ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Welk nut heeft het om als eclecticus door het Leven te gaan ?

Over 'Leven' gesproken: via deze blog maak je kennis met het derde deel van de prachtige BBC Documentaire over 'De Cel'.
door Tsenne Kikke - zaterdag 8 augustus 2015 23:47

Zoals je misschien weet, beschouw ik mezelf een eclecticus; een iemand, die van alles wat er bestaat, gezegd of geschreven is, het allerbeste neemt. En, als het dan ook nog eens aanleunt bij mijn stokpaardje 'Zelfkennis' genaamd, boeit het me nog een miljoen maal meer.

De rubriek 'Eclecticus' werd in het leven geroepen om lezers aan te trekken die, net als ikzelf, niets zomaar klakkeloos aannemen, het verschil kennen tussen 'dingen geloven' en 'dingen weten', en bereid zijn om na te denken; een iets, dat na het gewone denken komt.

Iets onnadenkend aannemen, ligt niet in de natuur van een eclecticus. Ook jijzelf hebt ooit in een Paashaas, een Kerstman, of in een Goede Sint gelooft, om achteraf vast te stellen dat het leugens waren. Anderzijds, kan een mens - dankzij Leugens - vele Waarheden ont-dekken, vooral in zichzelf.

Zelfs ikzelf herinner lezers zo nu en dan eens aan het feit om niets, maar dan ook niets te geloven van al hetgeen ik schrijf, hoe overtuigend het ook in de oren mag klinken. Meermaals reik ik dus materiaal aan waarover je kunt denken, dat je kunt onderzoeken - én, persoonlijk ervaren misschien, teneinde een eventueel 'geloof' met-ter-tijd om te zetten in een 'echt weten'.

Geloof dus, bijvoorbeeld, niet dat er een godheid bestaat, gewoonweg omdat iemand anders, of ikzelf, het schreef. Elk geloof zorgt ervoor dat je voor jezelf nooit of te nimmer van iets aan de weet komt. Om die reden wiegen vertegenwoordigers van religies, en Eénogen in het Land der Blinden, mensen in een nog veel, véél diepere slaap.

Enerzijds voelt slaap aangenaam aan, maar anderzijds adviseer ik eclectici om geen woord van al hetgeen men hen tracht wijs te maken te geloven. Het hoofdprobleem is, dat velen onder die vertegenwoordigers en Eénogen onwaarheden verkondigen - of, noem het: 'Leugens verkopen' - zonder dat ze het zélf bewust beseffen. Vergeef hen..., want ze weten écht waar niet wat ze doen, zeggen, of schrijven. Wie zei alweer: "Word wakker!" - "Ontslaap!" - "Ontwaak!" ??? Woorden, om over na-te-denken, nietwaar?

Terug naar het hoofdthema...

En, eclecticus zijnde, zal ik meestal - tenzij ik 'het weet' - de bron van hetgeen ik schrijf vermelden, zoals: 'Gurdjieff beweerde' - 'Een Jezus zei...' - 'Volgens de leerstellingen van Boeddha...', en zo meer.

Zo stootte ik vandaag - 52 minutenlang - op het derde deel van de BBC Documentaire over 'De Cel' - met als hoofdthema: 'Wat is Leven, en waar komt het vandaan? Hopelijk kun je er eveneens van genieten - want, je ziet en hoort er zeer veel zinnige dingen in, waaronder: 'Hoe 'weten' cellen wat ze moeten doen?...'.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht