ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Matrix-verdediging… Ooit van gehoord?

De Matrix-verdediging wordt soms in rechtszaken aangewend…
door Tsenne Kikke - donderdag 25 maart 2021 19:03

Tussen al die huidige 7,8 miljard aardbewoners lopen er onvermijdelijk enkele miljarden gestoorde, dubbelgestoorde en tripelgestoorde kwibussen rond.

Velen onder hen kunnen er misschien niets aan verhelpen, omdat ze reeds tijdens hun verblijf in de moederschoot werden 'geprogrammeerd'. En, het was dan ook de omgeving waarin ze terechtkwamen, die voor de verdere ontplooiing ervan zorgde. Anders gezegd: sommige oorzaken monden in extreem nare gevolgen uit.

We zouden die 7,8 miljard mensen in monochrome vakjes moeten kunnen plaatsen, met aan de ene zijde het zwarte, aan de andere het witte, en daartussen de andere miljarden tinten van grijs.

'k Weet het: mensen worden niet graag in vakjes gezet, maar indien je interesse stelt in een analyse van de  diverse menstypen is dit een interessant uitgangpunt. Of, noem het een interessant, filosofisch gedachte-experiment. En, ja: geheel onderaan kan je er eventueel aan meedoen.

Tussen die kwibussen van het pikzwarte gedeelte treffen we, onder andere, moordenaars aan, die zelfs op Wikipedia een speciale vermelding verkrijgen. Sekteleider Charles Manson (1934-2017) is daar een mooi voorbeeld van. Maar die man zat sinds 1969 een levenslange gevangenisstraf uit. Misschien, omdat de speelfilm 'Taxi Driver' slechts in 1976 uitkwam, en 'The Matrix' in 1999. Hij kon er dus geen beroep op doen.

Ik bedoel daarmee, dat met behulp van hun advocaten de meest extreme 'zwarte' gevallen een gevangenisstraf kunnen ontlopen door in de plaats daarvan een tijd- of levenslang in een psychiatrische inrichting te mogen verblijven. Niet de meest ideale verblijfplaats, maar alleszins iets comfortabeler dan een gevangeniscel, tenzij men in een 'Cuckoo's Nest' terechtkomt...

Bijvoorbeeld

In 2002 schoot Tonda Lynn Ansley haar huisbazin, Sherry Lee Corbett, neer. Ze trok de trekker drie keer over. Het was klaarlichte dag en er waren verschillende getuigen. Toch geloofde Ansley niet dat ze een misdaad had gepleegd. Anders gezegd: ze wist zelfs niet eens zeker of er van een misdaad sprake kon zijn. Waarom?...

In 1999 had Ansley 'The Matrix' gezien, en dat veranderde haar leven. Ze raakte ervan overtuigd dat ze in de schijnwereld van de Matrix woonde. Ze geloofde ook dat het, net als Neo in de film, haar plicht was om ertegen te rebelleren. In Ansley's hoofd was Sherry Lee Corbett één van de vijanden. Zo ook haar man, en de politie leerde later dat Ansley ook van plan was hem te vermoorden.

Momenten na haar arrestatie vertelde Ansley aan de politieagenten: "Ik begon dromen te krijgen waarvan ik ontdekte dat het niet echt dromen waren."

In 'The Matrix' geloofde Neo (anagram van [the] 'One', verwijzend naar 'de Uitverkorene') dat zijn eerste ervaring met de Matrix een droom was. Nochtans kreeg hij in het begin van de originele Matrix-film nog een laatste kans om zich terug te trekken voordat hij de Matrix te zien kreeg. "Dit is jouw laatste kans. Daarna is er geen weg meer terug. Je neemt de blauwe pil: het verhaal eindigt. Je wordt wakker in jouw bed en je gelooft wat je wilt geloven. Neem je de rode pil, dan blijf je in Wonderland; en ik laat je zien hoe diep het konijnenhol gaat."

(Tussen haakjes: het doet me denken aan de woorden "Doe aan Zelfkennis, met in jouw achterhoofd het doel te ontwaken - of, slaap gewoonweg verder.)

Ansley probeerde uit te leggen: "Dat is waar je 's nachts gaat slapen en ze drugs gebruiken en je ergens anders naartoe brengen, en dan brengen ze je terug en leggen ze je in bed en als je wakker wordt, denk je dat het een slechte droom was."

Zelfs de openbaar aanklager was ervan overtuigd dat Ansley niet volledig verantwoordelijk was voor haar daden. Hij vertelde een verslaggever: "In haar vervormde perceptie speelde de film een ​​rol bij het doden. Ik denk dat ze aan een psychische aandoening leed." Uiteindelijk werd Tonda Lynn Ansley niet schuldig bevonden wegens ontoerekeningsvatbaarheid.

De Matrix- verdediging

De Matrix-verdediging is de term die wordt gebruikt voor verschillende rechtszaken van een verdediging die is gebaseerd op de Matrix-films, waarin de werkelijkheid een computersimulatie is waarbij de echte wereld heel anders is dan datgene wij 'de werkelijkheid' noemen.

Door dit verweer te gebruiken, beweert de beklaagde dat men een misdaad heeft gepleegd omdat men dacht dat men in de Matrix zat, en niet in de echte wereld. Met behulp van deze verdediging kan een verdachte beweren dat hij nooit de dood voor zijn slachtoffer heeft bedoeld, omdat hij dacht dat het slachtoffer in de andere realiteit leefde. Dit is een versie van 'de waanzinverdediging' en wordt beschouwd als een afstammeling van de 'Taxi Driver-verdediging' van John Hinckley, één van de eerste verdedigingen gebaseerd op het vervagen van de realiteit met films.

Ongeacht van het feit dat de verdachten wel of niet daadwerkelijk geloofden dat ze in de Matrix woonden, werd deze verdediging meermaals met succes gebruikt om misdadigers in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg te plaatsen in plaats van in gevangenissen. Tonda Lynn Ansley uit Hamilton, Ohio, was hiervan een voorbeeld, maar er zijn er meer, waaronder...

- De 27-jarige Vadim Mieseges uit San Francisco bood de politie een Matrix-verdediging aan nadat hij zijn hospita had gedood en in stukken had gehakt. Hij werd geestelijk incompetent verklaard om terecht te staan.

- De advocaten van de 19-jarige Joshua Cooke probeerden deze verdediging in 2003 tijdens zijn proces voor de moord op zijn 'ouders' uit, vooraleer Joshua zelf toegaf en schuldig pleitte. Ironisch genoeg bleek dat de 'ouders' die hij vermoordde niet echt de zijne waren. Hij wist niet dat hij geadopteerd was, noch dat zijn echte ouders waren gediagnosticeerd met paranoïde schizofrenie.

- De zaak van de 16-jarige Lee Boyd Malvo omvatte ook verwijzingen naar 'The Matrix', genoemd in de geschriften uit zijn gevangeniscel; hij riep naar verluidt: "Bevrijd jezelf van de Matrix" uit zijn cel na zijn arrestatie, en zei tegen de FBI- agenten dat ze de film moesten bekijken als ze hem wilden begrijpen.

Ter herhaling

Sommige moordenaars, waaronder John F. Hinckley Jr., lieten zich door 'Taxi Driver' uit 1976 inspireren... Hinckley zag de film minstens vijftien keer, las en herlas het boek waarop die gebaseerd was, kocht de soundtrack van de film en luisterde er urenlang naar. Hij is de man die op  op 30 maart 1981 probeerde de Amerikaanse president Ronald Reagan te vermoorden.

En zo zijn er nog ontelbare gevallen waarbij mensen zich aan andere dingen of mensen spiegelen - of, zich erdoor laten inspireren, teneinde zichzelf achteraf te kunnen rechtvaardigen. Indien ze het overleven, natuurlijk...

Zelf-Test

Onderstaande afbeelding is uit 7,8 miljard monochrome pixels samengesteld. Eén daarvan is aan jou gelinkt. Enig idee waar die zich bevindt?...

 'The Matrix' uitgelegd: Een gids om je uit jouw denkwijzen te bevrijden?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht