ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Maagverkleining uitkomst voor hartpatiënt met obesitas?

Obesitas kan je op verschillende manieren aanpakken.
door Tsenne Kikke - zaterdag 1 oktober 2022 18:14

Elke chirurg maakt reclame voor de eigen 'bollenwinkel'. Zo verkopen cardiologen, bijvoorbeeld, pacemakers en ablaties - en, maagverkleiners maagverkleiningen. Logisch, nietwaar?

Indien je aan overgewicht lijdt, zijn vooral beweging en gezonde voeding primordiaal, waardoor de calorie-inname verminderd wordt. Natuurlijk is daar zeer veel discipline voor nodig. Maar, indien die ontbreekt, kan je het in handen geven van een chirurg die het, bijvoorbeeld, via een maagverkleining voor jou opknapt.

Naar het schijnt kunnen hartpatiënten met een ziekmakend overgewicht baat hebben bij zo'n maagverkleining. Dat beweerde chirurg dr. Simon Nienhuijs van het Catharina Ziekenhuis althans op basis van 'internationale onderzoeken'. "Hart- en vaatziektes kunnen na een maagverkleining zelfs helemaal verdwijnen."

Nota: Hoe groot of klein die kansen zijn, werd er niet bij vermeld.

"Cardiologen behandelen hart- en vaatproblemen met medicijnen en door het geven van leefstijladviezen tegen ziekmakend overgewicht. Maar als die aanpak niet blijkt te werken, zouden patiënten in overleg met hun cardioloog een maagverkleining moeten overwegen. Zo’n operatie zorgt in dat geval namelijk voor een betere levensverwachting," aldus Nienhuijs.

"Bij bariatrische operaties denkt men altijd alleen aan obesitas. Nu draait het om de behandeling van hart- en vaatziektes, zoals hoge bloeddruk, boezemfibrilleren en hartfalen." Naarmate mensen zwaarder worden, nemen klachten en de kans op deze ziektes toe. "Door deze groep mensen met een BMI hoger dan 35 én een hoge bloeddruk te opereren blijkt het risico op hartfalen aanzienlijk af te nemen. Sterker nog: de hart- en vaatziekten  die veroorzaakt worden door overgewicht zijn omkeerbaar. Klachten nemen af en verdwijnen zelfs. Mensen leven daarna gemiddeld zeven jaar langer."

Nota: Natuurlijk kunnen die beweringen onmogelijk worden bewezen - gewoonweg, omdat die mensen zonder ingreep misschien ook zolang zouden hebben geleefd. Het lichaam beschikt over zelfhelende eigenschappen - en, het levenseinde is er op het moment dat het optreedt.

Hoge bloeddruk verdwenen

Uit een Amerikaans onderzoek en een langer lopende Noorse studie bleek dat de helft van de patiënten met een ziekmakend overgewicht en een hoge bloeddruk door een operatie van hun hoge bloeddruk afkomt. In de controlegroep, zonder maagverkleining, had iedereen na een jaar nog altijd last van een hoge bloeddruk.

Meer samenwerking

De chirurg pleitte ervoor dat cardiologen en bariatrisch chirurgen meer met elkaar optrekken voor deze grote patiëntengroep. "Alleen medicijnen voorschrijven voor de hoge bloeddruk is niet genoeg. Het onderliggende probleem wordt daarmee niet verholpen," stelde Nienhuijs. "En als leefstijladviezen ook geen effect blijken te hebben, zou het goed zijn als deze patiënten gescreend worden om te bekijken of zij in aanmerking komen voor een maagverkleining. Let wel: inclusief het vijfjarig intensieve begeleidingstraject dat daar bij hoort."

Bron: https://www.catharinaziekenhuis.nl/maagverkleining-uitkomst-voor-hartpatient-met-obesitas/

Mogelijke risico’s bij een ingreep

Bariatrische heelkunde kan spectaculaire resultaten opleveren. Toch zijn er ook potentiële risico’s en complicaties, zoals bij alle chirurgische ingrepen het geval is. Malabsorptieve en gecombineerde procedures leiden dan wel tot een sneller en groter gewichtsverlies in vergelijking met de louter restrictieve procedures, ze houden ook een groter risico in. Het risico op complicaties en nevenwerkingen stijgt namelijk naarmate het verteringsproces ingrijpender gewijzigd wordt.

Mogelijke complicaties van obesitaschirurgie

De volgende ernstige complicaties zijn mogelijk tijdens of na de ingreep:

- Inwendige bloeding of orgaanletsel. In geval van de gastric bypass, waar maag- en darmlissen worden doorgeknipt en met elkaar verbonden, bestaat er een (klein) risico op lekkage. Daardoor kan de inhoud van het maagdarmstelsel uitlekken met een vochtopstapeling of abces in de buikholte of een buikvliesontsteking tot gevolg. Deze ernstige complicatie is goed te behandelen wanneer ze tijdig herkend wordt. Mogelijk is heroperatie vereist na één van deze complicaties.

- Mogelijke complicaties ter hoogte van de longen omvatten longembolie (ten gevolge van een bloedklonter in de aders, meestal in de onderste ledematen), aanwezigheid van vocht in de long (longoedeem), vocht in de borstkas (pleura-uitstorting), longatelectase (toeklappen van een gedeelte van de long door onvoldoende diep ademen), of een longontsteking.

- Hartritmestoornissen, hartaanval.

- Functiestoornis van lever en nieren.

- Eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulimie.

Minder ernstige complicaties...

Naast het risico van de ernstige complicaties en potentieel overlijden, moeten we ook rekening houden met een aantal andere, minder ernstige complicaties die evenwel goed behandeld kunnen worden.

Voorbeelden zijn:

- Littekenvorming
- Zure oprispingen
- Urineweginfecties
- Misselijkheid
- Lage bloeddruk
- Tekort aan ijzer en/of vitaminen
- Krampen
- Diarree
- Tijdelijk haarverlies

Tenslotte kunnen zich ook complicaties voordoen die het gevolg zijn van het ingebrachte materiaal, zoals het scheuren van hechtingsnietjes of de penetratie van de band of ring in de maag. Bij een significant gewichtsverlies treedt vaak het probleem op van overtollige huid ter hoogte van de buik, de dijen, de bovenarmen en/of de borsten. Dat probleem kan later verholpen worden door een plastisch chirurg.

Deze opsomming is onvolledig, maar geeft jou alleszins een idee van de meest voorkomende complicaties. De chirurg kan jou hierover gedetailleerd inlichten.

Bron: https://obesitas-behandeling.be/mogelijke-risicos-bij-een-ingreep/

Mijn advies: Doe alsof!

Doe alsof je een maagverkleining zou hebben ondergaan, en leef volgens de daarbijhorende instructies. Een klein voorbeeld daarvan - wat voeding betreft, is....

- Streef naar caloriearm vast voedsel.
- Het is belangrijk dat je niet te snel of te gejaagd eet.
- Drink niet tijdens de maaltijd.
- Laat 30 minuten tijd tussen het eten en drinken.
- Zorg voor minimaal 1,5 liter vocht per dag.
- Je moet stoppen met eten vooraleer je een vol gevoel gewaar wordt.
- Let op voldoende eiwitinname. Kwark en kip zijn goede bronnen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht