april 2023 17:45

Het eerste seizoen van 'African Queens' volgde de 17e-eeuwse krijgerkoningin Njinga, die regeerde over Ndongo en Matamba, gelegen in wat nu bekend staat als Angola. In het tweede seizoen van de documentaireserie wordt het verhaal van koningin Cleopatra naverteld door producent Pinkett Smith.

Hoewel Cleopatra's leven het onderwerp is geweest van veel debat en overlevering, hoopt de nieuwe Netflix-serie haar leven - inclusief haar liefdesleven - op een gloednieuwe manier opnieuw te beoordelen, en ook één van Cleopatra's sterkste wapens te belichten, zijnde: haar intellect.

Maar in die serie wordt Cleopatra, door Adele James vertolkt, als een zwarte vrouw voorgesteld, en dat viel in Egypte niet in goede aarde. Ook de archeoloog Zahi Hawass, een autoriteit van de Egyptologie, moeide zich in de discussie. "Cleopatra was Grieks en ze leek op de koninginnen en prinsessen van Macedonië."

Hij riep zijn landgenoten dan ook op om tegen de reeks te protesteren. Dat lijkt te lukken. Zo wil de advocaat Mahmoud Al-Semari alvast verhinderen dat de serie, die gepland is voor 10 mei, in Egypte wordt uitgezonden. Hij diende een klacht in omdat Netflix ‘de Egyptische identiteit wil uitwissen’. De streamingdienst schendt de mediawetten in zijn land, vindt hij.

Cleopatra VII was het laatste lid van de dynastie van Ptolemaeus die over Egypte regeerde na 5.000 jaar faraonische heerschappij. Haar regeerperiode duurde 21 jaar, vooraleer zij zich in 30 voor Christus van het leven benam.

Hypotheses dat ze een zwarte huidskleur had, doken in het verleden al op. In 2009 speculeerde een BBC-documentaire over haar gedeeltelijk Noord-Afrikaanse afkomst. "Vragen of iemand 'zwart' of 'blank' was, is anachronistisch en zegt meer over moderne politieke investeringen dan pogingen om de Oudheid op haar eigen voorwaarden te begrijpen," zei Rebecca Futo Kennedy, docente klassieke talen aan Denison University, aan 'Time', met het argument dat "we decennium na decennium dezelfde gesprekken blijven voeren in plaats van echt meer te leren over hoe de Oude wereld haar eigen identiteiten beschouwde."

Actrice Adele James kreeg intussen al beledigende opmerkingen te incasseren. "Cleopatra was een koningin, geen slavin. Als de rolbezetting jou niet bevalt, kijk dan niet," postte ze op Twitter.

Tussen haakjes: In 1963 was het Elizabeth Taylor die de rol van Cleopatra speelde...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht