ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Amerikaanse inlichtingendiensten: “Rusland zal dit jaar niet veel gebied meer kunnen veroveren”

Momenteel heerst er een stilte voor de storm…
door Tsenne Kikke - maandag 13 maart 2023 7:30

Rusland heeft sinds het begin van de oorlog volgens Amerikaanse bronnen al meer dan 400 raketaanvallen uitgevoerd op Oekraïne, maar zelden was de onrust zo groot als na de aanval van vorige donderdag. De reden? De Russen zetten daarbij een wapen in waar de Oekraïners zich nauwelijks tegen kunnen verdedigen, namelijk: de hypersonische Kinzhal-raket.

Anderzijds is het Russische leger na meer dan een jaar oorlog te fel verzwakt om dit jaar in Oekraïne nog veel gebied te veroveren. Dat bleek uit een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Behalve Russische luchtaanvallen en gevechten in Bachmoet gebeurt er op dit moment niet al te veel aan het front in Oekraïne. Stilte voor de storm, wordt gedacht, want de Russische president Vladimir Poetin laat er weinig twijfel over bestaan dat hij hoopt de komende maanden heel wat grondgebied te veroveren.

Toch zetten Amerikaanse inlichtingendienst daar de nodige vraagtekens bij. Avril Haines, de directeur van die diensten, liet tijdens een hoorzitting in de Senaat verstaan dat Rusland in een lastig parket zit. Volgens haar kent het Russische leger problemen, en meer bepaald “personeels- en munitietekorten, slechte militaire leiding, uitputting en morele uitdagingen”.

Daar komt nog het hoge aantal soldaten bij dat aan het front al gesneuveld is. Volgens schattingen uit Europa en de VS zijn al ongeveer 200.000 Russische strijders gedood, gewond of vermist geraakt sinds het begin van de oorlog. Volgens de CIA had Rusland bij het begin van de invasie 850.000 inzetbare militairen: het gaat dus toch om significante verliezen.

Voor de oorlog betekent dat volgens Haines dat Rusland de komende maanden minder zal proberen om gebied te veroveren. “Poetin heeft schijnbaar een beter begrip van de beperkingen van zijn leger en legt zich nu toe op meer bescheiden militaire doelstellingen”, zei ze. “Dus we verwachten niet dat Rusland haar leger dit jaar genoeg kan versterken - zelfs niet met een verplichte mobilisatie en eventuele munitie van andere landen - om nog grote veroveringen te doen op vlak van grondgebied. Poetin denkt wellicht dat de tijd in zijn voordeel werkt en zal de oorlog daarom zo lang mogelijk verlengen. Mogelijk met pauzes in de effectieve militaire strijd. Dat kan zijn beste weg zijn naar het beschermen van de Russische strategische belangen in Oekraïne in de komende jaren.”

Ook de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland dragen daartoe bij, zei Haines. “Het zal voor hen uitdagender worden om zelfs maar dit niveau van operaties de komende maanden te behouden. Het zou kunnen dat ze niet verder komen dan verdedigen wat ze nu hebben.”

Haines waarschuwde Oekraïne wel om nu niet vol in een tegenoffensief te gaan. Ook daar zijn grote personeels- en materiaalverliezen opgetekend, en dus er moet goed worden nagedacht.

De strijd om Bachmoet, bijvoorbeeld, woedt al maanden in alle hevigheid. De Oekraïense regering wil de stad niet opgeven. Maar in die zwaar belaagde stad zelf vragen de Oekraïense verdedigers zich af waar ze eigenlijk nog voor vechten.

“We verdedigen de stad”, vertelde soldaat Mykhailo. “Maar tegen welke prijs? De verliezen zijn gigantisch. Als we de stad behouden, wie loopt er dan nog rond? Alleen honden?” Een andere soldaat zei: “De Russen kwamen tot op 30 meter van ons. Ik heb nog nooit zo veel mensen recht in een kogelregen zien lopen en gewoon zien sterven. Twintig tegelijk. Niets bereidde me voor op dergelijke scènes.”

“Natuurlijk moeten we denken aan de levens van onze soldaten," zei Zelensky. “Maar we moeten alles doen wat we kunnen. Intussen bewapenen en bevoorraden we ons en bereidt ons leger zich voor op het tegenoffensief.”

Ook de bevelhebber van de landmacht van Oekraïne, Oleksandr Syrsky, sloot zich hierbij aan. “Bachmoet speelt een belangrijke rol in het algemene verdedigingssysteem," beklemtoonde de bevelhebber. “Duizenden vijanden die zijn omgekomen bij de bestorming van de stad zijn het bewijs. Elke dag van koppig verzet geeft ons waardevolle tijd om de aanvalscapaciteiten van de vijand te verminderen.”

De situatie

Aan beide kanten vallen elke dag duizenden slachtoffers, gewoonweg omdat Zelenski en Poetin maar niet tot een overeenkomst kunnen komen. Nochtans zal die ooit moeten worden ondertekend. Dat moeten die twee toch kunnen beseffen..., tenzij de ene ervan overtuigd is de andere partij te kunnen overwinnen. In elk geval is volgens Britse militaire experten het oosten van Bachmoet intussen grotendeels in handen van de Russische Wagner-militie. De Bachmoetka-rivier, die door het stadscentrum vloeit, is nu de frontlinie. Het Oekraïense leger heeft nog steeds het westen van de stad in handen. Belangrijke bruggen zijn vernield. Een strook van 200 tot 800 meter open land aan de rivier is een ‘zone des doods’ geworden. Vanuit versterkte gebouwen wordt de zone beschoten door Oekraïense soldaten. Dat maakte het zeer uitdagend voor de Wagner-soldaten om hun frontale aanval naar het westen voor te zetten...

- Wordt vervolgd -

Bron: GVA & HLN

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht