ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Pasta koken met het gasfornuis sneller uit? Goed voor portemonnee en onze planeet!

Als iets nutteloos is, moeten we het niet doen. En zeker niet als het je centen bespaart…
door Tsenne Kikke - vrijdag 11 november 2022 15:52

De Italiaanse natuurkundige Giorgio Parisi, winnaar van de Nobelprijs 2021 voor zijn onderzoek naar verborgen patronen in ongeordende complexe materialen, bracht onlangs passief koken onder de aandacht om pasta te koken met bijna de helft minder gasverbruik en maar liefst 80 procent minder CO2-uitstoot.

Passief koken is een energiebesparende techniek die al sinds het midden van de 19e eeuw bestaat. De methode heeft als voordeel dat het gasverbruik zo’n 8 minuten minder lang duurt, wat de koolstofuitstoot met 80 procent doet dalen.

Als je weet dat er dagelijks wereldwijd zo’n 400 miljoen porties pasta geserveerd worden, dan heeft de techniek een enorme impact op de planeet als ze door een groot aantal mensen zou worden gebruikt. Niet alleen pasta, maar linzen, groenten en rijst kunnen op deze manier bereid worden.

Hoe werkt het?

Kook het water met een beetje zout en leg de pasta erin. Kook de pasta 2 minuten op het vuur. Zet het fornuis vervolgens uit en plaats het deksel op de pot zodat de warmte erin blijft. Het is cruciaal dat er daarbij geen warmte ontsnapt door een zwaar deksel te gebruiken - en, dat er in de pasta niet wordt geroerd. Kies de juiste kooktijd, afhankelijk van het soort pasta.

Nota: Sinds kort vermeldt de Italiaanse pastafabrikant Barilla die passieve kooktijd op haar verpakkingen, met de exacte gegevens voor elk van haar producten.

Waarom gruwelen Italianen van het idee?

Italianen en hun pasta: de relatie is heilig. Het is bijvoorbeeld not done om spaghettislierten in twee te breken voor je ze in de kookpot doet, en ook de kooktijd van de pasta is een zaak van nationaal belang. Traditioneel gezien koken Italianen hun pasta in een open pot, zonder deksel. Het idee van Parisi kan dus maar op weinig bijval rekenen en de discussie heeft in de Italiaanse media de voorbije weken het kookpunt bereikt. Waarom? Als de temperatuur van het water onder de 80 graden daalt, gaan de gluten in het deeg stremmen en wordt de pasta een plakkerig goedje, zo menen Italiaanse chefs. Geen enkele Italiaan wil dat op zijn bord. Maar volgens Parisi daalt de temperatuur nooit onder de 80 graden vanwege het deksel op de pot.

Als iets nutteloos is, moeten we het niet doen...

Ook de Italiaanse chemieprofessor Dario Bressanini heeft zich in de discussie gemengd. "We weten al 200 jaar dat pasta niet gaar wordt door het koken van het water, maar wel van de thermische energie in het water die de warmte naar de pasta brengt. Bergbeklimmers slagen er trouwens perfect in om pasta te koken op een hoogte van 5.000 meter waar het kookpunt van water 83 graden bedraagt. Waarom zouden wij, die op zeeniveau wonen, dan nutteloze dingen doen en energie verspillen?"

Een andere manier om energie te besparen bij het koken van pasta is om een kleinere pot te gebruiken en zo weinig mogelijk water als nodig - bijvoorbeeld: 700 ml water voor 100 g pasta.

Bron: Knack

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht