ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Vlaming kan kiezen: het confederalisme of verarming

Maar de Vlamingen zijn de zotten…
door Tsenne Kikke - zondag 15 januari 2023 7:05

De Vlaming heeft bij de verkiezingen in 2024 de keuze tussen het confederalisme of verarming. Dat verklaarde N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Met enkele welgemikte sneren richting de federale regering benadrukte hij dat ‘verder aanmodderen’ binnen de huidige structuren geen zin meer heeft. Hij waarschuwde ook dat een stem voor de extremen de kortste weg is naar Vivaldi II.

De Vlaams-nationalisten verzamelden zaterdagavond met 4.000 à 5.000 leden in de Mechelse Nekkerhal. In zijn traditionele toespraak stak De Wever de loftrompet van zijn partijgenoten in de Vlaamse regering. "Zij geven niet toe aan populaire eisen om meer geld uit te delen," zei hij. “Vlaanderen zal bij ongewijzigd beleid opnieuw naar een begrotingsevenwicht gaan. Vlaanderen kan daarmee naast Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen gaan staan.”

Dat staat in schril contrast met de Vivaldi-regering; een federale regering, waarin de invloed van Franstalig links nooit eerder zo groot was, luidde het. “Geen hervormingen en een fake begroting met het grootste tekort van de hele EU. België kan zelfs niet meer naast de Zuid-Europese landen staan. Après De Croo, le déluge”, aldus De Wever. “Dat nooit met ons. Wij doen niet aan politiek louter om onze topmensen een mooie carrière te laten maken.”

De Vlamingen zijn de zotten...

Daarmee was meteen de toon gezet voor de rest van de toespraak. “We zijn budgettair de rode lantaarn van Europa, terwijl we de hoogste belastingdruk op arbeid ter wereld betalen. Het zijn zotten die werken, en die zotten zijn de Vlamingen.” Ook op andere domeinen kan Vivaldi volgens De Wever geen enkel fraai resultaat voorleggen. Of het nu gaat over de strijd tegen de georganiseerde misdaad, het energiebeleid of migratie, nergens kan de federale regering succes boeken, aldus De Wever.

Meteen was het voor De Wever cruciaal dat de Vlaamse kiezer in 2024 het status quo doorbreekt. “Niet door een nutteloze stem te geven aan de extremen, dat is de kortste weg naar Vivaldi II en het einde van de Vlaamse welvaart.”

Hij profileerde zijn partij daar tegenover als één “die standvastig haar principes verdedigt, een partij die niet zal buigen in ruil voor een miserabel premierschap, een partij die staat voor het enige werkbare model om onze Vlaamse welvaart veilig te stellen.” Daarbij herhaalde hij zijn pleidooi voor het confederalisme, waarbij de bevoegdheden bij de deelstaten terechtkomen en ze samen afspreken wat nog op het federale niveau gebeurt.

Hij verwees in zijn toespraak ook naar de heisa rond 'Het verhaal van Vlaanderen'. Dat tv-programma van Tom Waes blikt terug op de Vlaamse geschiedenis, maar kreeg al voor de eerste aflevering kritiek, omdat het kon rekenen op verschillende subsidies vanuit Vlaanderen. Meteen werd geopperd dat het daardoor de instrumentalisering van die geschiedenis in de hand zou helpen.

“Laat het duidelijk zijn: wij geloven wel nog in het belang van een echte en een hechte gemeenschap. Een warm Vlaams nest waarin we opgevoed worden volgens gedeelde normen en waarden en waarin we allemaal samen meeschrijven aan het verhaal van Vlaanderen”, stelde De Wever.

Hij laakte dat dit verhaal volgens de linkerzijde niet mag bestaan. “En als het al bestaat, dan is het een gitzwart verhaal waarvoor we ons zouden moeten schamen. Als er een Europees kampioenschap zelfafbraak zou bestaan: de Vlaamse linkerzijde won het met de vingers in de neus. Ze gunnen ons geen verleden en ze willen Vlaanderen op die manier de toekomst ontzeggen”, aldus nog De Wever.

Boerenprotest

Terwijl de N-VA-leden hun nieuwjaarsfeest vierden, vond aan de ingang een protestactie plaats van landbouwers. De boeren waren met colonnes tractoren - naar verluidt zowat 150 tractoren - naar het evenement afgezakt om actie te voeren tegen het stikstofakkoord. Kop van Jut was minister van Omgeving Zuhal Demir.

“Hier vindt binnen een N-VA-feestje plaats, maar voor ons landbouwers en de rest van de bevolking is er geen reden om te feesten”, stelde Gunter Klaasen uit het Turnhouts Vennengebied. “Zij zorgen er voor dat de voedselzekerheid in het gedrang komt en de toekomst van de landbouw heel onzeker wordt. Volgens de huidige Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS) zal quasi niets hervergund raken.”

Voor Klaasen is Vlaams minister Demir (N-VA) de verantwoordelijke voor het PAS. Dat moet de stikstof in Vlaanderen terugdringen, maar dreigt zware gevolgen te hebben voor de landbouwsector. Tijdens zijn toespraak had Bart De Wever net de aanpak van Demir geprezen. “Dankzij het stikstofakkoord kunnen we een totaal vergunningsdrama zoals in Nederland vermijden. Het is aan ons om dit ook aan de Vlaamse boeren uit te leggen en hen garanties te bieden voor de toekomst. Want aan leugens hebben ze niets”, luidde het.

Bron: De Morgen

Bart De Wever dd. 11/12/2022: "Het geld is op, tijd voor confederalisme".

Bart De Wever blijft dus zijn confederalistische droom najagen... Hopelijk blijft het daar bij. Ik bedoel: bij een droom. Maar, indien je goed achter de woorden hebt geluisterd, reikte hij de hand naar Vlaams Belang...

Als ik me niet vergis, behaalde deze twee partijen bij de vorige Belgische federale verkiezingen tezamen 43 zetels. Voeg daar nog eens de PVDA bij met 12 zetels, en we komen reeds aan 55 zetels. Anderzijds is er, alvorens er van een confederaal België sprake kan zijn, een tweedederdemeerderheid nodig: een iets, dat eerder bij die droom past. Waar tenslotte gaan ze die extra 45 zetels vinden?

Stel, dat de drie partijen in 2024 veel meer stemmen halen en er, bijvoorbeeld, Vooruit, de partij van Conner Rousseau kunnen bij betrekken... Oeps!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht