ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over de Matrix van vandaag en het Innerlijke Zelf

Heb jij nog een Innerlijke Zelf?…
door Tsenne Kikke - maandag 12 april 2021 20:06

Mensen bereiken is een (bijna) onmogelijke opdracht. Moest een Jezus vandaag terugkomen, zou hij dit bevestigen - want, het innerlijke van de huidige mens is nog immer identiek aan die uit zijn tijd.

Dat innerlijke is bij de meesten onder ons zelfs op een leeftijd van 6 à 7 jaar blijven stilstaan. Daarom spreekt men soms in de alternaïeve wereld over een onvolgroeid, 'innerlijk kind'. Een ander feit is, dat dat zogenaamde 'kind' reeds al lang weggekwijnd of gestorven kan zijn. Het ego van dat betweterige menstype heeft dus geen enkele behoefte aan 'Zelfkennis'. In dit geval: 'Het Kennen van het (misschien) Overleden Zelf'.

De huidige mens is nog even machinaal ingesteld als die van 10.000 jaar geleden, snapt niet het verschil tussen de slaap, de wakende toestand en ontslapen zijn, identificeert zich met zijn stoffelijk lichaam, kan nooit woord houden vanwege de honderdtallen ikjes in hem en dus nooit één is, et cetera.

- Petrus, de rots  waarop de Kerk zou kunnen worden gebouwd verloochende hem, tot driemaal toe.
- Tot driemaal toe vroeg Jezus aan zijn apostelen te waken: telkenmale vond hij ze in slaap.
- Et cetera, enzovoorts.

Ook de mythe van Plato's grot wordt praktisch door niemand begrepen - want, de mens die dat wel kan doen, zou zijn leven dermate inrichten dat hij eruit zou kunnen ontsnappen. Het probleem daarbij is wel dat hij dat nooit op zichzelf kan doen, zei Gurdjieff ons. Maar, geloof er geen woord van: probeer het gewoonweg eens uit. Indien je wil ontsnappen, bedoel ik.

Tussen haakjes: in wezen is het een 'taak' - of, noem het 'innerlijke roeping' -  weggelegd voor slechts 0,01% van de mensheid - hetgeen eveneens in de Matrix werd uitgebeeld - en, de inhoud van de rubriek 'Eclecticus' kan hen daarbij inspireren.

De eerste 'Matrix'-film kwam in 1999 uit en - volgens mij -  een andere manier om de boodschap, die Plato in zijn allegorie als het ware verscholen hield (want: geen mens begrijpt het écht), aan de 'moderne' mens weer te geven. Het idee van de Matrix komt ongeveer overeen met het filosofische gedachte-experiment waarbij hersenen in een vat worden geplaatst en aangesloten op een krachtige computer. Het brein beleeft als het ware een simulatie, die in feite niet bestaat, maar alleen geproduceerd wordt door een computer. En, het lichaam - dat er achteraf door, bijvoorbeeld, een dr. Frankenstein - aan werd toegevoegd, zorgt ervoor dat het zich in deze grofstoffelijke wereld kan voortbewegen.

In onderstaande videoclip wordt ingegaan op enkele diepgaande vragen die de film ons stelde en op de filosofieën die de klassieker hebben beïnvloed. Ook trachtte de film ons reeds in 1999 te waarschuwen voor een toekomst waarin we ons momenteel bevinden...

In elk geval heeft de mensheid in zijn geheel nog minstens een duizendtal jaren nodig om misschien aan Jezus' woorden: "Word wakker!" - Ontslaap!" - "Ontwaak!" te voldoen.

Ook dan kunnen de woorden: "Laat de doden de doden begraven" vervangen worden door "Laat de levenden de levenden begraven...", net zoals 5.000 jaar geleden - ten tijde van de Oude Egyptenaren, die zelfs piramiden bouwden als 'eenvoudige' graftomben, teneinde het Zelf te beschermen opdat ze haar 'reis' zou kunnen voortzetten. Oké, enkel en alleen voor de farao en zijn priester.

Heb ik met deze blog iemands innerlijke bereikt? Het is een (bijna) onmogelijke opdracht. Ikzelf ben er in de laatste 15 jaar - via deze Spiritualia website - amper in geslaagd. :-)

Zou het kunnen, dat velen op deze website zijn beland, omdat ze dachten dat het iets met geestrijke dranken te maken had?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht