ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Venusvliegenvangers wekken magneetvelden op

Hoe de magneetvelden van de venusvliegenvanger worden gemeten…
door Tsenne Kikke - woensdag 17 februari 2021 19:28

Over magneetvelden: niet te verwarren met denkbeeldige auravelden

De venusvliegenvanger grijpt zijn prooien door zijn bladeren dicht te vouwen. Dit proces wordt in gang gezet door elektrische signaaltjes in de plant. Met een extreem gevoelige detector hebben onderzoekers nu aangetoond dat dit elektrische stroompje een piepklein, maar meetbaar, magnetisch veld opwekt.

‘Het is al langer bekend dat mensen en andere dieren magnetische velden produceren’, beweerde Anne Fabricant van de Johannes Gutenberg-universiteit in het Duitse Mainz. Elektrische stromen wekken namelijk een magnetisch veld op. De elektrische stroompjes in onze hersenen zorgen daardoor voor een magneetveldje dat buiten de schedel meetbaar is. Dit is te meten met een MRI- of MEG-scanner, die de hersenactiviteit in kaart kan brengen.

Het voordeel van deze magneetvelden is dat ze gebruikt kunnen worden als niet-invasieve methode om elektrische activiteit te meten. Dit is bijvoorbeeld handig bij hersenonderzoek en voor het stellen van diagnoses bij neurologische aandoeningen.

Elektrische signalen in venusvliegenvanger

Ook planten produceren elektrische signalen, bijvoorbeeld: in reactie op een beschadiging. ‘Die stroompjes in planten zijn meestal zwakker en trager dan die bij mensen en dieren’, zei Fabricant. ‘Daarom zijn de resulterende magneetvelden lastiger te detecteren.’

Door de vleesetende venusvliegenvanger loopt een elektrisch stroompje als hij een prooi vangt. Dat gaat als volgt: wanneer de haartjes aan de rand van het blad aangeraakt worden - bijvoorbeeld, door een landende vlieg - gaat er een elektrisch stroompje door de plant lopen. Bij twee opeenvolgende elektrische signalen vouwen de bladeren dicht. De aanwezige vlieg zit dan in de val gevangen en wordt verteerd door de plantensappen.

Behalve door aanraking kunnen de elektrische signalen ook geactiveerd worden door temperatuurverschillen - of, bijvoorbeeld zout water (osmotische energie). Tijdens hun onderzoek gebruikten de onderzoekers hitte om de venusvliegenvanger te activeren. Hierdoor werden de metingen niet verstoord door de beweging die gepaard gaat met een aanraking.

Mini magneetveld meten

Om de magneetvelden van venusvliegenvangers te meten, gebruikten de onderzoekers een atomaire magnetometer. Zo’n detector bestaat uit een glazen buisje gevuld met rubidiumatomen. Deze atomen reageren op kleine veranderingen in het plaatselijke magnetische veld. ‘Die reactie van de atomen wordt gemeten met een laser’, vertelde Fabricant. ‘Hieruit leiden we vervolgens de waarde van het magneetveld af.’ De plant bleek een magneetveld van 0,5 picotesla op te wekken; miljoenen keren zwakker dan het magneetveld van de aarde.

Tot nu toe is slechts bij twee andere planten een magneetveld gemeten; bij een alg en bij een bonenplant. Deze metingen zijn gedaan met een zogeheten superconducting quantum interference device of SQUID. Dat is een groot, onhandig meetinstrument dat moet worden gekoeld tot enkele graden boven het absolute nulpunt. De atomaire magnetometers die de onderzoekers gebruiken, hebben geen grote, complexe koelsystemen nodig. Daardoor zijn ze handzamer en kunnen ze gemakkelijker buiten het lab worden ingezet.

Uiteindelijk willen de onderzoekers kijken of het mogelijk is om magnetische velden te meten bij landbouwgewassen. Fabricant: ‘We denken dat de magnetometer veelbelovend is als niet-invasieve techniek om, bijvoorbeeld, zieke planten op te sporen.’

Bron: NewScientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht