ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: over Gurdjieff, Eclecticus en het thema 'Ontwaken'

Een uitnodiging om Eclecticus te vervoegen…
door Tsenne Kikke - zaterdag 2 april 2022 3:14

Zelfstudie en zelfobservatie kunnen echte verandering brengen. En, waarom is het streven naar de samenstelling van een doelgroep zo belangrijk?...

Mensen, die de wegen van de fakir, monnik of yogi bewandelen, hebben meer kans om hun einddoel te bereiken als ze naar een Oosters land trekken - of, zich naar een tempel of klooster begeven. Zij, die de Vierde Weg verkiezen, hoeven nergens heen te gaan en dan ook niets achter te laten. Maar, zoals reeds eerder in de blog 'Dossier Zelfkennis: laten we iets verduidelijken…', is op die Vierde Weg eveneens 'Ontwaken' het uiteindelijke doel.

Gurdjieff: "Er zijn duizend dingen die een mens ervan weerhouden te ontwaken, en die hem in de macht van zijn dromen houden. Werkelijke verandering, in de zin van ontwaken tot een nieuw bewustzijn, is het grote doel van dit werk, maar de kortste en vooral de veiligste weg naar dit doel is de schijnbare omweg via zelfobservatie.

Zelfstudie en zelfobservatie, mits juist uitgevoerd, brengen de mens tot het besef dat er iets mis is met zijn lichaam, zijnde: zijn voertuig, zijn machine, én met zijn functies in hun gewone staat.

Zelfobservatie zelf brengt bepaalde veranderingen teweeg in zijn innerlijke processen. Hij begint te begrijpen dat zelfobservatie een instrument is voor zelfverandering, een middel om te ontwaken.

Door zichzelf te observeren, werpt hij als het ware een lichtstraal op zijn innerlijke processen die tot nu toe in volledige duisternis hebben gewerkt. En, onder de invloed van dit licht beginnen de processen zelf te veranderen."

'Het Mystieke Pad' - Groepswerk
 
Gurdjieff: "Een 'groep' is het begin van alles... Je beseft jouw eigen situatie niet. Je zit in de gevangenis. Het enige wat je kunt wensen, als je een verstandig mens bent, is te ontsnappen. Maar hoe te ontsnappen? Het is nodig om onder een muur door te gaan. Eén mens kan niets doen. Maar, stel dat er tien of twintig personen zijn. Als ze om de beurt werken - en, als de een de ander dekt, kunnen ze de tunnel voltooien en ontsnappen."

"Het eerste doel van iemand, die in een groep begint te werken, moet zelfstudie zijn. Het werk van zelfstudie kan alleen doorgaan in goed georganiseerde groepen. Eén mens alleen kan zichzelf niet zien. Maar, wanneer een bepaald aantal mensen zich voor dit doel verenigen, zullen zij elkaar zelfs onwillekeurig helpen. Het is een gemeenschappelijk kenmerk van de menselijke natuur dat een mens de fouten van anderen gemakkelijker ziet dan die van zichzelf. Tegelijkertijd leert hij op het pad van zelfstudie dat hij zelf alle fouten bezit die hij bij anderen vindt. Zo dienen andere leden van de groep hem als spiegels waarin hij zichzelf ziet."

Vraagje...

Beste lezer, gelijkaardige teksten verschenen al meer dan duizendmaal op deze Spiritualia website. Heb jij daar iets aan?... Waarom wel?... Waarom niet?... Stuur jouw antwoord via 'Berichten' helemaal bovenaan. Alvast bedankt!

Nog iets belangrijks...

Indien je graag helemaal op jezelf aan jeZelf zou willen werken dan is Eclecticus écht iets voor jou! Eclecticus bestaat momenteel al uit een 500-tal artikelen met in totaal een 4.600-tal bladzijden lees- en Innerlijk Werkgenot! Bovendien vind je er eveneens alle 'betalende artikelen' op die via Spiritualia verkrijgbaar zijn! Je kunt via jouw Spiritualia account inloggen en meer info over Eclecticus vind je op deze website, waaronder de blog: 'Investeer in jeZelf: word een Eclecticus!'.

Tot binnenkort!?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht