ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een klein beetje Egyptologie: Over de Tempel van Hathor

De tempel van Hathor is echt de moeite waard om er meer van aan de weet te komen.
door Tsenne Kikke - maandag 27 mei 2019 23:38

In de rubriek Eclecticus ben ik een artikel van een 14-tal bladzijden lang aan het samenstellen over het waarom de Oude Egyptenaren hun farao's - en, in sommige gevallen ook hun wederhelften - mummificeerden. Eigenlijk gaat het over hoe men zich indertijd het Hiernamaals voorstelde.

Terwijl ik het aan het uitschrijven was, stuurde één van de leden van de Werkgroep Zelfkennis mij heel toevallig een videoclip over dat Oude Egypte. En, als je de man in dat filmpje mag geloven  (niet doen!), gaat het over een 'geweldige vondst'; over nieuws, waardoor jouw mond zal open vallen...

Toegegeven losstaande van de toespelingen en ongeloofwaardige insinuaties zijn er enkele interessante zaken in weer te vinden. Welke?... Zoek het voor jezelf uit. :-)

De Tempel van Hathor in Dendera

Op Wikipedia lees je er het volgende over...

Het tempelcomplex van Dendera ligt in de Egyptische stad Dendera. Het tempelcomplex was het heiligdom van Hathor en ook van Isis, en dateert grotendeels uit de Ptolemaeïsche periode. Er zijn echter sporen die teruggaan tot het Oude Rijk. Het terrein van het tempelcomplex wordt bereikt na het passeren van de hoofdpoort van Domitianus en Trajanus.

Centraal in het tempelcomplex is de Hathortempel. Deze tempel meet 35 x 81 meter, opgericht in de 1ste eeuw v.Chr en beëindigd door Ptolemaeus XII in 54 v.Chr. De tempel heeft twee zuilenhallen: één uit de Ptolemaeïsche tijd, en één die werd opgericht onder de regering van Tiberius. De zuilenhal van Tiberius telt 18 Hathor-zuilen. In de tempel met zuilen is er een trap van 14 treden (mensura: maancyclusberekening: 14 dagen op en 14 dagen af). Het plafond toont een sterrenhemel. Aan de andere kant is de Osiriscultus. De zon stuurt haar stralen op het (platte) gezicht van Hathor met de koeienoren. In de tempel waren er verschillende zijkapellen voor de god Osiris.

In het oude Egypte waren maar drie bedevaartsoorden voor genezing. Eén ervan is deze tempel van Hathor, waar ook geneeskunde werd beoefend. Ze zijn altijd aan een bron gelinkt. De priesteressen van Hathor werden 'Hathore' genoemd. Hathoren beheersten dans, zang en muziek, en de naam gold later ook voor 'wijze vrouwen' en profetessen die aan de tempel waren verbonden. Zo raadpleegde bijvoorbeeld farao Choefoe (Cheops) een Hathore als persoonlijke profetes, de priesteres van Hathor en Neith, Hetepheres. (Ook in Deir el-Medina werd in het Nieuwe Rijk Hathors cultus erg populair. Daar werd zij onder andere vereerd in haar vorm als Meretseger, de slangengodin). In een tekst wordt Hathor beschreven als residerend in Byblos. Zij werd in die tijd geassocieerd met Baaltis: de titel van de vrouwelijke 'Baäl'.

Op het dak van de tempel bevinden zich een kiosk en twee schrijnen. In één daarvan bevond zich op het plafond de beroemde dierenriem. Er hangt nu een kopie. Het origineel werd in 1821 door de Fransman Claude Lelorrain meegenomen en bevindt zich thans in het Louvre.

Enig idee wat dit zou kunnen voorstellen?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht