ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Hoe een burenruzie verkeerd kan aflopen…

Doodgeslagen omdat ze haar beklag deed.
door Tsenne Kikke - vrijdag 22 oktober 2021 16:46

'Alles gebeurt'

Soms kan een leven op een totaal onverwachte manier worden beëindigd, waarbij men de vraag kan stellen of het te maken heeft met Toeval of met Lot. Zo stelde ik me de vraag: "Bestaat 'Oorzaak & Gevolg' voor de mens die onder de Wet van Toeval leeft?"

Mensen, die aan Zelfkennis doen, beseffen misschien dat de 'Lijn van Toeval' meestal niets - of, nooit iets - te maken heeft met de 'Lijn van Oorzaak & Gevolg'..., alhoewel het er wel op kan gelijken. Een recent voorval kan dit misschien verduidelijken....

Een week geleden deed de 65-jarige Caroline Kint uit Kortrijk haar beklag bij haar jongere buurman: omdat hij te vaak voor overlast zorgde. Dezelfde dag nog werd ze daarvoor door zijn 30-jarige zus Athena M. op een gruwelijke manier afgeranseld en voor dood achtergelaten. Donderdagochtend is het slachtoffer aan haar verwondingen overleden. “Dit is zinloos geweld, klonk het."

Caroline Kint werd dus op vrijdagavond 15 oktober afgeranseld voor de deur van haar flat in een appartementsgebouw in de Minister Tacklaan in Kortrijk. Ze deed haar beklag bij haar jongere buurman, een zekere T.M., omdat hij te vaak voor overlast zorgde.

Die 25-jarige kende in het verleden al veel problemen, maar leek weer op het goede pad te zijn. Hij was vorig jaar uitverkoren om begeleid te worden via ‘Back on track’ van vzw Het Oranjehuis en BNP Paribas. Het project zorgde ervoor dat jongvolwassenen die dakloos zijn, of dat dreigen te worden, een woonst kunnen huren.

Zo kwam hij in de Minister Tacklaan terecht... Na een jaar intense begeleiding ging alles goed met de jongeman. "Het is denk ik de eerste keer dat ik kan zeggen dat ik me ergens echt thuis voel. Ja, ik ben gelukkig," getuigde hij daarover in een krant.

Maar, de 30-jarige Athena M. uit Ieper, die op dat eigenlijke moment op bezoek was bij haar broer, sloeg en schopte Caroline Kint totdat ze buiten bewustzijn was. Daarna sleepten de twee de vrouw in haar woning, waar ze haar voor dood achterlieten.

Het was een getuige die de bewuste avond rond 21 uur de politiediensten belde nadat die tumult had gehoord op de binnenkoer van het appartementencomplex. Bloedplassen op de begane grond en op de eerste verdieping deden het ergste vermoeden. Agenten troffen de 65-jarige vrouw in kritieke toestand aan in haar flat. Ze werd overgebracht naar het AZ Groeninge in Kortrijk. De vrouw zou onder andere een schedelbreuk hebben opgelopen. Daar was ze nu ook aan overleden.

Athena M. werd afgelopen weekend voorgeleid voor de onderzoeksrechter voor poging tot moord én diefstal "omdat er aanwijzingen zijn dat zij na de feiten ook de handtas van het slachtoffer heeft meegenomen...".

Lijn van Oorzaak & Gevolg

1) Indien T.M. naar ergens anders zou zijn verhuisd, was Caroline Kint nu misschien nog in leven.
2) Hetzelfde geldt voor Athena M.: indien ze toen niet bij haar broer op bezoek was, leefde Caroline nu misschien nog.
3) Hetzelfde geldt voor Caroline Kint, ... indien ze toen maar haar beklag niet had gedaan.

Zo belanden we weer bij: "Bestaat 'Oorzaak & Gevolg' voor de mens die onder de Wet van Toeval leeft?" In wezen is het een retorische vraag, omdat het antwoord erin besloten ligt.

Om die reden is al het bovenvermelde een voorbeeld van het feit dat alles wat de mens overkomt op Puur Toeval berust.

Zo lezen we op Wikipedia: "Toeval is als een gebeurtenis plaatsvindt zonder oorzakelijkheid. Toeval is een vorm van het ruimere begrip 'onbepaalde oorzaak', waaronder wordt verstaan iedere gebeurtenis die onbedoeld, ongericht of ongestructureerd het plaatsvinden van een andere gebeurtenis bepaalt."

Wel viel bij de psycholoog Carl Gustav Jung viel op dat er soms toevallige reeksen gebeurtenissen voorvielen die toch een of andere verborgen relatie met elkaar leken te hebben. Hij noemde dit verschijnsel synchroniciteit; dit, in de betekenis van zinvolle coïncidentie van uiterlijke en innerlijke gebeurtenissen die zelf niet causaal verbonden zijn. Van synchroniciteit is dus sprake wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden in een voor de betrokkene zinvol verband, dat niet noodzakelijk als causaal wordt ervaren.

Eenvoudig gezegd: je ervaart het als "meer dan gewoon toeval"; omdat de twee gebeurtenissen voor jou met elkaar te maken schijnen te hebben, maar niet zo dat het ene het andere heeft voortgebracht. Jung zag synchroniciteit als een ander verklaringsmodel dat naast causaliteit zijn plaats verdiende. Dit concept stelt de causaliteit zelf niet ter discussie noch wil het ermee concurreren. Het beweert slechts dat, net zoals gebeurtenissen kunnen gegroepeerd worden onder 'oorzaak', ze net zo goed kunnen worden gegroepeerd onder hun 'betekenis'.

Jung zei zelf over synchroniciteit: "Synchroniciteit is niet raadselachtiger of geheimzinniger dan de discontinuïteiten in de fysica. Het is slechts de vastgeroeste overtuiging van de almacht van de causaliteit die het verstand moeilijkheden bereidt en die het ondenkbaar doet schijnen dat er oorzaakloze gebeurtenissen zouden kunnen voorkomen of bestaan... Zinvolle coïncidenties zijn denkbaar als zuivere toevalligheden. Maar naarmate hun aantal toeneemt en de overeenkomst groter en nauwkeuriger is, wordt het steeds minder waarschijnlijk en meer ondenkbaar dat hier sprake van toeval is. Dat wil zeggen: ze kunnen niet meer voor zuiver toeval doorgaan, maar moeten bij gebrek aan causale verklaringen als ordeningen volgens een bepaald plan opgevat worden... Hun 'gebrek aan verklaarbaarheid' bestaat niet alleen uit het feit dat de oorzaak onbekend is, maar ook uit het feit dat zo'n oorzaak met onze verstandelijke capaciteiten niet denkbaar is".

Zijn collega's namen hem deze wending toen bijzonder kwalijk, want voor hen was alleen causaliteit aanvaardbaar in een wetenschappelijk opgevatte psychologie.

Ik ben aan het afdwalen. Het komt er op neer dat die gebeurtenis niets de maken had met 'Oorzaak en Gevolg', noch met 'Synchroniciteit', noch met 'Actie & Reactie', maar met 'Toeval'. Waarom?... Nogmaals: omdat de mens nu eenmaal onder de' Wet van Toeval' leeft.

Daarnaast hebben we nog de afzonderlijke lijnen van Oorzaak en Gevolg. In de meeste gevallen kruisen die lijnen elkaar heel toevallig.

"Kan een mens ervoor zorgen dat hij niet langer door de Wet van Toeval wordt beheerst?" is dan weeral een totaal andere, en tegelijkertijd meest zinvolle vraag.

Het antwoord daarop, beste eclecticus, vind je vanaf bladzijde 88 in het boek 'De Vierde Weg', geschreven door Ouspensky, één van de vele leerlingen van Gurdjieff.

Nog anders gezegd: indien Caroline Kint daaraan had voldaan was ze nu nog in leven, gegarandeerd. Om die reden raad ik elke mens aan om stilaan aan Zelfkennis te gaan doen... En, wat hieronder afgedrukt staat, mag je vooral niet geloven, tenzij het jouw geaardheid is om dingen zomaar klakkeloos - zonder erover na te denken en het aan de waarheid te toetsen - aan te nemen.

Doen, hé! Of, ben je eerder het menstype die de dingen uitstelt en er dus nooit aan begint?

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht