ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Welke betekenis geef jij momenteel aan jouw leven?…

Het Werk bestaat uit het vernietigen van de denkbeeldige betekenis en te vervangen door echte betekenis.
door Tsenne Kikke - maandag 15 augustus 2022 16:45

Hoewel zeer veel mensen het zich niet noodzakelijk realiseren, leven zij van 'betekenis' - en, wanneer dingen zinloos worden, voelen zij zich hopeloos en nutteloos. Het leven geeft bepaalde betekenissen, anders zou iedereen niet kunnen leven - of, het gevoel hebben dat zelfmoord beter was.

Maar de betekenissen die het leven geeft, zijn niet blijvend. Misschien heb jij dat reeds opgemerkt. De verbeeldingswereld, eigen aan de slaap, versterkt 'betekenis', maar de werkelijkheid heeft de neiging haar uit te putten.

Er is natuurlijk geen overeenkomst tussen verbeelding en werkelijkheid. Het een kan nooit overgaan in het ander, omdat het totaal verschillende dingen zijn. Het duurt lang voordat mensen dit inzien - namelijk: dat de verbeelding nooit vervuld kan worden in de werkelijkheid. Verbeelding bevindt zich op één vlak, werkelijkheid op een ander. Toch halen de meeste mensen heel veel betekenis uitsluitend uit die verbeelding. Verbeelding voedt betekenis. Daarom kijken mensen graag naar films, bijvoorbeeld. Voor de meeste mensen daarbuiten is de verbeelding een bron van datgene wat 'betekenis' wordt genoemd. Maar de betekenis, die door de werking van de verbeelding wordt gevormd, komt nooit overeen met de werkelijkheid. Anderzijds heeft de werkelijkheid zélf haar eigen betekenis, losstaande van de verbeelding.

Bijvoorbeeld, een goed etentje is 'werkelijkheid' en geen verbeelding. Het heeft een eigen betekenis. Als je probeert een onderscheid te maken tussen zin of betekenis ontleend aan de verbeelding - en, zin of betekenis ontleend aan het leven - dat wil zeggen: aan de werkelijkheid, in de gewone zin van het woord - zal je het grote verschil beginnen in te zien tussen deze twee bronnen van betekenis.

De kunst betaat er uit dat een mens zou moeten proberen zichzelf van de verbeeldingswereld los te maken teneinde zijn eigen werkelijkheid te zien. Dit is een lange taak, moeilijk en pijnlijk. Je denkt misschien dat je charmant bent, maar merkt niet dat je meestal nogal onbeleefd bent en altijd lui. En, net zo moet je proberen anderen te zien zonder jouw verbeelding. En ook dit is erg moeilijk. Het is de verbeelding die iedereen in alle richtingen verblindt. Het verblindt de hele mensheid.

Nog iets...

Hoeveel maal vermeldde ik niet dat Ware Religie niet voor gewone mensen is weggelegd? Ten eerste, begrijpen ze er geen jota van - met als gevolg, dat ze het nooit in de praktijk zouden kunnen uitvoeren. En ten tweede zegt het Schrift, dat: "Tenzij een mens op een nieuwe manier denkt, hij het Koninkrijk der Hemelen niet kan winnen en dan ook niet binnengaan." Op welke manier denken?... Door, bijvoorbeeld, een nieuwe taal aan te leren, raadde Gurdjieff ons aan.

Matteüs Hfst. 18, 1-3: In diezelfde tijd richtten de leerlingen tot Jezus de vraag: “Wie is nu wel de grootste in het Rijk der hemelen?”  Hij riep een klein kind, zette het in hun midden en zei: “Voorwaar, Ik zeg u: als gij niet opnieuw wordt als de kleine kinderen, zult gij het Rijk der Hemelen zeker niet binnengaan."

- Enig idee hoe je deze woorden op jezelf zou kunnen toepassen?... En ja, in de meeste gevallen is die éne véél belangrijker dan de honderden anderen. En enkel jij, beste eclecticus, bent er één van!...

Matteüs Hfst. 18, 12-14: Wat dunkt u? Wanneer een man honderd schapen heeft en een daarvan verdwaalt, zal hij dan niet de negenennegentig in de bergen alleen laten om op zoek te gaan naar het verdwaalde? En gelukt het hem dat te vinden, voorwaar Ik zeg u, dan zal hij over dat ene meer verheugd zijn dan over de negenennegentig die niet verdwaald waren. Zo ook wil uw hemelse Vader niet dat één van deze kleinen verloren gaat."

Nu kan ik er nog veel meer over 'betekenis' publiceren, heel goed wetende dat lezers er toch niets aan zullen hebben, en er hun eigen leven ook niet mee zullen kunnen verrijken. Maar, lees er meer over in een tekst, die in de rubriek 'Eclecticus' werd geplaatst, getiteld: 'Commentary on meaning', beginnende met de woorden...

"We can all get so tired of one another that we have no meaning for one another. A man and a woman can get so tired of each other that they have no meaning for one another. One can get so tired of a subject that it has no longer any meaning for one. A person can do his daily work dutifully for years until it has no longer any meaning for him. A man may search for new adventures until they have no meaning for him and he does not know what he is doing, and so on.

Let us ask ourselves about the meaning of meaning and the source of meaning. Let us consider, first of all, whether meaning is important or not. If we decide after reflection that meaning is important, then let us ask ourselves what we want."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht