ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wie waren Poetin's 'bezorgde soldatenmoeders'?…

Wie waren Poetin's 'bezorgde soldatenmoeders'?…
door Tsenne Kikke - zaterdag 26 november 2022 19:07

Ander soort nieuws mag soms ook wel eens, hé! Vandaag koos ik het thema 'Bezorgde soldatenmoeders' uit, zijnde: vooraf uitgekozen vrouwen, die door Vladimir Poetin werden ontvangen. Het was een zorgvuldig geënsceneerde bijeenkomst, bedoeld om de publieke woede over de mobilisatie te kalmeren. Want, achteraf bleek dat ze in realiteit haast allemaal trouwe medestanders van de Russische president waren, zelfs hoge ambtenaren bij de Russische overheid. Zo herkende men, bijvoorbeeld, de vrouw van een hoge legerofficier, daarnaast de partner van een politiecommissaris, en zo meer.

Mensen liegen, dus ook politici en regeringsleiders. Mensen liegen zelfs tegen zichzelf, al was het maar door te denken dat men te allen tijde één en dezelfde persoon is. Zo ben jij, beste lezer, niet hetzelfde 'ikje' die je enkele seconden geleden was, noch die vanmorgen aan de ontbijttafel zat, of die gisteren naar het werk reed - en, die op het werk aankwam was dan weer een totaal andere 'ik', net als die 'ik' die na het werk terug thuiskwam, enzovoorts. Geen mens is één, maar legio. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een Poetin eveneens een doodgewone mens is met vele maskers. Maar, ik ben een beetje aan het afdwalen, sorry...

Eén van die vrouwen was, onder andere, Olga Beltseva een functionaris in Moskou bij de overheid. Ook aan dezelfde tafel zat Olesya Shigina, een ultraconservatieve Russische activiste, die via filmpjes op sociale media de oorlog tegen Oekraïne propageert. In een van haar laatste bijdragen ontkende ze dat het moreel van de Russische soldaten ver onder het dieptepunt zit. “Aan het front is niemand boos op de regering. Ze hebben aldaar maar één doel, en dat is winnen.”

Ook Joelia Belekhova was er, hoofd van het Uitvoerend Comité van de regio Moskou die in 2016 opgenomen werd in de lijsten van kandidaten van Verenigd Rusland voor de Doema. Net als Nadezhda Uzunova, die de leiding heeft over een fonds dat geld inzamelt voor humanitaire hulp onder de gemobiliseerde soldaten, en een zekere Marina Migoenova zit in dezelfde organisatie.

Ook de Tsjetsjeense aristocratie was vertegenwoordigd in de persoon van Zharadat Aguyeva. Haar zonen zijn hoge veiligheidsfunctionarissen en een van hen wordt door Kadyrov consequent 'held' genoemd. In een video die eind oktober werd gepubliceerd, bedreigde de politiecommandant Rustam Aguyev, de echtgenoot van  Zharadat Aguyeva, Tsjetsjenen die probeerden te voorkomen dat ze in de oorlog zouden vechten.

"Degenen onder jullie met neerhangende baarden en strakke broeken, die aan zonnebloempitten knagen en groots praten... Ik zweer bij Allah, ik zou me schamen om naar buiten te komen terwijl mijn broers vechten en sterven. Het is jammer. Je ontheiligt onze geschiedenis. Als we thuiskomen, laten we jullie in geen van onze straten nog vrij rondlopen.”

In scène gezet

Rusland verdraagt niet de minste kritiek op de oorlog in Oekraïne, ook niet van moeders die vrezen dat hun zoon is gedood en daar weinig informatie over krijgen. Het was dan ook op voorhand geweten dat de ontmoeting tussen Poetin en enkele moeders van uitgestuurde Russische soldaten – waarvan een deel op de Russische tv werd uitgezonden – grotendeels opgezet spel zou zijn. Verschillende media, waaronder de Britse krant 'The Guardian', achterhaalden al snel dat zowat alle moeders die het Kremlin opvoerde, fervente medestanders waren van Poetin.

Sociale media

De vrouwen hoorden Poetin vertellen dat ze “niet alles moesten geloven wat op tv komt”. Waarna hij tegen hen beklemtoonde geen spijt te hebben over deze “speciale militaire operatie”. Rusland recht volgens hem eindelijk de rug tegen het “arrogante westerse overwicht” en tegen decennialange vernederingen.

Woordelijk werd zei hij het volgende...: “It is clear that life is more complicated and diverse than what is shown on TV screens or even on the internet – you can’t trust anything there at all, there are a lot of all sorts of fakes, deception, lies. This is why we have gathered with you, that’s why I proposed this meeting, because I wanted to listen to you first-hand.”

Die georkestreerde ontmoeting tussen Poetin en een aantal soldatenmoeders werd op een storm van protest onthaald. Het is een opsmukoperatie, zei Valentina Melnikova, een advocate die al sinds 1989 families van Russische soldaten bijstaat. Ze vertelde aan de 'The Guardian' dat het Comité voor Soldatenmoeders al duizenden klachten ontving – meer dan in de jaren van de fel gecontesteerde Russische oorlog in Tsjetsjenië.

Een belangrijke bron van kritiek op de oorlog komt van families van Russische rekruten, die werden gemobiliseerd zonder noemenswaardige training en in bedenkelijke omstandigheden moeten trachten te overleven. De ngo 'Raad van Moeders en Echtgenotes' plaatste daarom een eigen video op Telegram. Voorzitster Olga Tsoekanova, wiens zoon het Russische leger dient, richtte zich in die video tot Poetin met de woorden: “Vladimir Vladimirovich, ben jij een mens? Heeft u nog wel de moed om ons recht in de ogen te kijken? Met echte vrouwen, die uit verschillende steden hierheen zijn gereisd om u te ontmoeten - of, lukt u dat enkel met vrouwen die u voor deze persconferentie zelf zorgvuldig kon uitkiezen?...”

Het grappige is, dat - wij, mensen - de neiging hebben anderen van zaken te veroordelen waaraan we ons soms zélf schuldig maken. Indien je jezelf in Poetin's schoenen kon plaatsen, zou je kunnen begrijpen dat hij - eveneens 'mens' zijnde - zich niet anders kon voordoen. Dus, vergeef het hem, want hij weet écht niet wat hij doet... :-)

- En, beste lezer, regeert er op dit moment dezelfde ik over jouw lichaam als die van enkele minuten geleden? Of, ben je je daarvan niet bewust?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht