ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een waarachtige Belgische primeur: Nieuwe wet op DNA-onderzoek kan cold cases oplossen!

Over een opsporingstechniek op basis van mannelijk chromosoom wacht nu op een nieuwe wet…
door Tsenne Kikke - donderdag 27 oktober 2022 2:51

Het concept FAROEK op VTM dat in 2013 van start ging, wordt sindsdien door de dienst opsporingsberichten van de Federale Politie als kanaal gebruikt om de vragen van politiemensen, parketmagistraten en onderzoeksrechters aan een zo ruim mogelijk publiek te stellen. Een opsporingsbericht kan vergeleken worden met een groot buurtonderzoek. Het verspreiden ervan zorgt ervoor dat er veel mensen bereikt worden die iets gezien of gehoord kunnen hebben - of, die een verdachte van een misdrijf herkennen.

In 2020, bijvoorbeeld, werden er in totaal 69 opsporingsreportages uitgezonden. In 24 zaken konden kijkers nuttige tips geven en betekende de oproep in de media een meerwaarde voor het onderzoek.

Maar het opsporingsprogramma lanceerde vorige zondagavond een oproep aan 500 mannen om DNA af te staan in het kader van het onderzoek naar de cold case van de vermoorde bakkersdochter Ingrid Caeckaert. Via CSY-seq, een opsporingstechniek op basis van het mannelijke Y-chromosoom, zou de dader alsnog gevat kunnen worden.

De techniek is echter nog niet legaal in België, legde onderzoekster Sofie Claerhout van het KU Leuven uit. Maar, Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne werkt momenteel aan een wetsvoorstel.

De bakkersdochter Ingrid Caeckaert, die toen slechts 26 jaar jong was, werd 31 jaar geleden in Knokke-Heist vermoord. Ze werd brutaal afgemaakt met 62 messteken. Ze werd daarbij niet beroofd, noch verkracht. Ook werd er geen dader gevonden, maar wel zijn DNA. Indien ik het goed begrijp, is de zaak zélf inmiddels verjaart, hetgeen betekent, dat niemand er nog kan voor veroordeeld worden...

Wel zijn er in de zaak bloedsporen gevonden. Niet alleen van Ingrid, maar ook van de dader. Ze heeft zich dus verdedigd, en haar aanvaller daarbij verwond. En, op de deur van het appartement staat een bebloede handafdruk van de dader. Kortom: er bestaat dus een DNA-spoor van hem. Alleen heeft het nog niet naar hem geleid. Al wat de speurders eruit kunnen concluderen, is dat het om een man gaat. En, daarom dit CSY-onderzoek - want, indien de dader een vrouw was geweest, kon het niet doorgaan. In het filmpje geheel onderaan wordt de reden ervan duidelijk uitgelegd...

Hoe fantastisch is het Y-chromosoom?

- Forensisch geneticus Sofie Claerhout kan dus daders identificeren aan de hand van het DNA van hun (verre) familieleden, met haar internationaal bekroonde CSY-methode dat op stamboomonderzoek is gebaseerd.

Moordenaars laten meestal sporen na. En hoewel misdaadseries je doen geloven dat DNA je in een-twee-drie naar een dader leidt, is de werkelijkheid veel complexer dan dat. Wanneer een dader sporen op een plaats delict achterlaat, kunnen speurders die door een databank van veroordeelden en verdachten halen. Geen identieke match en geen andere bewijzen?...

Hier komt geneticus Sofie Claerhout aan de beurt. Zij ontwikkelde een efficiënte manier om via het mannelijke Y-chromosoom de familieleden van een dader te identificeren, en zo een nieuwe poel van verdachten aan te boren.

 Ik laat haar het zelf aan jou uitleggen...

Beste eclecticus: heeft haar uitleg jou doen na-denken?

Ik bedoel: indien de DNA-gegevens tot zelfs 300.000 jaar kunnen teruggaan... is het dan niet mogelijk dat wij daarvan iets kunnen 'herinneren'.

Anders gezegd: zou het dan ook kunnen dat - vooral de meest gevoelige mensen met een sterke verbeeldingskracht - de overgeërfde inhoudelijke gegevens verwarren met een eigen 'bestaan in vorige levens'?

Nog met andere woorden uitgedrukt: zou dat het bestaan van het fenomeen 'reïncarnatie' kunnen verklaren?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht