ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

87-jarige Hakamada, de langstzittende terdoodveroordeelde, heeft recht op nieuw proces

Iwao Hakamada verkreeg een nieuw proces…
door Tsenne Kikke - woensdag 15 maart 2023 9:50

Mijn levensverhaal is tot nog toe boeiend genoeg om in alle opzichten herbeleefd te worden. Ik bedoel: door mezelf natuurlijk. Maar niet iedereen kan dit van zichzelf zeggen.

"Een grote last is van mijn schouders gevallen," zei Iwao Hakamada, een voormalige bokser. De nu bejaarde Japanner werd in 1968 ter dood veroordeeld voor de viervoudige moord die hij in 1966 op zijn baas, diens vrouw en hun twee kinderen zou hebben gepleegd. Hakamada had de misdaad destijds toegegeven na 23 dagen van heftige ondervragingen waarbij hij slagen toegediend kreeg. Later herriep hij zijn verhaal, zei dat hij onder druk stond, en sindsdien hield hij zijn onschuld vol.

Volgens zijn advocaten werd Hakamada gedurende 23 dagen in totaal 264 uur verhoord, met sessies die soms 16 uur lang waren, om de bekentenis te verkrijgen. Zij voegden eraan toe dat hem tijdens het verhoor water- en toiletpauzes werden ontzegd.

Tijdens zijn proces trok Hakamada de bekentenis in, zeggende dat de politie hem geschopt en geknuppeld had om die te verkrijgen, en pleitte niet schuldig. "Ik kon niets anders doen dan gehurkt op de grond proberen niet te poepen," vertelde hij later aan zijn zus. "Een van de ondervragers legde mijn duim op een inktkussen, trok het naar een geschreven bekentenis en beval me: 'Schrijf hier je naam!' Terwijl hij tegen me schreeuwde, me schopte en aan mijn arm trok."

In 1980 werd het vonnis echter bevestigd en Hakamada zat meer dan vier decennia in de dodencel.

Hakamada hield dus aan zijn onschuld vast en schreef in 1983 aan zijn zoon: "Ik zal je bewijzen dat jouw vader nooit iemand heeft vermoord. Ik zal deze ijzeren ketting breken en naar jou terugkeren." Hoewel Hakamada in de dodencel bleef, werd hij niet geëxecuteerd omdat de minister van Justitie weigerde zijn doodvonnis te ondertekenen, omdat hij vermoedde dat de veroordeling niet zeker was. Zoals de meeste ter dood veroordeelden werd Hakamada gedurende zijn hele verblijf in de gevangenis in eenzame opsluiting geplaatst. Hij mocht niet met bewakers praten en kreeg zelden bezoek.

Op 10 maart 2011 werd Hakamada door Guinness World Records uitgeroepen tot 's werelds langst zittende terdoodveroordeelde. In maart 2014 kreeg hij een nieuw proces en werd hij onmiddellijk vrijgelaten toen de districtsrechtbank van Shizuoka oordeelde dat er op basis van DNA-testen op bebloede kleding reden was om aan te nemen dat het bewijs tegen hem was vervalst.

Want, een DNA-test uit 2008 suggereerde al dat het bloed op de kleding, die als bewijs werd gebruikt, niet overeenkwam met dat van Hakamada, wat aanleiding was voor een tweede verzoek van zijn advocaten voor een nieuw proces. Verdere tests in 2011 ondersteunden de conclusie. Op 14 maart 2012 werd een bloedmonster van Hakamada afgenomen voor een nauwkeuriger DNA-test om te vergelijken met het bloedmonster op de schouder van het T-shirt dat tussen de kledij van de moordenaar was gevonden. Er werd gedacht dat het bloed van de aanvaller was, en eerder was vastgesteld dat het onwaarschijnlijk was dat het van een van de slachtoffers afkomstig was. Uit de tests bleek dat het bloed niet overeenkwam met het DNA van Hakamada. Maar, het Openbaar Ministerie betwistte de geldigheid van de DNA-tests...

Ondertussen bracht regisseur Banmei Takahashi in 2010 'BOX: The Hakamada Case' uit. De film werd genomineerd voor de 'Grand Prix des Amériques' op het 'Montreal World Film Festival'.

Nadat een Japanse rechtbank - op basis van DNA-testen op bebloede kleding - twijfels over de schuld had toegegeven, kwam Hakamada in maart 2014 vrij; dit, in afwachting van een nieuw proces.

Het lot van Hakamada was daarmee nog niet bezegeld. In 2018 trok het Hooggerechtshof van Tokio de beslissing van 2014 in. De zaak werd doorgestuurd om behandeld te worden in hoger beroep. Daar beslisten rechters in 2020 dat het Hooggerechtshof zijn beslissing opnieuw moest herzien.

"Ik heb bijna zestig jaar op deze dag moeten wachten, maar hij is gekomen," vertelde Hideko Hakamada, de zus van de ter doodveroordeelde man en tevens zijn felste verdediger. De familieleden van Hakamada wezen op de psychologische littekens die de man na vier decennia in angst te leven voor een executie had opgelopen.

Volgens een familielid was de geestelijke gezondheid van Hakamada ernstig verslechterd door de jarenlange eenzame opsluiting. Volgens een anti-doodstraf activist die hem in 2003 bezocht, beweerde Hakamada toen dat hij "de almachtige God" was geworden die Iwao Hakamada had "geabsorbeerd", de gevangenis had overgenomen, en de doodstraf in Japan had afgeschaft. Een rapport uit 2009 van Amnesty International over de doodstraf in Japan zei dat een psychiater bij Hakamada een 'institutionele psychose' had vastgesteld. In de voorbije jaren had hij de meeste verzoeken om bezoek geweigerd, ook van familie. Hakamada werd de dag na zijn vrijlating opgenomen in een ziekenhuis in Tokio om behandeld te worden voor een mogelijk geval van diabetes.

Enkele dagen geleden, namelijk op 13 maart 2023, werd er volgens de uitspraak van het Hooggerechtshof van Tokio een nieuw proces bevolen...

Japan is, samen met de Verenigde Staten, een van de laatste democratische landen waar de doodstraf nog bestaat. Amnesty International reageerde tevreden op de beslissing om Hakamada een nieuw proces te gunnen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht