ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over mensen die zichzelf in het geheel niet kennen

Peter C. aangehouden op verdenking van 'poging tot terroristische moord' tijdens Miss België.
door Tsenne Kikke - zondag 12 februari 2023 19:08

Beste eclecticus,

"Wie kent zichzelf wel?", zouden we onszelf kunnen afvragen - wetende, dat de vraag het antwoord bevat. Enerzijds is de mens - psychologisch gezien - een eenvoudig wezen, maar anderzijds zit hij - indien men niets van Zelfkennis afweet - heel complex in elkaar. Eigenlijk is de mens zijn brein, waarvan het lichaam het verlengde is, schreef ik reeds eerder - en, beste eclecticus, laten we even geen rekening houden met de andere, zogenaamde 'breinen'.

In deze blog wil ik tevens benadrukken dat het beroep van advocaat zowel een positief als een duivels karakter inhoudt; dit laatste vooral indien men de leugens van de daders wenst te verdedigen.

Toegegeven: de 'ik' die zegt dat hij onschuldig is, liegt niet, gewoonweg omdat een andere 'ik' in hemzelf de daad had uitgevoerd. Dat heb je met mensen die met honderden diverse ikjes opgeschept zijn, waarvan de ene ik al de anderen niet kent... Om die reden kan men geen psychologie op mensen toepassen, eerder 'mechanica', beweerde Gurdjieff indertijd.

Bovendien is het een feit, schreef ik ook al, dat als een mens liegt hij in dat moment niet anders kon dan liegen - en, indien hij de waarheid spreekt, kon hijzelf er zich in dat eigenlijke ogenblik ook niet tegen verzetten. Zo mechanisch zit de 'mensmachine' in elkaar. En, natuurlijk zijn er daarenboven nog menselijk uitziende wezens wiens stoppen kunnen doorslagen...

Zo las ik zonet dat de politie zaterdag omstreeks 17.30 uur in De Panne - in verband met het voorbedachte plan om een aanslag in het Proximus Theater te plegen tijdens de verkiezing van Miss België - een zekere Peter C. heeft aangehouden. De 46-jarige man (13/11/1976) uit Lommel was in het bezit van een handvuurwapen en in zijn gehuurde Tesla werden nog een wapen plus een kogelwerende vest aangetroffen. “Uit het onderzoek is gebleken dat hij waarschijnlijk een aanslag wou plegen tijdens de verkiezing van Miss België die even later in Plopsaland zou plaatsvinden”, klonk het. Naar het schijnt was het wapen dat de man op zak had geladen.

Hij kondigde die aanslag in de loop van de middag via een e-mail aan zijn ex aan, en dus was de politie tijdig massaal aanwezig op het terrein. "Het ging om een reële dreiging van een aanslag die slecht afgelopen kon zijn", bevestigde Eric Van Der Sypt van het federale parket. "Er is waarschijnlijk een aanslag vermeden."

Die Peter C. is eigenaar van twee zonnecentra: een in Overpelt en een in Antwerpen. Ook daar viel de politie intussen binnen. Hij werd zaterdagavond en -nacht al vijf uren lang verhoord. Hij was rustig en vriendelijk en zou verteld hebben dat hij wel degelijk de bedoeling had een aanslag te plegen. “Mijn bedoeling was om eerst vuilnisbakken in de zaal in brand te steken”, zou hij verklaard hebben. “Daardoor zou er chaos zijn ontstaan en kon ik mijn plan verder uitwerken. Dan zou ik op zoek zijn gegaan naar explosieven in de zaal.” Die melding verontrustte de politie opnieuw. Daarom werd, nadat de politie met 40 man al een eerste sweeping van de theaterzaal had gedaan, een tweede sweeping uitgevoerd, met explosievenhonden ditmaal. De hele zaal werd dan ook ontruimd. Er was immers de vrees dat C. eerder explosieven had verborgen, of dat er andere wapens konden zijn. Dat bleek niet het geval. Rond 21.30 uur konden alle gasten terug naar binnen en werd het Proximus Theater weer vrijgegeven.

Onduidelijke beweegredenen

Tijdens zijn verhoor zou Peter C. de ondervragers een vreemde indruk hebben gegeven. Aan de ene kant kwam hij intelligent over. “Eigenlijk kunnen jullie me weinig ten laste leggen”, sprak hij. “Ik heb niets misdaan en heb een vergunning voor mijn wapens. Het enige wat jullie kunnen zeggen is dat ik die niet vervoerde in een afgeschermde koffer.” Maar de man was soms ook verward en onsamenhangend, zo verwees hij naar de Turkse ambassade die hem te hulp zou komen schieten omdat hij in dat land eerder zelf een aanslag zou hebben verijdeld. Verder onderzoek moet duidelijk maken wat de echte beweegredenen waren voor het gedrag van Peter C.

“Deze man wou hoegenaamd geen terroristische moord gaan plegen. Dit is much ado about nothing”, aldus zijn raadsman Walter Van Steenbrugge. “Mijn cliënt had tickets voor de show en wou daar gewoon naartoe, in gezelschap van een vriendin, om de dochter van een klant aan te moedigen die meedeed aan de verkiezing. Hij had wapens bij, dat klopt. Maar voor die wapens heeft hij een vergunning. Hij vervoerde ze op een niet-geoorloofde wijze. Dat klopt ook, maar dat is dus gewoon een inbreuk tegen de wapenwetgeving. Dat is alles”.

Waarom hij die wapens nodig had? “Mijn cliënt voelt zich de laatste tijd onveilig. Ik had daar niet over uitweiden. Hij stelt zich een aantal zaken anders voor, misschien fout. Er zal wellicht een psychiater aangesteld worden en die dit moet onderzoeken. Maar zelfs dat onveiligheidsgevoel was en is absoluut geen trigger om ‘iets’ te gaan doen. Het is gewoon niet wat men ervan maakt. ”

Trek er voor de rest je eigen conclusies over, beste eclecticus. :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht