ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tom Van Grieken: "Pleiten voor geweld op basis van huidskleur: het is wel wat, hé!"

Tom Van Grieken: "Racistische uitspraken kunnen niet door de beugel."
door Tsenne Kikke - vrijdag 17 november 2023 17:18

Als de wijn is in de man, dan is de wijsheid in de kan...

Het Nieuwsblad gaf een ontluisterend beeld mee van de feiten die zich afspeelden begin september in Sint-Niklaas. Rousseau zocht toen in dronken toestand ruzie met de politie. Agenten werden daarbij beledigd, maar het was niet de enige groep van mensen die het moesten ontgelden. Ook Roma 'en andere zigeuners' bejegende hij bijzonder negatief, en riep zelfs expliciet op tot geweld tegen die bevolkingsgroep – volgens Rousseau: “bruin mannen” en "bruin gespuis".

“Die Roma of andere zigeuners staan hier elke fucking dag met hun matras of frietketel aan de glasbol [glascontainer]”, zo zei hij volgens Het Nieuwsblad. “Echt waar, die Roma, gewoon op slaan. Daar kunde geen fucking kloten mee doen hé, met die gasten.”

Vervolgens moest een man met hanenkam, die aan het café aanwezig was, het ontgelden. “Het is geen zicht. Gebruik jullie matrak om die lelijke dikzak op zijn bakkes te slaan.”

Rond 06:00 uur probeerden vrienden en een vriendin Rousseau aan te sporen om naar huis te gaan en liep het gesprek op een einde, maar niet voordat Rousseau diezelfde vriendin bij de agenten in kwestie in weinig flatterende bewoordingen seksueel aanprijste, met de platvloerse woorden: "“Als je wil ... worden, moet je bij haar zijn.”

Het Nieuwsblad bracht dus woensdag meer details naar buiten over het Rousseau-incident. Rousseau liet zich racistisch uit, moedigde agenten aan geweld te gebruiken tegen mensen met een andere huidskleur en deed vrouwonvriendelijk en denigrerend uitspraken over andere aanwezigen. Hijzelf noemde het 'zattemansklap'. Het parket stuurde hem daarvoor naar de kazerne Dossin en wil dat hij een jaar lang therapie volgt. Dat komt erop neer dat er volgens het parket wel degelijk sprake was van racisme, maar ook dat Rousseau de kans werd gegeven een proces te vermijden waardoor zijn strafblad ongeschonden blijft...

Ondertussen is het misschien voor veel socialisten moeilijk te slikken dat hun voorzitter zo gortig is geweest.  Maar, bij Vooruit zwijgt iedereen, ook al zien veel partijleden dat er een probleem is met Rousseau. Als ze nu hun voorzitter afserveren, is er mogelijk geen partij meer. Louis Tobback zette Rousseau enkele weken geleden al uit de wind door erop te wijzen dat 'iedereen een beetje racistisch' is. Bij de Franstalige zusterpartij PS reageerden ze wel. Kamerfractieleider Ahmed Laaouej noemde de uitspraken afschuwelijk en eiste bijkomende excuses van Rousseau.

Volgens Rousseau is de inzet van de verkiezingen van 2024 een keuze tussen Vooruit en het Vlaams Belang. Politicoloog Carl Devos merkte echter op dat de racistische uitspraken de geloofwaardigheid van Vooruit in die strijd ondermijnen. "Als iemand van een andere partij deze woorden zou uitspreken, zouden ze bij Vooruit terecht het kot afbreken," schreef hij op X.

In wezen is er geen alternatief voor Conner Rousseau en dus zwijgen de socialisten over de racistische praat van hun voorzitter. Al is de partij nu wel alle geloofwaardigheid kwijt in de strijd tegen het Vlaams Belang.

"Er is vorige keer geprobeerd zijn uitspraken te relativeren. Nu blijken ze nog erger. Ze zijn racistisch, vrouwonvriendelijk en gewelddadig. Dat komt hard binnen. Ik hoop dat Conner Rousseau daarin alleen staat in zijn partij," zei de covoorzitter van Groen Nadi Naji bij 'Villa Politica' donderdag.

Rousseau verontschuldigde zich, nadat hij was verhoord en het proces-verbaal had ingezien. Hij zei te zijn geschrokken van zichzelf. In het partijbureau van Vooruit gaf hij aan dat hij dingen had gezegd die hij beter niet had gezegd.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gaf in 'Villa Politica' eveneens commentaar op de uitspraken van de Vooruit-voorzitter. "Racistische uitspraken kunnen niet door de beugel. Pleiten voor geweld op basis van huidskleur is meer dan een brug te ver. Conner Rousseau heeft ook een vriendin seksueel aangeprezen en deed aan fatshaming. Het is wel wat, hé'"

"Anderzijds," zo zei Van Grieken, “is dit een kwestie van twee maten en gewichten”, want “waarom moet Dries Van Langenhove naar de rechtbank en waarom mag meneer Rousseau de dans ontspringen [met een kazernebezoek en wat therapie]? Als een socialist oproept tot geweld op basis van huidskleur, dan kan hij het afkopen en wordt alles met de mantel der liefde toegedekt”. Volgens Van Grieken is er dan ook sprake van 'klassenjustitie'.

Naberichten:

Abderrahim Lahlali, de advocaat van de Brusselse Roma-vzw Kham die een strafklacht tegen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau had ingediend, heeft nu ook een verzoekschrift ingediend voor inzage van het volledige dossier rond zijn mogelijke racistische uitspraken. “Ik heb vandaag een verzoekschrift aan het parket ingediend om het volledige dossier in te zien. Er lijken elke dag nieuwe elementen op te duiken en mijn cliënt wil duidelijkheid. We willen ook de bodycambeelden bekijken en de zwaarwichtigheid van de uitspraken weten, om in te schatten of een herstelbemiddeling haalbaar is. Als we niet tot een overeenkomst kunnen komen, dan zal het dossier opnieuw op het bureau van het parket belanden, met eventueel toch een vervolging voor de correctionele rechtbank”

De krant meldde dat het die letterlijke woorden vernam uit goede bron, maar verduidelijkt niet welke uitspraken door de bodycam geregistreerd werden. Rousseau stelde eerder al dat de weergave van de bodycam niet zou overeenstemmen met de informatie in het proces-verbaal, en dat dat pv pas elf dagen na de feiten werd opgesteld. Gevraagd of hij “bruin gespuis” zou gezegd hebben, verklaarde Rousseau op zijn persconferentie op 5 oktober “op de beelden blijkt van niet, de agenten beweren van wel”. Belga kon het proces-verbaal niet inkijken en heeft de bodycambeelden niet bekeken.

“Mijn appartementsblok is racistisch en ik snap ze wel. We moeten eerlijk zijn: het zijn altijd die bruin mannen (..) Van mij moogt ge die veel harder aanpakken. Ge moet veel meer uw matrak gebruiken. Ik kan dat bruin gespuis niet allemaal buitenzetten”, zou Rousseau hebben gezegd.

Omstreeks 17u30 houdt Vooruit vandaag een extra partijbureau...

Aangezien Rousseau zelf het partijorgaan samenroept, zijn er volgens chef Politiek Hannes Heynderickx twee mogelijke scenario's. "Ofwel biedt Rousseau vandaag zijn ontslag aan. Eerder al waren er geruchten binnen de partij dat een kopstuk als Freya Van den Bossche zou kunnen overnemen mocht het ooit fout lopen met de Vooruitvoorzitter. Een ander scenario is dat Rousseau zijn excuses nogmaals aanbiedt en door het stof gaat. Ditmaal zonder de letterlijke uitspraken te vergoelijken. Zo kan hij de rangen proberen sluiten, in een poging een streep te trekken onder het incident. Welk scenario het ook wordt, in beide gevallen komt Rousseau er niet ongeschonden uit.

19u10 - Rousseau kondigde zijn ontslag aan.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht