ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De James Webb-ruimtetelescoop is eindelijk op weg naar zijn bestemming

De grote spiegels stellen Webb in staat ver terug te kijken in de tijd.
door Tsenne Kikke - woensdag 29 december 2021 16:53

De James Webb-ruimtetelescoop (JWST, of kortweg Webb), die bijna tien miljard euro kostte en zo groot is als een tennisveld, is een veelbelovend apparaat. Na een lange reeks vertragingen en budgetoverschrijdingen werd het op 25 december eindelijk gelanceerd. Deze ruimtetelescoop, de grootste ooit, zal medio 2022 aan zijn wetenschappelijke missie beginnen.

Inmiddels is het ruimtevaartuig op weg naar een bijzonder punt in de ruimte waar het zwaartekrachtspel tussen de aarde en zon precies is uitgebalanceerd. Dit zogeheten lagrangepunt, met de naam L2, bevindt zich vanuit de zon gezien op ongeveer 1,5 miljoen kilometer achter de aarde. Hier zal de telescoop met de aarde mee om de zon draaien.

De enorme telescoop zat zorgvuldig opgevouwen zodat hij in de raket paste waarmee hij werd gelanceerd. Deze week zal hij zich langzaam ontvouwen. De enorme spiegel, die bestaat uit achttien vergulde zeshoeken van beryllium, zal zich uitstrekken.

Ook ontvouwen zich vijf flinterdunne, met aluminium beklede onderdelen die zijn gemaakt van een speciaal polymeer. Deze dienen als lichtschild. Ze moeten het licht van de zon, de aarde en de maan blokkeren en zo de telescoop koel houden. Dat is nodig om heldere beelden van de ruimte te kunnen maken. De grote afstand tussen de JWST en de zon zal ook een handje helpen om de temperatuur van de meetinstrumenten aan boord van de JWST laag te houden.

Zodra de telescoop is uitgevouwen, zal het JWST-team zijn wetenschappelijke instrumenten aanzetten en testen. Eind januari bereikt de JWST zijn eindbestemming, L2, waar het team nog ongeveer vijf maanden zal doorgaan met het ijken van de instrumenten. Daarna kan de telescoop met zijn wetenschappelijke missie beginnen.

Aanschouw maar eens tot wat NASA al in staat is...

Wetenschappelijk wensenlijstje

De James Webb-ruimtetelscoop zal infrarood licht meten. Dat is anders dan zijn ‘voorganger’, de Hubbletelescoop, die zichtbaar en ultraviolet licht bekeek. Door Webbs enorme spiegel kan hij bovendien objecten waarnemen die tien tot honderd keer zwakker schijnen dan wat Hubble kon zien.

Daardoor zal Webb een glimp kunnen opvangen van sterren en melkwegstelsels die zich op een afstand van 13,6 miljard lichtjaar bevinden. Zo zal hij nagaan hoe de eerste sterren en melkwegstelsels zich in de honderden miljoenen jaren na de oerknal hebben gevormd. De telescoop zal daarnaast de vorming en ontwikkeling van sterrenstelsels in de loop der tijd vastleggen, van de eerste chaotische periode van de kosmos tot de relatief rustige sterrenstelsels die we vandaag de dag zien.

De JWST zal ook donkere materie en de beweging van verre sterrenstelsels onderzoeken. Dat kan helpen bij het beantwoorden van de vraag hoe snel het heelal uitdijt, en wat het heelal in de verre toekomst te wachten staat.

Een ander wetenschappelijk doel van JWST is om te begrijpen hoe sterren en planeten worden gevormd, zodat we ons zonnestelsel kunnen vergelijken met de ontelbare andere in het heelal.

Eerste sterren en sterrenstelsels

Het heelal bestaat ruim 13,7 miljard jaar. Dat weten we mede dankzij de Hubble. Ongeveer 380.000 jaar na de oerknal kon er voor het eerst licht ontsnappen. Dit ‘eerste licht’ is nu waarneembaar als de kosmische achtergrondstraling. Snel daarna werd het weer helemaal donker. Deze periode, die miljoenen jaren duurde en de 'dark ages' wordt genoemd, eindigde rond de tijd dat de eerste sterren vormden. Daardoor was er genoeg energie om het heelal weer op te laten lichten. "Dit proces noemen we reïonisatie," zei astronoom Karina Caputi van de Rijksuniversiteit Groningen.

"Webb stelt ons in staat om te onderzoeken hoe dit proces is verlopen en zelfs om talloze sterrenstelsels te detecteren die ontstonden voordat het reïonisatieproces was voltooid," vervolgde ze. Daarnaast gaat ze op zoek naar kleine, vroege sterrenstelsels. "We verwachten dat grote sterrenstelsels vormen uit deze kleinere. Maar we hebben deze kleine bouwstenen nog nooit waargenomen, omdat de huidige telescopen daar niet gevoelig genoeg voor zijn."

Tot slot zal JWST zich richten op exoplaneten, die rond andere sterren dan de zon draaien. Hij zal hun atmosfeer bekijken en zo op zoek gaan naar tekenen van buitenaards leven.

De JWST kan een glimp opvangen van de atmosferen van exoplaneten als deze voor hun moederster langs bewegen. "Een klein beetje licht van die ster filtert dan door de atmosfeer heen," vertelde astrofysicus Rens Waters, van de Radboud Universiteit. "Met deze kleine, maar meetbare hoeveelheid licht kunnen we achterhalen welke moleculen er aanwezig zijn in de atmosfeer en hoeveel er van elke stof aanwezig is." Deze metingen zijn nu al mogelijk met de Hubble-ruimtetelescoop, maar de JWST zal dit beter, preciezer en voor meer moleculen kunnen.

Daarnaast wil Waters met behulp van de nieuwe telescoop exo-meteoroloog worden. "We willen gaan kijken of exoplaneten ook wolken hebben en waar die dan uit bestaan. De JWST is zo gevoelig dat we bij bepaalde planeten kunnen kijken of er een verschil is in de bewolking ‘s ochtends en ‘s avonds."

Als alles goed gaat, zal de ruimtetelescoop ten minste vijfeneenhalf jaar aan metingen verrichten.

Bron: NewScientist

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht