ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Leef jij onder de Wet van Toeval? Die van het Lot? Of, onder de Wet van de Innerlijke Wil?

Ken je het verschil wel tussen Toeval, Lot en Wil?
door Tsenne Kikke - donderdag 19 mei 2022 21:04

Toeval? Lot? Wil?

Eerder schreef ik al dat Astrologie enkel en alleen betrekking heeft op de essentie van de mens, niet op de diverse persoonlijkheden, noch op de 1001 elkaar afwisselende ikjes. Maar, omdat geen mens met zijn essentie in contact staat, en daardoor eveneens nooit aan Zelfkennis doet, zijnde: het leren kennen van het ware, innerlijke Zelf, is elk woord dat ik er nu nog over zou kunnen schrijven totaal overbodig. Weinig lezers hebben er iets aan, en al de anderen vangen nooit iets met de aangereikte kennis aan, tenzij in hun gedachten- of verbeeldingswereld, nooit in de dagdagelijkse praktijk. Zelfs toen Gurdjieff indertijd de opmerking maakte 'dat geen mens kan doen', begreep niemand daar iets van. Vandaag de dag wel?... Natuurlijk niet! Toch zou elke mens van zichzelf kunnen zeggen dat hij kan 'doen'... - ... totdat die ene op elke honderdduizend het eens uitprobeert. Zoals 'bewust' ontbijten, weet je nog?

Het is dan ook vanwege het feit dat geen mens met zijn essentie in verbinding staat dat er over Lot en Wil geen sprake kan zijn. Met andere woorden: voor hem blijft enkel en alleen Toeval over.

Anders gezegd: de mens leeft onder de Wet van Toeval. Dat beweerde George Ivanovitch Gurdjieff althans meer dan 100 jaar geleden. Maar, indien jij denkt het beter te weten, beste lezer, hoef je er natuurlijk geen woord van aan te nemen.

Anderzijds betekent het niet (schreef ik al eerder) dat - juist omdat we onder de Wet van Toeval leven - we niet kunnen ingrijpen.

Stel, dat je heel toevallig tegen een sokkel aanloopt waarop een peperdure antieke Chinese vaas uitgestald staat, die dan door jouw abrupte tussenkomst plots de lucht invliegt...

Indien je op een apatische manier blijft toezien, zal je vrij vlug merken dat die vaas - vanwege de Wet van de Zwaartekracht - op de grond zal vallen en in tientallen stukjes uiteen zal spatten, tenzij je haar tijdig in de vlucht met beide handen opvangt en je ze daardoor van een onvermijdelijke versplintering redt.

Dus, nogmaals: het is niet omdat we onder de Wet van Toeval leven dat we niet kunnen ingrijpen. Eén voorbeeldje uit de miljarden andere...

Zonet las ik dat door het noodweer een gedeelte van de muur rond het kerkhof aan de Rooseveltlaan in Erpe instortte. Vanwege de hevige wind kwam een 55-jarige vrouw, die onder het afdak wilde schuilen, onder het puin terecht en daarna overgebracht naar het ziekenhuis.

Ter herhaling: het is niet omdat we onder de Wet van Toeval leven dat we niet kunnen ingrijpen. Met andere woorden: zeer veel dingen die ons overkomen - waaronder, bijvoorbeeld: ziekte, een opgebroken relatie, of zelfs een slecht onderhouden muur - kunnen door de mens worden voorkomen door tijdig in te grijpen.

Eigenlijk leven we in een knotsgekke wereld, met hier en daar - om het op z'n zachtst uit te drukken - enkele miljarden knotsgekke mensen.

Het doet me een beetje denken aan het Toppunt van Krankzinnigheid, zijnde: dag in dag uit hetzelfde doen en 's avonds gaan slapen in de hoop dat morgen alles veranderd is, zijnde: een beter inkomen, een mooier huis, een knappere en veel betere partner, miljoenen op de bankrekening, een muur die wel niet zal instorten, en zo meer.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht