ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Trillend magneetveld veroorzaakt de mysterieuze röntgenuitbarstingen van Jupiter

De massa van Jupiter is 2,5 keer zo groot als die van alle andere planeten van het zonnestelsel bij elkaar.
door Tsenne Kikke - woensdag 14 juli 2021 19:04

In de buurt van onze Aarde staat een planeet opvallend met zijn lichten te knipperen. Elke 27 minuten stuurt Jupiter uitbarstingen van röntgenstraling de ruimte in. Wat is hier aan de hand? Veertig jaar lang hield dit raadsel astronomen bezig. Nu is er eindelijk een antwoord: geladen deeltjes surfen over het magneetveld en zetten de lichten aan.

Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. Net als Saturnus is het een gasreus en beschikt dus niet over een vast oppervlak. De planeet heeft het sterkste magnetische veld van alle planeten in het zonnestelsel: het is ongeveer 14 maal sterker dan dat op Aarde. De kracht van het veld op Jupiter wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van metallische waterstof in de kern.

Waarschijnlijk heeft die metallische waterstof een temperatuur van enkele duizenden graden Celsius. Het inwendige van deze planeet is dus zeer heet; dit, in tegenstelling tot de ijskoude bovenlaag van zijn atmosfeer. Verder gaat men er vanuit dat de waterstof is vermengd met losse atomen helium, zuurstof, koolstof en stikstof (waarvan de laatste drie afkomstig zijn van uiteengevallen water-, methaan- en ammoniak-moleculen).

Bovendien stoot Jupiter dus regelmatig krachtige uitbarstingen van röntgenstraling uit, als onderdeel van zijn poollicht. Onderzoekers zijn er nu eindelijk achter hoe deze röntgenexplosies ontstaan.

‘Wat we hebben ontdekt, komt niet overeen met de ideeën die mensen hadden geopperd in de afgelopen vier decennia sinds de ontdekking van deze röntgenuitbarstingen’, zei astrofysicus William Dunn van 'University College London'.

Hij en zijn collega’s gebruikten meetgegevens van de Europse XMM-Newton-ruimtetelescoop die de röntgenstraling van Jupiter in de gaten houdt. Ook gebruikten ze gegevens van NASA’s Juno-sonde die de magnetische velden van de planeet meet. Met deze twee datasets konden ze het verschijnsel verklaren.

De astronomen ontdekten dat de röntgenstraling stipt elke 27 minuten ontstaat. Die timing komt precies overeen met die van trillingen in het magneetveld langs de planeet.

Gillende gitaren

‘Je kunt je het magneetveld van een planeet voorstellen als de snaren van een muziekinstrument. Het veld kan trillen, net als de snaren van een elektrische gitaar’, zei Dunn. De trillingen gedragen zich als golven in het magnetisch veld. Geladen deeltjes worden meegevoerd door die golven en slaan neer op Jupiter's atmosfeer. Dat veroorzaakt de röntgenuitbarstingen.

‘De planeet slaat een krachtig akkoord aan, en de trilling van het magnetisch veld voert de deeltjes naar de polen van de planeet’, zei hij.

Exotische objecten

Het is belangrijk om dit fenomeen te begrijpen, omdat dezelfde soort magneetveldtrillingen misschien een rol spelen bij processen in het heelal die gepaard gaan met ultrahoge energieën.

‘We gebruiken meestal röntgenstraling om exotische, hoogenergetische objecten te bestuderen, zoals zwarte gaten, neutronensterren, en het gas dat tussen melkwegstelsels stroomt. Dingen die zich op het randje van de menselijke verbeelding bevinden’, zei Dunn. ‘De enige manier waarop we echt kunnen begrijpen hoe die objecten röntgenstraling produceren, is door naar meer nabije dingen te kijken die dat ook doen, zoals in dit geval: Jupiter.’

Bronnen: Wikipedia & New Scientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht