ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Je wist het al: Will Ferdy is overleden…

Hij werd 95 jaar oud.
door Tsenne Kikke - dinsdag 8 november 2022 23:53

Will Ferdy, pseudoniem van Werner Ferdinande, overleed vandaag op 95-jarige leeftijd. Hij stond vooral bekend vanwege het feit dat hij Franstalige liedjes in het Nederlands bracht, zoals die van Charles Trenet en Jacques Brel. Maar ook omdat hij in december 1970 uit de kast kwam. "Het was een erg emotioneel moment," herinnerde hij zich. "Mijn moeder en ik zaten samen naar de uitzending te kijken met het zweet in onze handen. Mijn vader was toen al overleden. Hoewel hij wist dat ik homo ben, heeft hij nooit een verwijtend woord aan mij gericht. Ook mijn moeder wist het al lang."

Hij herkende ook veel van zichzelf in Jezus. "Ik ben ervan overtuigd dat Jezus homofiel was. Het staat in de bijbel en de evangelies. Johannes, de leerling die hij liefhad, voor mij is dat een feit. Dat was ook de enige die onder het kruis stond. Het is een gevoel, maar ik ben er zeker van. Dat is mijn overtuiging. Jezus is mijn voorbeeld..."

Zijn outing had grote gevolgen voor zijn carrière. "Helaas heb ik het in het begin erg moeilijk gehad, vooral door de hypocrisie. Ook vanwege de VRT, toen nog de BRT. Ik trad regelmatig in de jeugduitzendingen op. Plots liet diezelfde dienst weten dat ze me voorlopig niet meer konden vragen."

"De reactie van de kerk viel dan weer mee," zei hij zo. "In Maldegem heeft een pastoor vanop de preekstoel tegen mij gepredikt, maar ik heb ook goeie ervaringen. Zo heb ik missen en priesterwijdingen gezongen aan de zijde van kardinaal Danneels."

Spijt dat hij destijds uit de kast is gekomen, had hij niet. "Ik ben blij dat ik het heb gedaan en ik zou het zo opnieuw doen."

Op zijn eenentwintigste maakte hij van zingen zijn beroep. Hij scoorde hits met 'Ziede Gij me Gere', 'Het Schrijverke' - gebaseerd op het bekende gedicht van Guido Gezelle - en Christine, dat uitgroeide tot zijn lijflied. De liefdesballade was aan een Christine gericht maar het ging eigenlijk over Raf, een echt ooit bestaande, verloren liefde van de zanger.

"Die naam doet me nog steeds pijn. Hij was mijn grote liefde. Hij is intussen aan kanker overleden. Dat heb ik pas twee jaar na zijn dood per toeval vernomen. Na onze relatie heb ik hem nog twee keer ontmoet. Op een keer was ik bij hem op bezoek en ik dacht dat alles weer goed zou komen. Toen werd op de deur geklopt en kwam iemand binnen. Hij zei: “Dat is nu mijn vriend”... Heel pijnlijk."

Veel later nam Will Ferdy 'Christine' opnieuw op onder de titel 'Mijn vriend'. Ikzelf vond 'De stervende' één van zijn allerbeste liedjes, een Nederlandstalige versie van  'Le moribond', dat door niemand beter kon gezongen worden dan door Jacques Brel zelf.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht