ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

James Webb-telescoop maakte nieuwe beelden van Jupiter

Met reusachtige stormen, krachtige winden, aurora's en extreme temperatuur- en drukverhoudingen is er in Jupiter heel wat aan de hand.
door Tsenne Kikke - dinsdag 23 augustus 2022 17:30

NASA heeft twee nieuwe composietbeelden vrijgegeven van Jupiter die gemaakt zijn met data van de James Webb-telescoop. Op een van de beelden zijn wolkenpartijen van de planeet te zien; op het andere zien we de manen van de gasreus.

De beelden zijn samengesteld uit data van de Near-Infrared Camera, of NIRCam. Dat is een instrument aan boord van de James Webb-telescoop met drie infraroodfilters die elk een deel van het infraroodspectrum voor hun rekening nemen. De data van het infrarode licht wordt doorgestuurd naar de Aarde, waarna composietbeelden door wetenschappers worden samengesteld. Infraroodlicht is van zichzelf niet zichtbaar met het menselijke oog. Om de data zichtbaar te maken, geven wetenschappers infrarood licht met de langste golflengte doorgaans een rode tint; infrarood licht met een kortere golflengte krijgt een blauwe tint.

Op het eerste beeld zijn de twee aurora’s van de planeet te zien. Ze zijn rood en bevinden zich op de noord- en zuidpool van de planeet. De aurora’s kregen een rode kleur doordat hun weerkaatsing opgepikt werd door een filter in de NIRCam die infrarood licht met de langste golflengte registreert. Er zijn ook nog andere wolkformaties op de beelden te zien met een roodachtige tint. Zowel de aurora’s als de roodgekleurde wolkformaties reiken volgens NASA tot hoog in de atmosfeer.

Rond de noord- en zuidpool van de planeet zien we een groene gloed. Die is volgens NASA afkomstig van de daar aanwezige, mistige atmosfeer. Het weerkaatste infraroodlicht van die atmosfeer werd opgepikt door een filter dat een kortere golflengte van het infrarode spectrum registreert. Veel wolkenpartijen die over het oppervlak van Jupiter bewegen, kregen een blauwe kleur omdat ze infraroodlicht met een kortere golflengte weerkaatsen.

Sommige delen van de atmosfeer zien er een stuk helderder uit dan andere. Dat komt volgens NASA doordat die delen zich hoger in de atmosfeer van de planeet bevinden en dus meer zonlicht reflecteren. We zien dat de aurora’s zeer helder zijn, maar ook dat de Grote Rode Vlek, een storm die al honderden jaren over de planeet raast, zeer helder is. De Grote Rode Vlek is ongeveer drie keer zo groot als de aarde.

Op de tweede composietfoto, met een breder blikveld, is Jupiter te zien met z’n ringen. Die staan er vele malen minder helder op beeld dan wat we gewend zijn bij, bijvoorbeeld, de ringen van Saturnus. Dit komt omdat de ringen bij Jupiter een veel dunnere samenstelling hebben dan de planeet. Links op het beeld staan twee van Jupiters manen: Amalthea en Adrastea. Op het tweede composietbeeld zijn ook enkele sterrenstelsels te zien.

Bron: Tweakers - Jay Stout

Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel en heeft minstens 79 manen. 58 hiervan hebben een diameter kleiner dan 10 km en zijn pas na 1975 ontdekt.

Jupiter vervult een belangrijke functie binnen het zonnestelsel. Doordat hij zwaarder is dan alle andere planeten tezamen is hij een belangrijke component van het massa-evenwicht van het zonnestelsel. Door zijn massa stabiliseert hij de planetoïdengordel. Zonder Jupiter zou gemiddeld iedere 100.000 jaar een planetoïde uit de planetoïdengordel de Aarde treffen en hierdoor zou leven op Aarde ernstig belemmerd, zo niet onmogelijk worden. Ook andere objecten dan kometen worden door Jupiter weggevangen. Er wordt daarom tegenwoordig gedacht dat de aanwezigheid van een Jupiterachtige planeet in een planetenstelsel weleens een voorwaarde zou kunnen zijn voor de ontwikkeling van leven in een dergelijk stelsel.

Net als Saturnus is Jupiter daarenboven een gasreus en beschikt dus niet over een vast oppervlak. De planeet heeft het sterkste magnetische veld van alle planeten in het zonnestelsel: het is ongeveer 14 maal sterker dan dat op Aarde. De kracht van het veld op Jupiter wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van metallische waterstof rondom de rotsachtige kern, deels bestaande uit een mengsel van circa 90% ijzer en circa 8% nikkel, en deels uit gesteente.

Metallische waterstof ontstaat wanneer vloeibare waterstof onder zeer hoge druk (ruim 3 miljoen atmosfeer) wordt gebracht, waardoor de waterstof in een toestand geraakt waarbij het de eigenschappen van een metaal krijgt.

Waarschijnlijk heeft de metallische waterstof een temperatuur van enkele duizenden graden Celsius: het inwendige van deze planeet is dus zeer heet, in tegenstelling tot de ijskoude bovenlaag van de atmosfeer. Verder gaat men er vanuit dat de waterstof is vermengd met losse atomen helium, zuurstof, koolstof en stikstof (waarvan de laatste drie afkomstig zijn van uiteengevallen water-, methaan- en ammoniak-moleculen).

Jupiter straalt meer warmte uit dan hij van de Zon krijgt, omdat de hoeveelheid warmte die geproduceerd wordt binnen in de planeet ongeveer even groot is als de hoeveelheid zonlicht die ze krijgt. Deze warmte wordt opgewekt door het Kelvin-Helmholtzmechanisme.

De atmosfeer van Jupiter, hoofdzakelijk bestaande uit waterstof en helium, is ongeveer 3.000 km dik en bestaat uit gas. Aangezien Jupiter geen vast oppervlakte heeft, is de grens met de atmosfeer niet eenvoudig aan te geven.

Eén van de opvallendste eigenaardigheden van Jupiter is de grote rode vlek iets ten zuiden van de evenaar. Deze vlek wordt veroorzaakt door een anticycloon die al minstens 300 jaar voortraast. De rode vlek is drie keer zo groot als de Aarde.

Bron: Wikipedia

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht