ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Leven op Venus is dan toch onmogelijk

Leven, zoals wij op Aarde kennen, is onmogelijk op Venus omdat de atmosfeer te weinig waterdamp bevat.
door Tsenne Kikke - zaterdag 3 juli 2021 17:15

"In de wolken van Venus is geen actief leven mogelijk," zei microbioloog John Hallsworth, de belangrijkste coauteur van een studie die in het vakblad 'Nature Astronomy' verscheen, op een persconferentie. De dichtst tot ons staande planeet lijkt in vele opzichten op de onze, zoals haar grootte en massa. Maar ze verschilt door een infernale oppervlaktetemperatuur van 470 graden en een atmosfeer die voor 97 procent uit koolstofdioxide bestaat. Omstandigheden die weinig bevorderlijk zijn voor leven, dus.

Niettemin had de Britse astronome Jeane Greaves in september vorig jaar bekendgemaakt fosfine in het dichte wolkendek van Venus te hebben ontdekt. Op aarde is het gas afkomstig van menselijke of microbiologische activiteit. Greaves en haar collega’s zetten de wetenschappelijke gemeenschap met haar ontdekking dan ook in beroering. Maar specialisten hadden daarna zware kritiek op hun observaties en methode.

Te weinig water

Nu betwijfelt John Hallsworth van de Queen’s Universiteit in Belfast de mogelijkheid dat er in de helse condities van Venus überhaupt een organisme zou kunnen gedijen. De wetenschappers spitsten zich toe op de minimale hoeveelheid water die de meest resistente microben op aarde zouden nodig hebben om actief te blijven en zich verder te ontwikkelen. De hoeveelheid water in de wolken van Venus, die overeenkomt met een relatieve vochtigheid van 0,4 procent, is meer dan honderd keer te ontoereikend opdat zelfs de meest resistente micro-organismen zouden kunnen overleven, luidde de redenering.

Om de waterconcentratie te berekenen, gebruikten de wetenschappers bestaande metingen van zeven Amerikaanse en Sovjet sondes en één orbiter missie, die allemaal naar Venus gestuurd werden aan het einde van de jaren 1970 en in de beginjaren 1980.

De meest droogtetolerante microbe zou dus geen enkele levenskans in de wolken rond Venus hebben. Een micro-organisme dat het best bestand is tegen een zure omgeving heeft zo mogelijk nog minder kans, benadrukte Hallsworth. Als we ooit in contact komen met buitenaards leven, zal dat dus allicht niet van Venus komen.

Er zijn nog drie Venusmissies gepland voor ergens rond 2030 en men is er zeker van dat die de metingen die voor het onderzoek gebruikt werden, zullen bevestigen. Wel is er één missie die licht zou kunnen werpen op de vraag of er enkele miljarden jaren geleden leven op Venus zou hebben kunnen bestaan. Er zou dus misschien wel een tijd kunnen zijn geweest dat Venus op de aarde leek.

Het team analyseerde natuurlijk ook metingen van sondes die andere planeten bezochten, en ontdekte dat in de wolken van Jupiter mogelijk de juiste hoeveelheid wateractiviteit aanwezig is om leven te ondersteunen. Verdere studies zijn nodig om na te gaan of er diep in de wolken van Jupiter microbieel leven kan bestaan.

Wetenschappers rekenen nu op de optische, infrarode James Webb-ruimtetelescoop, die de Hubble-ruimtetelescoop moet vervangen en in de herfstperiode zal opstijgen om te onderzoeken of andere planeten leven kunnen herbergen door hun atmosfeer te bestuderen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht