ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tot 100 keer meer plasticdeeltjes in flessenwater dan eerst gedacht

Wat doet jouw lichaam met honderdduizenden minuscule deeltjes plastic?
door Tsenne Kikke - zondag 14 januari 2024 18:35

Plastic is vandaag overal – in de lucht, voeding, kleding, tapijten, meubels, et cetera – en breekt zo goed als niet af. Dat kleine deeltjes plastic overal opduiken, is al langer bekend. Deze microplastics zijn ontdekt in wolken, in de diepste krochten van de oceaan en zelfs in longweefsel, bloed, en placenta's. We krijgen ze binnen als we eten, als we drinken en terwijl we ademen. Dat ze ook in flesjes bronwater zitten, bleek al eerder: enkele honderden deeltjes microplastics per flesje, was toen de schatting.

Maar uit een opmerkelijke nieuwe studie blijkt nu dat in gebotteld water van drie Amerikaanse merken nog veel meer microplastics zitten dan eerder gedacht, 100 keer meer zelfs. Het gaat dan vooral om kleinere nanoplastics, die maar even groot zijn als een menselijke rode bloedcel.  

Zo ontdekten wetenschappers gemiddeld maar liefst 240.000 plastic fragmenten in een plastic waterfles van 1 liter. Bij 90 procent van die fragmenten ging het om nanoplastics, bij de overige 10 procent om microplastics. Anders gezegd: per flesje water krijg je honderdduizenden minuscule deeltjes plastic binnen. Ook werd er bijvoorbeeld plexiglas in het water aangetroffen.

Microplastics zijn minder dan 5.000 micrometer groot, terwijl nanoplastics kleiner zijn dan één micrometer, maar wel het schadelijkst, omdat ze kunnen infiltreren in de bloedbaan en zelfs in de hersenen en het hart. Uit eerder onderzoek blijkt dat ze een schadelijk effect hebben op de voortplanting, al is de omvang van hun impact op ecosystemen en de menselijke gezondheid nog onduidelijk.

In dat nieuwe onderzoek gebruikten de onderzoekers een nieuwe laseranalysetechniek. Hoewel ze maar drie verschillende Amerikaanse watermerken hebben getest en ze de namen van de merken liever niet wensten vrij te geven, stelden de onderzoekers dat alle flessen water nanoplastics bevatten. De meest voorkomende plastics die werden teruggevonden in het flessenwater waren nylon en polyethyleentereftalaat (PET). Daarbij is nylon afkomstig van de plastic filters die worden gebruikt om water te zuiveren, terwijl PET afkomstig is van de plastic fles zelf. De PET-deeltjes komen immers vrij door onder meer hitte en uv-straling.

Hoewel deze nieuwe studie aantoont dat er een pak meer plasticdeeltjes zitten in flessenwater dan eerder gedacht, werd er geen onderzoek gedaan naar kraantjeswater. Het is voorlopig dus nog te vroeg om te beweren of kraantjeswater al dan niet gezonder is, al zijn de onderzoekers van de studie van plan om dit verder te onderzoeken in een nieuwe studie. Afwachten dus...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht