ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De vegan taks: je betaalt fors meer voor veganistische producten…

Waarom meer betalen?
door Tsenne Kikke - maandag 24 april 2023 13:50

Ondanks hun groeiende aanwezigheid in de supermarkten, zijn veganistische producten een stuk duurder dan hun niet-plantaardige tegenhangers. Is dit terecht?...

Plantaardige producten zijn prijzig

Supermarkten spelen slim in op de trend om veganistisch te eten. Ze geven steeds beter aan welke producten vegan zijn en er verschijnen meer en meer plantaardige artikelen in de schappen. Deze producten zijn vaak een stuk duurder dan hun niet-vegan tegenhanger. Vegan browniemix van Dr. Oetker kost bijvoorbeeld 9,86 euro per kilo, terwijl de reguliere variant 5,81 euro per kilo kost. Dit is een prijsverschil van 69,7%.

Onnodige vegan variant

De vegan trend heeft er dus zelfs toe geleid dat sommige bedrijven een veganistisch-gelabeld product op de markt brengen, terwijl er al een plantaardige versie bestond. De reguliere appeltaartmix van Albert Heijn bevat bijvoorbeeld helemaal geen dierlijke ingrediënten. Toch heeft de supermarktketen ook een vegan appeltaartmix op de markt gebracht. Voor deze veganistische variant betaal je 6,64 euro per kilo terwijl je voor de reguliere tegenhanger 2,38 euro per kilo betaalt. Dit is een prijsverschil van 179%. Albert Heijn verklaart dit prijsverschil vanuit de kleinere schaal waarop de vegan variant geproduceerd wordt en gestegen grondstofprijzen.

Prijsverschil is deels te verklaren

Het prijsverschil is volgens levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer deels te verklaren. “Sommige ingrediënten kunnen wat duurder zijn, het productieproces kan wat ingewikkelder zijn en ze worden op kleinere schaal geproduceerd.” Hierdoor kunnen veganistische producten volgens Velzeboer iets duurder uitvallen.

Toch vindt hij de grootte van het prijsverschil merkwaardig: “Bij veganistische producten vervang je namelijk de dierlijke eiwitten door plantaardige alternatieven. En dierlijke eiwitten zijn vaak de duurste ingrediënten van je product”, legt hij uit. Je verwacht dus niet dat het artikel veel duurder wordt als je deze eruit laat.

Supermarkt bepaalt de prijs

Navraag bij producenten maakt duidelijk dat supermarkten het grootste aandeel hebben in het prijsverschil tussen plantaardige en niet-plantaardige producten. Zo laat Dr. Oetker weten: “We hanteren wat hogere prijzen voor vegan producten, maar ook onze kostprijzen zijn hoger. Verder is het belangrijk om te vermelden dat wij niet gaan over de consumentenprijzen. De supermarkten alleen bepalen uiteindelijk wat de prijs van de producten in het schap is. De consumentenprijzen liggen daardoor niet in alle gevallen in lijn met de kostprijs van het product.”

Levensmiddelentechnoloog Velzeboer snapt wel waarom supermarkten hogere prijzen hanteren voor veganistische artikelen. “Het is aantrekkelijk om de prijs van plantaardige producten op te voeren, omdat veganisten ze toch wel kopen. Het eerste criteria is vegan, pas daarna kijken mensen naar de prijs”, legt hij uit. “Het is een legale vorm van oplichterij, gebruikmakend van het trendy effect van veganist zijn.”

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) geeft aan dat er voor vegan opties extra ruimte ingebouwd moet worden in de schappen. Vegan producten worden volgens de supermarktorganisatie minder gekocht, waardoor de kosten hoger liggen. Bovendien zijn vegan producten relatief nieuw en kunnen ze nog niet profiteren van bijvoorbeeld schaalvoordelen.

Bron: Radar

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht