ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het mysterie van slaap en vijf redenen waarom we dromen

Terwijl wij dromen is ons brein hard aan het werk.
door Tsenne Kikke - zaterdag 24 april 2021 20:29

Gurdjieff: "Er is niets nieuws in het denkbeeld van slaap. Vrijwel sinds het begin der schepping is de mensen voorgehouden dat zij slapen en dat zij moeten ontwaken. Hoeveel keer wordt dit bijvoorbeeld niet in de evangeliën gezegd? 'Ontwaak!', 'waak!', 'slaap niet!'. Christus' discipelen sliepen zelfs toen hij voor de laatste maal bad in de hof van Gethsemane. Het staat er allemaal. Maar wordt het begrepen?

Men vat het in overdrachtelijke zin op, beschouwt het enkel als beeldspraak. Het dringt niet door dat het in letterlijke zin opgevat moet worden. En het valt gemakkelijk te begrijpen waarom dit zo is. Om het letterlijk te verstaan, moet men reeds enigszins ontwaakt zijn, of althans proberen te ontwaken."

Vicieuze cirkel, nietwaar?... Zelfs indien een mens het 'probeert', zal hij daarin niet slagen. Wel kan ontwaken stelselmatig worden aangeleerd, .... indien men aan Zelfkennis doet.

Waarvoor dient de nachtrust?

Enerzijds is slaap een fundamenteel onderdeel van ons leven. Maar anderzijds weten we eigenlijk nog bar weinig over wat er gebeurt in onze hersenen als we in dromenland zijn. Waarom hebben we slaap nodig? En wat gebeurt er als we slaap tekort komen? Neurowetenschapper Ysbrand van der Werf is slaaponderzoeker en droomt ervan het mysterie van slaap op te lossen.

In zijn slaaplaboratorium kijkt hij in het slapende brein van zijn proefpersonen. En om de verschillen tussen goede en slechte slapers te begrijpen, verzamelt hij via slaapregister.nl zoveel mogelijk gegevens over het slaapgedrag.


 
Waarom dromen we?

Tot op vandaag zijn wetenschappers nog niet helemaal zeker over wat het nut van dromen is, maar ze hebben wel vijf mogelijke theorieën opgesteld. Invloedrijke veronderstellingen zijn dat het dient om onderdrukte verlangens te uiten of om herinneringen te verwerken. Andere onderzoekers geloven dan weer niet in een eenzijdige verklaring, maar in een combinatie van de vorige functies.

Dromen, we doen het elke nacht, maar staan er meestal weinig bij stil of herinneren het ons zelfs de volgende ochtend niet meer. Toch stellen wetenschappers dat het in totaal twee uur van onze nachtrust in beslag neemt. De inhoud van dromen wordt meestal indirect bestudeerd door mensen die erover vertellen als ze wakker worden. Tegenwoordig gebeuren er ook steeds meer observaties in laboratoria om de verzamelde data objectiever te maken. Uit die methoden werden vijf mogelijke redenen afgeleid over waarom we het doen.

Een uiting van onderdrukte verlangens

Dromen over seks komen vaak voor en liggen aan de basis van de theorie dat ze een uiting zijn van onderdrukte verlangens. De bekende arts en psycholoog Sigmund Freud stelde namelijk dat de mens gedreven wordt door primitieve hunkeringen en gedachten, zoals agressieve en seksuele instincten. Die diepste verlangens zijn vaak taboe, waardoor we ze onderdrukken, maar daardoor verschijnen ze tijdens onze slaap. Dat is positief, want zo kan de dromer zich er toch nog mee verzoenen.

Een nevenproduct van het mentale verwerkingsproces

Sommige dromen zijn absurd en lijken op het eerste gezicht zinloos. Als we wakker worden, gaan we de willekeurige droombeelden van tijdens de slaap echter gebruiken om er een coherent verhaal van te maken. De Amerikaanse neurowetenschappers, J. Allan Hobson en Robert McCarley, spraken in dit verband al in 1977 over het ‘activation-synthesis model’.

Volgens deze hypothese zijn dromen een nevenproduct van het mentale verwerkingsproces, waarbij onze hersenen interne signalen samenvatten en interpreteren. Omdat we chaotische informatie omzetten in nieuwe ideeën stelt Hobson dat het de meest creatieve staat van de mens is. Schijnbaar vreemde en nutteloze dromen krijgen daardoor betekenis en laten ons waardevolle connecties leggen.

Voorbereiding op gevaar

Word je in je dromen steeds weer achtervolgd door een kwaadaardige schim waarvan je probeert weg te lopen? Volgens sommige wetenschappers helpen dromen ons om ons voor te bereiden op gevaren uit het echte leven. Zo krijgen we een simulatie van potentiële bedreigingen in de veilige slaapomgeving, zodat we leren hoe we moeten reageren als ze ook in de realiteit zouden voorkomen.

In veel dromen moeten we vechten of wegvluchten, waardoor onze survivalskills al zeker mentaal getraind worden. Dat verklaart ook waarom we zo vaak nachtmerries hebben over enge zaken. Hetzelfde geldt voor beschamende situaties, waarbij we in het openbaar naakt zijn of vergeten zijn om een examen te studeren. Door erover te dromen willen we die scenario’s in het echte leven vermijden of ermee om leren gaan.

Herinneringen sorteren en verankeren

In onze dromen zien we vaak zaken die de vorige dag gebeurd zijn of waarover we nagedacht hebben. De ‘information-processing theorie’ stelt dat we tijdens onze slaap de herinneringen die we doorheen de dag verzameld hebben, verankeren in ons geheugen. Daarom komen die gebeurtenissen ook wel eens in onze dromen piepen. Tijdens dit proces worden nuttige herinneringen versterkt, terwijl zinloze recollecties vervagen. Alle belevenissen bewaren, zou namelijk te veel hersencapaciteit in beslag nemen, dus sorteert en verankert ons brein sommige en verwijdert het andere.

Emoties verwerken

Tot slot kunnen dramatische dromen soms levensecht lijken of steeds terugkeren. Zoals we met gevaar geconfronteerd worden tijdens onze nachtrust, verwerken we ook hevige emoties of trauma’s in de veilige slaapomgeving. Onderzoek wees namelijk uit dat de amygdala in de hersenen, die instaat voor het verwerken van gevoelens, actief is tijdens onze slaap en zeker als we intense dromen beleven.

Sommige onderzoekers leggen zelfs de link met stemmingsstoornissen en depressies. Mensen die hieraan lijden, slapen vaak minder goed. Dat gebrek aan een goede nachtrust en dromen, zou deze mentale ziektes wel eens in de hand kunnen werken, omdat emoties niet voldoende verwerkt kunnen worden.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht