ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over illusionisme, spiegels, rubberen handen en domme hersenen

In welke mate ben jij als mens door jouw hersenen en de wereld om je heen beïnvloedt? Enig idee?
door Tsenne Kikke - maandag 23 maart 2020 18:50

Heb je al eens gelezen, dat ik illusionisme als het ware een boeiende tak van de wereld van de psychologie vind? Net zoals bij hypnose verkrijgt het brein indrukken, die - achteraf bekeken - onwaarachtig bleken. Ook zijn bijna alle waarnemingen illusies en bovendien zijn we afhankelijk van de vertalingen van onze hersenen. Zo is een rode bloem niet rood, maar gekleurd door het daarop vallend licht - en, de kleur die de bloem niet wilt, stoot ze af. Met andere woorden: we zien dus het rode, omdat die bloem allesbehalve rood is.

To be or not to be - Te zijn of niet te zijn

In wezen is alles wat bestaat een illusie en onecht, want er is niets dat niet aan wijziging onderhevig is. Anders gezegd: wat je nu ziet, is binnen een fractie van een seconde veranderd. Jijzelf ook, natuurlijk. En, wat kan er 'echt' worden genoemd, indien iets zich nu in deze vorm voordoet, en binnen een seconde in een totaal andere? Zijn bloemen, die in de tuin stonden, daarna in een vaas op de kast, en die nu op de mesthoop liggen 'echt'? Nota: ik heb het wel over 'Zijn'... Met andere woorden: in welke mate BEN jij echt?

Indien je dieren een spiegel voorhoudt, merken we verschillende reacties op. Sommigen zien het spiegelbeeld als echt en vallen het aan, anderen denken dat het een doorzichtig scherm is waarachter 'het andere dier' zich bevindt, weer anderen zullen - eenmaal gewend - het spiegelbeeld angstvallig gaan verkennen, enzovoorts.  Hersenen kunnen dieren op een 'domme wijze ' doen reageren. Wijzelf maken er natuurlijk geen probleem meer van, omdat we met spiegels zijn opgegroeid, en in de veronderstelling leven dat we daarin onsZelf zien. Ons echte Zelf, oftewel: het onvergankelijke éne Ware Zelf? Dom, hé!

Rubberen Hand Illusie (RHI)

Onze hersenen doen ons het een en ander aan... Over fantoompijnen en de proef met de hand, bijvoorbeeld, heb ik het reeds meermaals gehad, waarbij bewijzen geleverd worden 'hoe dom de menselijke hersenen kunnen zijn'. Moesten mensen ietwat bewuster leven, dan zouden ze voor zichzelf beter kunnen inzien in welke mate ze door die 'domme hersenen' worden geregeerd.

Domme hersenen

Het kan zelfs zover komen dat een mens, vanaf de baby- en kinderjaren, tot in de jaren van volwassenheid, 100% geloof hecht aan al hetgeen hij al die jaren in zijn brein klakkeloos heeft toegelaten. Zo kan een volwassen 'intelligente' persoon met dingen in zijn hoofd rondlopen, die vergelijkbaar zijn met de inhoud van het brein van een jong kind, dat in het bestaan van een Sinterklaas, Paashaas, Kerstman, feeën, weerwolven, en andere sprookjes- en mythische figuren geloof hecht. Zelfs in een Zeus, een Ra, een Mithras, een Quetzalcoatl, een Shiva, of in de een of andere godheid, die op de een of andere manier op het wereldse gebeuren kan ingrijpen. Een godheid dus, die niet over de mens waakt en ervoor zorgt dat mensen niets overkomen; maar een godheid, waartegen we achteraf enkel en alleen kunnen bidden om de een of andere gunst af te smeken.

Over Naaktheid, spiegels en Illusionisme

Om deze blog af te ronden, dien je onderstaand filmpje tot op het laatste moment te bekijken, opdat je al het vorige gewoonweg vergeet. Zo werken de hersenen...

Prachtige, hé!? Maar, wat herinner je je nog van al het vorige? Ik bedoel: ... van de dingen die je op jouw Zelf zou kunnen toepassen? Bijvoorbeeld: in welke mate zijn mensen met bloemen vergelijkbaar? Ik bedoel: hoe écht zijn ze?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht